Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Finsnickare

Intervjuer Publicerad

"Det bästa med mitt arbete är att det är fysiskt, varierande och självständigt. Mitt arbete är inte oöverstigligt tungt, särskilt när man får arbeta inomhus och använda maskiner som hjälp, men det håller mig i gott skick. Under arbetsdagen kan jag lyssna på böcker och poddar i 3–4 timmar."

Puuseppä Tuukka Virkkilä
  • Tuukka Virkkilä
  • Företagare i företaget Arrakosken Uni Oy.
  • Utexaminerad som finsnickare från Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos.
  • 14 års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med. 

Jag är en finsnickare som tillverkar sängar och nattduksbord av massivt trä för konsumentkunder. Jag är ensamföretagare i ett företag som kunderna känner vid namnet Nukkuville. Utöver verkstadsarbetet omfattar företagarens vardag försäljning, marknadsföring, betjäning av återförsäljare samt kundservice.

Hur har du hamnat i det yrke du valt? 

Efter gymnasiet tillbringade jag ett mellanår och arbetade på en byggarbetsplats. Där antydde arbetskamraterna glimten i ögat att det åtminstone inte lönar sig att stanna kvar i byggbranschen för resten av livet. Men jag kom inte genast på vart jag skulle söka för att studera. Under mellanåret stötte jag på en gammal vän som studerade till finsnickare vid Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos. Jag blev entusiastisk över vännens berättelser och insåg att jag skulle ha möjlighet att bo nära skolan på vår släkts tomma gård om jag fick en studieplats där. Det var så det började.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka. 

Klockan 9-12 är det verkstadstid, så jag gör sängar. Klockan 12-13 gör jag kontorsarbete såsom att svara på e-postmeddelanden. Samtidigt är butiken öppen för kunderna i en timme. Därefter tar jag lunchrast, varefter jag fortsätter med verkstadsarbetet ungefär till klockan 18. Varannan torsdag tar jag varor till Helsingforsområdet och då fortsätter arbetsdagarna sent inpå kvällen.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider? 

Jag arbetar huvudsakligen i verkstaden samt i viss mån på kontoret och i bilen. I min arbetsmiljö måste jag dagligen tåla trädamm och olika ljud från maskiner som behövs i arbetet. I ett litet företag måste jag göra en del tunga lyft ensam när jag flyttar färdiga produkter för transport. I verkstaden kan jag ta hjälp av truckar och olika lyftanordningar.

Som ensamföretagare kan jag fastställa arbetstiderna mycket fritt. Det ingår en del resor och veckoslutsarbete, men jag kan också påverka tidtabellerna för dem.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket? 

I finsnickaryrket påverkar den egna noggrannheten många senare arbetsskeden. Om du stöter virket redan i det skede då du lyfter fram det för bearbetning, kan felet som du gjorde då bli dyrt senare. Till exempel kan en ytbehandlare som fungerar som din arbetskamrat bli tvungen att arbeta mer för att täcka ett fel som begåtts i början.

I utbildningsbeskrivningarna för finsnickare betonas ofta tredimensionell gestaltningsförmåga, men jag anser att dess betydelse betonas för mycket. Behovet av tredimensionell gestaltningsförmåga beror på vilka produkter du tillverkar. Till exempel vid tillverkning av sängar anser jag att det knappt behövs, men om man tillverkar trappor som måttbeställda för olika utrymmen gör förmågan det betydligt lättare att utföra arbetet.

Vad är det bästa med ditt yrke? 

Det bästa med mitt arbete är att det är fysiskt, varierande och självständigt. Mitt arbete är inte oöverstigligt tungt, särskilt när man får arbeta inomhus och använda maskiner som hjälp, men det håller mig i gott skick. Under arbetsdagen kan jag lyssna på böcker och poddar i 3–4 timmar.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande? 

Finsnickarens arbete omfattar många olika delområden som är bra att kunna. Det krävs flera års mångsidig arbetserfarenhet för att behärska de färdigheter som yrket kräver.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli en snickare? 

Under studierna lönar det sig att lära sig använda olika maskiner eller åtminstone prova dem fördomsfritt. Det kan hända att man i arbetslivet inte kommer åt ett lika mångsidigt sortiment av maskiner. Om läroanstalten erbjuder möjlighet att öva på att använda maskiner under kvällstid rekommenderar jag att man utnyttjar den.

När det gäller sysselsättning skulle jag vilja berätta att det grovt uppdelat finns tre möjligheter. Den första är att grunda ett eget företag. Som företagare driver du hela verksamheten. Ett annat alternativ är att arbeta i ett litet företag där arbetet är företagslikt. Du får mycket ansvar och varierande arbetsuppgifter, men någon annan bär det ekonomiska ansvaret. Den tredje möjligheten är fabriksarbete där du tillverkar en del av hundratals eller tusentals delar per dag som serieproduktion. Nästa dag kanske någon annan del.

Till sist vill jag ge ett råd om att man inte ska tänka att man måste fortsätta från gymnasiet till högskolan. I yrkeshögskolan undervisar man inte i hantverk inte lika mycket som i yrkesskolan. Jag har själv gått i gymnasiet och yrkesskola samt gjort arbetspraktik i USA. Utan alla dessa skeden hade jag knappast vågat bli företagare.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke? 

CNC-tekniken kommer att förändra branschen avsevärt i framtiden. Förenklat innebär det att man först gör en 3D-modellering när man ska tillverka ett bord. Utifrån modellen fräser och sågar maskinen stycket färdigt. Utnyttjandet av CNC-teknik kräver kreativt tänkande. Man måste kunna förstå hur stycket fästs till maskinen samt hur och i vilken ordning maskinen bearbetar stycket. Ett arbete som kräver kreativitet kan inte utföras av en maskin, utan kräver en människa.

Bild: Maru Lemmetty

Yrke

Yrkesområde

Fler intervjuer

Dela artikeln