Sommarjobbsansökan för år 2024 är nu öppen – bekanta dig med de möjligheter som erbjuds på Jobbmarknaden!

Nyheter

Sommarjobb är ett utmärkt tillfälle att skaffa sig arbetserfarenhet och tjäna egna pengar. Det lönar sig att söka sommarjobb med öppet sinne och på ett mångsidigt sätt söka olika typer av jobb. Det sommarjobb du söker behöver alltså inte nödvändigtvis vara inom din drömbransch, eftersom det knappast är fråga om din arbetsplats för livet. Förutom de krav som sommarjobbet ställer lär du dig grundläggande arbetslivsfärdigheter som du kommer att ha nytta av i framtiden.

De mest aktiva sommarjobbssökandena har säkert lagt märke till att de första sommarjobben för sommaren 2024 öppnade för ansökan redan i december. Under januari–februari öppnar även resten av arbetsgivarna sina sommarjobbsansökningar, så det lönar sig att börja söka sommarjobb senast nu. Fler lediga jobb öppnar för ansökan senare under våren, så ge inte upp om du inte får ett jobb genast i början av året.  

Du kan söka sommarjobb till exempel med hjälp av Jobbmarknadens jobbsökning. Förutom lediga platsannonser lönar det sig också att komma ihåg dolda jobb. Bekanta dig med intressanta företag och skicka in din arbetsansökan även om det inte finns några lediga jobb att söka för närvarande. Du kan också fråga en arbetsgivare som intresserar dig om de anställer sommarjobbare enligt modellen Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna. Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktiken varar i två veckor och för den betalas en fast totallön. Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktiken är avsedd för högstadieelever och gymnasieelever över 13 år.  

Det är bra att omsorgsfullt göra upp dokument för jobbsökning och arbete  

Det lönar sig att ingå ett arbetsavtal för varje anställningsförhållande. Även ett muntligt arbetsavtal är bindande, men det rekommenderas att avtalet ingås skriftligt. I arbetsavtalet bör man åtminstone avtala om anställningsförhållandets längd, arbetstiden, lönen och arbetsuppgifterna. Efter anställningens slut lönar det sig att be arbetsgivaren om ett arbetsintyg. Du kan också få ett intyg över Bekanta dig med arbetslivet och förtjäna-praktik.  

Som ung arbetssökande kanske du funderar på vad du ska skriva i din arbetsansökan och meritförteckning, alltså cv:t. Även om du ännu inte har mycket arbetserfarenhet kan du lyfta fram färdigheter och prestationer som du har förvärvat i skolan, genom hobbyer eller genom frivilligarbete. Berätta till exempel om dina datatekniska kunskaper, din organisations- eller interaktionsförmåga, dina språkkunskaper eller din kreativitet. Ge konkreta exempel på dina styrkor alltid när det är möjligt. Du kan få hjälp med jobbsökning och mycket annat från den lokala Navigatorn.

Läs mer

Mer information