Huonekaluverhoilija

Ammatti

Verhoilija voi olla suuntautunut perinteiseen huonekaluverhoiluun, teolliseen verhoiluun tai ajoneuvoverhoiluun. Verhoilijat työskentelevät huonekaluteollisuudessa tai verhoiluliikkeissä. Työssä tarvitaan perinteisiä käsityötaitoja, uuden teknologian osaamista, tyylitajua ja värisilmää.

Perinteiseen verhoiluun erikoistuneet verhoilijat toimivat useimmiten yksityisyrittäjinä. Teollisuuden verhoilijat työskentelevät huonekaluteollisuudessa. Ajoneuvoverhoilijat toimivat usein yksityisyrittäjinä tai verhoilijoina ajoneuvoverhoiluun erikoistuneissa tehtaissa.

Jonkin verran työtilaisuuksia tarjoavat myös teatterit, televisiotuotannot, elokuvatuotannot, liikennelaitokset jne.

Selaa työpaikkoja: Huonekaluverhoilija

Verhoilijan ammatti edellyttää perinteisiä käsityötaitoja, uuden teknologian osaamista ja tyylitajua. Yksityisyrittäjän on hallittava kaikki verhoilun osa alueet. Teollisuudessa tehtävät ovat jakautuneet pienempiin kokonaisuuksiin.

Teollinen verhoilu edellyttää harjaantumista teollisiin työmenetelmiin, välineisiin, materiaaleihin ja teolliseen työrytmiin. Varsinaisen verhoilutyön lisäksi on hallittava huonekaluompelua ja kaavoitusta sekä päällismateriaalien ja pehmusteiden leikkaus ja muotoilu.

Työn teknistymisen myötä on osattava käyttää ohjelmoitavia koneita ja laitteita. Käytettävät materiaalit muuttuvat nopeasti. Verhoilija toimii usein uusien mallien tekijänä, jolloin on osattava lukea suunnittelijoiden laatimia piirustuksia.

Perinteinen verhoilutyö on käsityötä, joka tehdään vanhoja työtapoja noudattaen. Arvokkaiden huonekalujen korjaamiseen liittyvät yksityiskohdat ja monet tyylisuuntaukset vaativat ammatinharjoittajalta muoto- ja väriominaisuuksien tuntemista eri tyylisuuntien osalta, sillä huonekalut korjataan usein alkuperäisasuaan vastaavaksi perinteisten tapojen ja tyylien mukaisesti.

Ammatissa on tunnettava myös perinteiset ja uudet toppaus- ja kangasmateriaalit, sillä ne eroavat verhoilutekniikoiltaan toisistaan hyvin paljon.

Työssä tarvitaan pitkäjännitteisyyttä. Useimmat verhoilutyöt vaativat kymmenien tuntien työn. Huolellisuus, kätevyys, kärsivällisyys ja arviointikyky ovat tarpeen.

Palveluhenkisyys ja luottamuksen herättäminen asiakkaiden keskuudessa on tärkeää, sillä esimerkiksi vanhoja arvokkaita huonekalua ei luovuteta kenen tahansa korjattavaksi.

Ajoneuvoverhoilijan työ on ajoneuvojen, veneiden, asuntovaunujen jne. sisustukseen erikoistunutta verhoilutyötä. Tavallisten verhoilutöiden hallinnan lisäksi työssä vaaditaan erikoistaitojen osaamista esimerkiksi lasituksissa, eristetöissä, puutöissä ja maalaustöissä.

Allergia pölylle ja liima-aineille voi olla esteenä ammatin harjoittamiselle.

Verhoilijaksi voi kouluttautua suorittamalla taideteollisuusalan perustutkinnon verhoilun osaamisalalta.  

Perustutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Ammattitaidon kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan ammattitutkinto ja taideteollisuusalan erikoisammattitutkinto verhoilun osaamisalalta. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Yrittäjänä toimivan huonekaluverhoilijan tulot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta.

Teollisuudessa työskentelevien palkat määräytyvät puusepänteollisuuden työehtosopimuksen mukaan.