TE-palvelut siirtyvät vuoden 2025 alusta kunnille, mitä tapahtuu yrityspalveluille?

Blog

Kainuun TE-toimiston palvelujohtaja Kati Kemppainen pohtii tässä blogissa vuodenvaihteen muutoksia, kun TE-palvelujen tuottamisen vastuu siirtyy valtiolta kokonaan kuntien tehtäväksi. Vuodenvaihteesta lähtien Kainuu-Koillismaan työllisyysalueen kunnat tuottavat TE-palvelut alueidensa asiakkaille. Kainuu-Koillismaan työllisyysalueeseen kuuluu Kajaani, Sotkamo, Ristijärvi, Kuhmo, Hyrynsalmi, Suomussalmi, Paltamo, Puolanka, Kuusamo ja Taivalkoski.

TE-toimiston yrityspalvelut ovat tottuneet jo pitkään palvelemaan yrityksiä ja työnantajia vahvalla osaamisellaan yli kuntarajojen koko maakunnan alueella. Samalla yhteistyötä on tehty laajan palveluverkoston kanssa, joten monet toimijat ovat jo entuudestaan tuttuja. Tämä antaa hyvän pohjan tulevalle muutokselle ja työlle. Arvelen kuitenkin, että TE-toimiston yritys- ja työnantajapalvelujen konkreettinen nykysisältö on varmasti vielä monelle kunnalle osin tuntematon.

Yritys- ja työnantajapalvelujen yhdistyminen osaksi kuntien elinvoimapalveluja, yhdeksi kokonaisuudeksi, tuo kunnille lisää työkaluja elinvoiman edistämiseksi. Palvelut tukevat uusien yritysten syntymistä, omistajanvaihdoksien onnistumisia, olemassa olevien yritysten kehittymistä, työvoiman saatavuutta niin koti kuin ulkomailta, erilaisissa yrityksen ja organisaation muutostilanteista selviytymistä ja osaamisen kehittämistä.

Muutos on myös mahdollisuus muokata palveluja, tehdä enemmän yhdessä – tämä mahdollisuus kannattaa aidosti hyödyntää. Ei ole tarkoitus vain siirtää palveluja semmoisenaan vaan samalla kehittää niitä uudeksi kokonaisuudeksi. Osa yritys- ja työnantajapalvelujen palveluista on myös lakisääteisiä.

Yhteisenä tavoitteena meillä, kunnilla ja nykyisillä TE-toimiston yritys- ja työnantajapalveluilla, on nykyaikaiset sekä yrittäjä- ja työnantajaystävälliset tavat palvella eri palvelukanavia hyödyntäen. Meillä on yhteinen päämäärä – yritys- ja työnantajapalvelut yritysten ja organisaatioiden tarpeisiin. Lopulta kuitenkin ihmiset tekevät uudistuksen. On olemassa sanonta, jonka allekirjoitan täysin ”Tuloksekkaan yhteistyön päämäärä ei ole samalla tavalla ajatteleminen vaan yhdessä ajatteleminen”. Yhdessä ajattelu luo mahdollisuuden innovoida uutta.

Kirjoittanut

Kati Kemppainen
palvelujohtaja
Kainuun TE-toimisto