Linja-autonkuljettaja

Ammatit Julkaistu

Linja-autonkuljettaja kuljettaa matkustajia esimerkiksi paikallisliikenteessä ja tilausliikenteessä. Tehtäviin kuuluu ajamisen lisäksi asiakaspalvelua, lippujen myymistä ja rahdin käsittelyä. Linja-autonkuljettajat työskentelevät yksityisen bussiyrityksen tai liikennelaitoksen palveluksessa. Ammatissa tarvitaan asiakaspalvelutaitoja, hyvää ajotaitoa ja tarkkuutta.

Linja-autoliikenteen yritykset ja liikennelaitokset.

Selaa avoimia työpaikkoja: Linja-autonkuljettaja

Linja-autonkuljettajan työ on asiakaspalveluammatti, jossa tarvitaan hyvää ajotaitoa. Kuljettajan on tunnettava aikataulut, reitit, pysäkit ja muut matkustamiseen liittyvät asiat. Kuljettajalta vaaditaan täsmällisyyttä, sillä hänen tulee tietää, milloin linja-auton on lähdettävä ja saavuttava perille aikataulun mukaan. Työssä tarvitaan myös joustavuutta sekä kykyä hoitaa vaihtelevia tilanteita.

Kuljettajalta vaaditaan tarkkuutta, huolellisuutta ja rauhallisuutta, sillä matkustajien turvallisuus on hänen vastuullaan. Autoa on osattava ajaa rauhallisesti mutta myös taloudellisesti. Työssä edellytetään hyvää näköä, huomio- ja arviointikykyä sekä nopeita, mutta samalla rauhallisia reaktioita. Paineensietokyky on tärkeä ominaisuus. Kielitaito on entistä tärkeämpää kuljettajan tehtävissä.

Kuljettajalta vaaditaan myös teknistä osaamista. Hänen on tunnettava auton varusteet, ja tarvittaessa on myös osattava suorittaa pieniä huoltotoimenpiteitä linja-autolle.

Istumatyö ja veto saattavat kuormittaa fyysistä terveyttä.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa logistiikan perustutkinnon kuljetuspalveluihin suuntautuen. Tutkintonimike on linja-autonkuljettaja. Kuljettajakoulutusta on mahdollisuus saada myös oppisopimuskoulutuksena, johon kuitenkin vaaditaan linja-autokortti. Alalle voi kouluttautua myös suorittamalla kuljetusalan ammattitutkinnon. Kuljetusalan ammattitutkintoon osallistujalla tulee olla D-luokan ajo-oikeus ja -kortti. 

EU-säännös edellyttää uusilta linja-autonkuljettajilta perustason ammattipätevyyskoulutusta ja ammatissa jo toimivilta jatkokoulutusta. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Linja-autonkuljettajalta edellytetään D-ajokorttia. Alle 16-paikkaisen pienbussin, jota käytetään palveluliikenteessä, riittää D1-ajokortti.

Kuorma- ja linja-autokuljettajan ammattipätevyydet (suomi.fi)

Mediaanipalkka

3161 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat