Barmästare

Yrke Publicerad

Barmästare är specialiserade på att göra och servera olika dryckesblandningar. Detta kundservicearbete utförs i restauranger och barer och förutsätter kännedom om olika drycker och färdigheter att göra dryckesblandningar samt flexibilitet och flinkhet.

Olika restauranger och nattklubbar.

Bläddra bland jobbannonser: Barmästare

Barmästaren ska känna till olika drycker och ha förmåga att göra olika dryckesblandningar. Arbetet i barmästarens yrke förutsätter ett sakligt förhållningssätt till alkohol. Man ska känna till utskänkningsbestämmelserna. För att kunna arbeta med kundbetjäning krävs vilja att arbeta med människor och flexibilitet.

Fantasifullhet och idérikedom, förmåga att lyssna på och förstå kunder samt god muntlig uttrycksförmåga gör arbetet smidigare. Restaurangens verksamhet grundar sig på samarbete mellan olika yrkesgrupper och därför krävs samarbetsförmåga av personer inom branschen.

Särskilt i brådska behövs ett bra minne, förmåga att arbeta systematiskt samt tålamod. Barmästaren får inte bli nervös i brådskande eller besvärliga situationer och måste komma överens med olika slags människor. För att lyckas inom branschen krävs att man aktivt följer med utvecklingen inom den egna branschen.

Arbetet är i huvudsak ståarbete, vilket kan belasta ryggen och fötterna. Man behöver ha en god fysisk kondition i arbetet.

Grundexamen inom restaurang- och cateringbranschen (servitör) kan avläggas vid yrkesläroanstalter på andra stadiet. Grundexamen kan också avläggas som läroavtalsutbildning. När man har hunnit skaffa sig kompetens kan man även avlägga yrkesexamen i kundservice på restaurang (barmästare) och specialyrkesexamen för föreståndare inom inkvarterings- och kosthållsbranschen.

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Serveringspasset är ett intyg över att personen har tillräcklig kännedom om alkohollagstiftningen. Detta behövs för att kunna fungera som ansvarig föreståndare (bartender) för serveringsställen med C-rättigheter.

Medianlön

2900 €/m

Privata sektorn

2900 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken

Yrkesområde

Intervjuer