Kesätyönhaku vuodelle 2024 on käynnissä – tutustu Työmarkkinatorilla tarjolla oleviin mahdollisuuksiin!

Uutinen

Kesätyö tarjoaa erinomaisen tilaisuuden hankkia työkokemusta ja tienata omaa rahaa. Kesätyönhakuun kannattaa lähteä avoimin mielin ja hakea monipuolisesti erilaisia työtehtäviä. Hakemasi kesätyön ei siis tarvitse välttämättä olla unelmiesi alalla, koska kyseessä tuskin on loppuelämäsi työpaikka. Kesätyössä opit kyseisen tehtävän vaatimusten lisäksi työelämän perustaitoja, jotka hyödyttävät sinua tulevaisuudessa.

Aktiivisimmat kesätyönhakijat ovat varmasti huomanneet, että kesän 2024 ensimmäiset kesätyöpaikat avautuivat haettaviksi jo joulukuun puolella. Tammi-helmikuun aikana loputkin työnantajat avaavat kesätyöpaikkansa hakuun, joten sinun kannattaa aloittaa kesätyöpaikkojen haku viimeistään nyt. Avoimia paikkoja tulee hakuun lisää myöhemmin keväällä, joten älä lannistu, vaikka et saisikaan paikkaa heti alkuvuodesta. 

Voit etsiä kesätyöpaikkoja esimerkiksi Työmarkkinatorin työpaikkahaun avulla. Avoimien työpaikkailmoitusten lisäksi kannattaa muistaa myös piilotyöpaikat. Tutustu kiinnostaviin yrityksiin ja lähetä työhakemuksesi, vaikka avoimia työpaikkoja ei olisikaan haussa tällä hetkellä. Voit myös kysyä sinua kiinnostavalta työnantajalta, ottavatko he kesätyöntekijöitä Tutustu työelämään ja tienaa -mallilla. Niin sanottu TTT-harjoittelu kestää kaksi viikkoa, ja siitä maksetaan kiinteä kokonaispalkka. TTT-harjoittelu on tarkoitettu yli 13-vuotiaille yläkoululaisille ja lukiolaisille. 

Työnhaun ja työnteon asiakirjat on hyvä tehdä huolellisesti

Jokaisesta työsuhteesta kannattaa tehdä työsopimus. Myös suullinen työsopimus on sitova, mutta on suositeltavaa tehdä sopimus kirjallisena. Työsopimuksessa tulee sopia ainakin työsuhteen kestosta, työajasta, palkasta ja työtehtävistä. Työn päättymisen jälkeen kannattaa pyytää työnantajalta työtodistus. Voit saada todistuksen myös TTT-harjoittelusta. 

Nuorena työnhakijana saatat pohtia, mitä kirjoittaa työhakemukseen ja ansioluetteloon eli CV:hen. Vaikka sinulla ei olisikaan vielä paljon työkokemusta, voit tuoda esiin taitoja ja saavutuksia, joita olet hankkinut koulussa, harrastuksissa tai vapaaehtoistyössä. Kerro vaikkapa tietotekniikkaosaamisestasi, organisointi- tai vuorovaikutuskyvyistäsi, kielitaidostasi tai luovuudestasi. Anna konkreettisia esimerkkejä vahvuuksistasi aina kun se on mahdollista. Työnhakuun ja moniin muihin asioihin voit saada apua paikallisesta Ohjaamosta.

Lue lisää

Aiheesta muualla