Nuoret ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä Joensuun seudulla

News

Joensuun seudun kuntakokeilun alueella on tuettu alle 30-vuotiaita nuoria yrittäjyyteen työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman Nuorten StartUp -kokeilun kautta. Tavoitteena on ollut löytää nuoret, jotka ovat osoittaneet kiinnostustaan toimia yrittäjänä joko kokoaikaisesti tai sivutoimisesti tai osa-aikaisesti.

Nuorten yrittäjyysvalmentajat.

Joensuun seudulla nuoret ovat innostuneet yrittäjyydestä, ja alle 30-vuotiaita onkin kannustettu yrittäjäpolulle työ- ja elinkeinoministeriön rahoittaman Nuorten StartUp -kokeilun kautta. Kokeilu käynnistyi lokakuussa 2022, ja sen aikana yrittäjyysvalmennukseen on osallistunut 152 nuorta, jotka ovat olleet kiinnostuneita yrittäjyydestä joko sivutoimisesti tai osa-aikaisesti. Näistä nuorista 71 (46,7 %) on jo aloittanut yrittäjätoiminnan, joko yrittäjyyskokeiluna, kevytyrittäjänä tai koko- tai osa-aikaisesti. Tällä hetkellä vielä 35 nuorta suunnittelee oman yrityksen perustamista.

Alussa yksi yrittäjyysvalmentaja vastasi Nuorten StartUp -kokeilun toteutuksesta, mutta vuoden 2024 alusta resurssit kaksinkertaistuivat. Nuoria on ohjattu valmennukseen eri yhteistyötahojen kautta, Joensuun seudun kuntakokeilun asiakasvastaavat ja valmentajat ovat olleet merkittävässä roolissa asiakasohjauksissa. Kynnys valmennukseen on pidetty matalana, ja usein yrittäjyysvalmentaja on ollut ensimmäinen kontakti, jonka kanssa nuori on keskustellut yrittäjyydestä.

Nuorten palaute valmennuksesta on ollut erittäin positiivista. Valmennus on koettu inspiroivaksi ja käytännönläheiseksi, ja moni on kiitellyt saamaansa tukea ja opastusta. Eräs valmennukseen osallistunut nainen kertoi:

Tuli niin inspiroitunut fiilis aloittaa yrittäjyys ja nyt tiedän paljon enemmän käytännön asioista! En tiennyt edes tällaisten palvelujen olemassaolosta ja olen todella kiitollinen, että minut ohjattiin tänne.

Toisaalla eräs miesosallistuja totesi:

Nyt tuntuu tosi selkeältä, miten lähden etenemään. Netistä ei löydy tällaisia tietoja, enkä olisi itse keksinyt näitä ratkaisuja. Suunnitelma tuntuu nyt todella hyvältä, ja on hienoa, ettei tarvitse yksin painia näiden asioiden kanssa.

Vuoden 2025 alussa Pohjois-Karjalan työllisyysalueen käynnistymisen myötä yrittäjyysvalmennusta tullaan laajentamaan koko Pohjois-Karjalan alueelle ja kaikenikäisille henkilöille. Maakunta ja koko Suomi tarvitsee yrittäjiä, sillä vain yritystoiminnan kautta voidaan luoda elinvoimaa ja työpaikkoja. Kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan toteutetusta kokeilusta ja tulevaisuuden yrittäjyystuesta Pohjois-Karjalassa Nuorten StartUp -kokeilun tuloksista, asiakkaiden kokemuksista sekä tulevaisuusvisiosta järjestävässä webinaarissa 20.9.2024 kello 8.10–9.30.

Lue Lisää

Yrittäjyys

Aiheesta muualla