Lomautus

Kun sinut lomautetaan, työskentelysi ja palkanmaksusi keskeytyvät. Työsuhteesi on kuitenkin voimassa lomautuksen ajan. Työttömyysturva voi turvata toimeentulosi lomautuksen aikana.

Lomautuksella tarkoitetaan työnantajan päätökseen tai hänen aloitteestaan tehtävään sopimukseen perustuvaa työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä. Työsuhde pysyy kuitenkin muutoin voimassa.

Lomautetulla tarkoitetaan sekä kokonaan lomautettua että työaikaa lyhentämällä lomautettua työntekijää. Lomautus voi olla siis kokoaikainen tai osa-aikainen. Kokoaikainen lomautus tarkoittaa sitä, että työntekosi on keskeytetty kokonaan. Osa-aikaisessa lomautuksessa päivittäistä tai viikoittaista työaikaasi lyhennetään.

Kun sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi Oma asiointi -verkkopalvelussa viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänäsi. Voit tehdä ilmoittautumisen jo ennen kuin lomautus tai lyhennetty työaika alkaa. Saat lomautuksen ajalta työttömyyskorvausta, jos olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja muut etuuden saamisen edellytykset täyttyvät. TE-toimisto tai kuntakokeilu järjestää sinulle alkuhaastattelun mahdollisuuksien mukaan viiden arkipäivän kuluessa työnhakusi alkamisesta.

Sinut voidaan lomauttaa työsuhteestasi joko toistaiseksi tai määräajaksi. Jos lomautuksesi on määräaikainen ja kestää enintään kolme kuukautta, et todennäköisesti tarvitse henkilökohtaista palvelua TE-toimistosta tai kuntakokeilusta. Jos kuitenkin haluat palvelua, voit ottaa yhteyttä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. 

Jos lomautuksesi on kestänyt yli kolme kuukautta, TE-toimisto tai kuntakokeilu järjestää kanssasi työnhakukeskustelun. Työnhakuvelvollisuutesi alkaa sen jälkeen, kun sinulle on järjestetty työnhakukeskustelu ja lomautuksen alkamisesta on kulunut kolme kuukautta. 

Keskustelua ei järjestetä, jos lomautuksesi on päättymässä kuukauden kuluessa siitä, kun työnhakukeskustelu tulisi järjestää. 

Jos sinut on lomautettu osa-aikaisesti, sinuun sovelletaan samoja periaatteita kuin osa-aikatyötä tekeviin työnhakijoihin, mutta työnhakuvelvollisuutesi alkaa vasta sen jälkeen, kun ensimmäisestä työnhakukeskustelusta on kulunut kolme kuukautta.

Lomautetun työnhakuvelvollisuus

Jos olet kokonaan lomautettu, työllistymissuunnitelmaasi sisällytetään työnhakuvelvollisuuden alkamisen jälkeen kolme kuukauden kestävää tarkastelujaksoa, joiden aikana sinun tulee hakea neljää työmahdollisuutta. Kokonaan lomautettuna sinun tulee hakea siis neljää työmahdollisuutta kuukauden aikana, koska kokonaan lomautettu on työtön. 

Jos sinut lomautettu osa-aikaisesi, työllistymissuunnitelmaasi sisällytetään työnhakuvelvollisuuden alkamisen jälkeen yksi kolmen kuukauden tarkastelujakso, jonka aikana sinun tulee hakea yhtä työmahdollisuutta. Osa-aikaisesti lomautettuna sinun tulee hakea siis yhtä työmahdollisuutta kolmen kuukauden tarkastelujakson aikana.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Ilmoittaudu työnhakijaksi Oma asioinnissa

Voit ilmoittautua työnhakijaksi helposti TE-palveluiden Oma asiointi -verkkopalvelussa. 

Oma asiointi

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Päivitetty: