Ota askel osaamisperusteiseen rekrytointiin

Uutinen

Kuopion kaupungin työllisyyspalvelussa käynnistynyt Osaamisperusteinen rekrytointihanke tähtää työnhakijoiden ja työnantajien parempaan kohtaamiseen. Uudessa rekrytointimallissa korostetaan työnhakijan konkreettisia taitoja ammattinimikkeiden sijaan, mikä lisää työmarkkinoiden joustavuutta ja tehokkuutta. Hankkeen avulla erityisesti kansainväliset osaajat ja paikalliset yritykset voivat löytää toisensa entistä paremmin.

Osaamisperusteinen rekrytointi - Kohtaanto. Kuopion työllisyyspalvelu. Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus. Euroopan unionin osarahoittama.

Osaamisperusteisen rekrytoinnin hyödyt

Työnhakutilanteessa oman osaamisen sanoittaminen voi olla haastavaa, mutta se on keskeistä, jotta työnhakijat voivat erottautua ja vakuuttaa työnantajat. Työnhakuilmoituksen osaamisperustaiseksi tekeminen voi parantaa kohtaantoa työmarkkinoilla, kun työnantajat määrittelevät tarkemmin, millaisia taitoja ja osaamisalueita he tarvitsevat.

”Työnantajille osaamisperusteisuuteen keskittyminen tarjoaa mahdollisuuden löytää paremmin työntekijöitä, joiden taidot vastaavat täsmällisesti yrityksen tarpeisiin. Tämä malli tehostaa rekrytointiprosessia ja vähentää väärinrekrytointien riskiä. Työnhakija-asiakkaille omien taitojen ja vahvuuksien esiintuominen mahdollistuu, jolloin työnhaussa ei jäädä pelkästään ammattinimikkeiden varaan. Tämä parantaa mahdollisuuksia löytää työ, joka vastaa työnhakijan osaamista sekä potentiaalia”, kommentoi osaamisperusteisen rekrytointi- hankkeen projektipäällikkö Heidi Kauppinen.

Ratkaisujen etsiminen työnhakijoiden ja työnantajien parempaan kohtauttamiseen

Digitaalisten alustojen hyödyntäminen on tullut merkittäväksi osaksi työnhakua ja rekrytointia. Työnhakijoiden ja työpaikkojen personoitu yhteensovittaminen tapahtuu hankkeessa ForeAmmatti Osaamiskartoitus- palvelun avulla, missä työnhakija kartoittaa osaamistaan ja näkee mihin ammatteihin tai avoimiin työpaikkoihin osaaminen soveltuisi. Työnantajille ja yrityksille tarjottava tuki käsittää rekrytointiosaamisen vahvistamisen sekä tuen työpaikkojen osaamistarpeiden avaamisessa ja kuvaamisessa. Osaamisperusteisen rekrytoinnin tavoitteena on tehdä työmarkkinoista joustavampia koska työnantajat voivat keskittyä suoraan tarvittaviin taitoihin, eikä työnhakijoiden tarvitse jäädä ammattinimikkeiden vangiksi. Tämä mahdollistaa paremman osaamisen ja tarpeiden kohtaamisen, mikä parantaa sekä yritysten tuottavuutta että työnhakijoiden työllistymismahdollisuuksia.

Palveluprosessiin sisältyy kansainvälinen rekrytointi. Rekrytointiasiantuntijat Laura Laaksoviita ja Sanna Salmi tekevät tiivistä yhteistyötä International House Kuopion kanssa:

”Osaamisperusteinen rekrytointi on erityisen tärkeää kansainvälisten osaajien kohdalla, sillä se helpottaa heidän työllistymistään, vaikka heidän ammattinimikkeensä tai koulutustaustansa eivät suoraan vastaisikaan paikallisia standardeja.  Tavoitteena on helpottaa heidän pääsyään työmarkkinoille ja osoittaa, että heidän osaamisensa tunnistetaan ja arvostetaan, vaikka heidän koulutus- tai työkokemustaustansa olisi erilainen kuin paikallisten työnhakijoiden."

Investoi tulevaisuuteesi – investoi osaamisperusteiseen rekrytointiin

Osaamisperusteinen rekrytointi vastaa tulevaisuuden työmarkkinoiden muuttuviin tarpeisiin, kun työnkuvat ja vaatimukset kehittyvät nopeasti. Tämä rekrytointimalli mahdollistaa monimuotoisemman ja sopeutuvamman työvoiman, joka pystyy vastaamaan uusien taitojen ja teknologioiden vaatimuksiin.

”Tavoitteena on löytää työntekijöitä, joilla on juuri ne taidot ja kyvyt, jotka yritys tarvitsee menestyäkseen. Osaamisen perusteella rekrytoiva yritys varmistaa sitoutuneen ja motivoituneen työntekijän, joka sopii paremmin sekä tehtävänkuvaan että organisaation kulttuuriin. Kun rekrytointi keskittyy työntekijän todellisiin taitoihin ja kykyihin, se lisää onnistuneen työsuhteen todennäköisyyttä” kiteyttävät osaamisperusteisen rekrytointi hankkeen ammattilaisista koostuva tiimi.

Osaamisperusteisen rekrytointihankkeeseen osallistuminen on erinomainen tilaisuus Kuopion alueen työnantajille ja työnhakijoille, jotka haluavat kehittää osaamistaan ja löytää parempia työllistymismahdollisuuksia. Aloita sinäkin matkasi kohti onnistunutta rekrytointia!

Hankkeessa työskentelee kuusi rekrytointiasiantuntijaa projektipäällikön ohella. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus ja Kuopion kaupunki. Hanke on ajalla 1.5.2024-31.3.2027.

Aiheesta muualla

Osaamisperusteinen rekrytointihanke (kuopio.fi)