Hieroja

Ammatit Julkaistu

Hieroja on suorittaa hierontaa eli kehon eri osien pehmytkudosten manuaalista käsittelyä.  Hieronnalla pyritään usein lievittämään lihaskireyksiä, rentouttamaan kehoa, parantamaan verenkiertoa ja helpottamaan stressiä. Hierojat voivat erikoistua erilaisiin hierontatekniikoihin ja -menetelmiin. Hierojat työskentelevät usein yrittäjinä. Ammatissa tarvitaan hierontatekniikan, anatomian ja fysiologian osaamista sekä hyvää fyysistä kuntoa ja asiakaspalvelutaitoja.

Yrittäjänä, hoitolaitoksissa, kylpylöissä ja liikuntakeskuksissa.

Selaa avoimia työpaikkoja: Hieroja

Hierojan tulee tuntea ihmiskehon anatomia ja fysiologia, erityisesti lihasten, jänteiden, nivelten ja hermoston toiminta. Tämä auttaa hierojaa ymmärtämään, miten erilaiset hierontatekniikat vaikuttavat kehoon. Ammatissa tulee hallita erilaisia hierontatekniikoita ja -menetelmiä.

Hierojan tulee osata tunnustella kehon pehmytkudoksia (palpaatio) ja arvioida niiden kuntoa ja jännitystiloja, jotta hieroja osaa tunnistaa asiakkaan tarpeet ja määritellä sopivan hoitomuodon. Hyvät vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä, jotta hieroja ymmärtää asiakkaiden tarpeet ja toiveet. Hierojan tulee hallita oikeat työasennot ja hierontatekniikat välttääkseen työperäisiä rasitusvammoja sekä varmistaakseen asiakkaiden turvallisuuden hoidon aikana.

Ammatissa tulee noudattaa eettisiä periaatteita ja ammattikäytäntöjä, kuten asiakkaan yksityisyyden ja luottamuksellisuuden kunnioittamista. Työ on fyysisesti raskasta ja edellyttää hyvää kuntoa. Käsi-ihottuma tai taipumus yliherkkyyteen on haitaksi työssä.

Hierojan on kyettävä moniammatilliseen yhteistyöhön. Yrittäjänä toimivan hierojan on pystyttävä hinnoittelemaan palvelunsa oikein ja kannattavasti.

Hierojan koulutusta järjestävät terveysalan oppilaitokset, aikuiskoulutuskeskukset ja urheiluopistot. Lisäksi koulutusta tarjoavat monet yksityiset kouluttajat. Tutkintona voi suorittaa hieronnan ammattitutkinnon sekä hieronnan erikoisammattitutkinnon. Koulutettu hieroja on suorittanut hieronnan ammattitutkinnon. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Koulutetun hierojan ammatti on Suomessa nimikesuojattava ammatti. Nimikesuojattujen ammattihenkilöiden ammateissa voivat toimia muutkin henkilöt, joilla on hoitamaansa tehtävään riittävä koulutus, kokemus ja ammattitaito. Heillä ei kuitenkaan ole oikeutta käyttää nimikesuojattua ammattinimikettä. Valvira myöntää hakemuksen perusteella nimikesuojauksen kyseiseen ammattiin sekä Suomessa että ulkomailla koulutetuille terveydenhuollon ammattihenkilöille ja merkitsee myönnetyn ammattioikeuden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöiden keskusrekisteriin.

Koulutetun hierojan nimikesuojaus (suomi.fi)

Mediaanipalkka

2560 €/kk

Yksityinen sektori

2591 €/kk

Julkinen sektori

2557 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto