TNO Pohjois-Karjala jalkautuu alueen yrityksiin

News

Pohjoiskarjalaisten yritysten osaamisen kehittämistä tuetaan Karelia-ammattikorkeakoulun ja yritysten yhteistyöllä. Yrityksiin jalkautuvalla toiminnalla kartoitetaan työntekijöiden osaamista ja osaamiskapeikkoja sekä tarjotaan henkilöstölle ja esihenkilöille räätälöityjä valmennuksia. Osaamista kehitetään pitkäjänteisesti valmentamalla esihenkilöille osaamista työurien suunnitteluun. Jalkautuva toiminta keskittyy pieniin ja keskisuuriin yrityksiin erityisesti miesvaltaisilla rakennemuutosaloilla.

Esihenkilövalmennus. Kuvassa 3 henkilöä.

Työpaikoille jalkautuvissa aamukahvitilaisuuksissa pysähdytään yhdessä osaamisen kehittämisen äärelle. Yrityksissä tiedostetaan, että työelämän muutosten myötä myös osaamista on päivitettävä. Tilaisuus antaa mahdollisuuden yhteisen ymmärryksen ja tavoitteiden luomiselle. Karelian asiantuntijat fasilitoivat tilaisuutta ja poimivat keskustelusta esille tulleita ajatuksia jatkotoimenpiteitä varten: mitä osaamista yrityksessä on tällä hetkellä ja millaista osaamista tarvitaan tulevaisuudessa. Työpaikoilla on tunnistettu monenlaisia tarpeita, esimerkiksi vastuullisuusosaaminen, vuorovaikutustaidot työpaikalla ja somekäyttäytyminen.

Osaamistarpeisiin pyritään vastaamaan hankkeen räätälöimillä lyhyillä koulutuksilla ja valmennuksilla. Tavoitteena on, että uuden oppiminen voisi tapahtua työpaikalla, jopa työn ohessa. Tarpeen mukaan työntekijöitä ohjataan vahvistamaan osaamistaan myös laajempien koulutuskokonaisuuksien tai tutkintojen avulla. Karelian hankehenkilöstö järjestää tarvittaessa työpaikoille urapäiviä, jolloin työntekijä voi keskustella henkilökohtaisesti Karelian uraohjaajan kanssa omista urakysymyksistä.

Kokemuksena kahdesta aamukahvitilaisuudesta voidaan mainita, on tärkeää nivoa osaamisen kehittäminen aidosti osaksi työntekijän työarkea. Aamukahvitilaisuuksien keskustelu on ollut erittäin hedelmällistä ja konkreettisiin toimenpiteisiin on päästy tarttumaan nopeasti. Tilaisuuksien tavoitteena on madaltaa kynnystä oman osaamisen kehittämiseen ja löytää yhteistyön paikkoja.

Tulossa työuraohjaaja-valmennus esihenkilöille ja HR-henkilöstölle

Suunnittelemalla henkilöstön työuria pitkäjänteisesti saadaan yrityksen osaamista kehitettyä systemaattisesti. Joulukuussa 2024 starttaava Valmentava ja monimuotoinen työuraohjaus -valmennus on tarkoitettu pienten ja keskisuurten yritysten esihenkilöille ja HR-henkilöstölle. Valmennus antaa osaamista ja työkaluja strategiseen työurien suunnitteluun yrityksissä. Valmennus painottaa eri työuran vaiheissa olevien työntekijöiden työurajohtamista ja yrityksen kokonaisvaltaista osaamisen johtamista unohtamatta vuorovaikutus- ja viestintäosaamista.

Lue lisää

TNO Pohjois-Karjala Tietoa, neuvontaa ja ohjausta pohjoiskarjalaisten menestykseksi -hanke

Aiheesta muualla

TNO Pohjois-Karjala -hanke, Karelia-ammattikorkeakoulu (karelia.fi)