Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Kokki

Haastattelut Julkaistu

”Parasta kokin ammatissa on sellaiset työpäivät, jolloin keittiössä vallitsee hallittu kaaos. Ilta vyöryy eteenpäin, mutta itse pysyt aallonharjalla. Sitten yhtäkkiä huomaat, että päivä on ohi ja heitetään läpyt työkavereiden kanssa. Juuri se viehättää tässä ammatissa, että työpäivät menevät parhaimmillaan lähes huomaamatta.”

Kokki Jukka Nieminen
  • Jukka Nieminen
  • Tekee kokin töitä henkilöstöpalveluyritys Keikkakokki Oy:n kautta eri ravintoloissa.
  • Suorittanut ravintola- ja catering-alan perustutkinnon Hyrian ammattiopistossa ja valmistunut kokiksi vuonna 2016. Suorittanut aiemmin puusepän ammattitutkinnon ja tehnyt töitä rakennusalalla sekä maakaapeleita valmistavassa tehtaassa.
  • Työkokemus alalta neljä vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Olen ammatiltani kokki. Teen kokin töitä ravintola-alan henkilöstöpalveluyritys Keikkakokin kautta eri ravintoloissa Etelä-Suomen alueella. Perinteisten ravintoloiden lisäksi teen keikkatyötä messuilla ja erilaisissa tapahtumissa, kuten kesäfestareilla. Tällä hetkellä teen enimmäkseen a’la cartea, eli valmistan ruokalistan mukaisia annoksia asiakkaille. Työtehtäviini kuuluu ruuan valmistus ja annosten kokoaminen.     

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Olin töissä tehtaalla ja tuntui, että päivät kuluivat hitaasti, eikä vaihtelua ollut riittävästi. Äitipuoleni oli töissä ravintola-alalla ja valmistui kokiksi. Hänen kauttaan innostuin kokin työstä, mutta keräsin pari vuotta rohkeutta lähteä aikuisena opiskelemaan uuteen ammattiin. Jälkeenpäin voi sanoa, että työtahti koveni, palkka tippui, mutta päivät menevät paljon nopeammin ja töihin on mukava mennä.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Kun tulen töihin, laitan ruuanlaitossa tarvittavat koneet ja laitteet päälle sekä kerään tarvittavat tavarat esille. Sen jälkeen aloitan etukäteisvalmistelut, eli pyrin tekemään mahdollisimman monta asiaa valmiiksi, kuten pilkkomaan salaattiaineksia tai valmistelemaan ruokia niin pitkälle kuin mahdollista. Opettajani ammattikoulussa sanoi, että se on paras kokki, joka tekee parhaat etukäteisvalmistelut ja mielestäni se pitää hyvin paikkaansa.

Sen jälkeen odotetaan, että illan urheilusuoritus alkaa. Kaikki eivät ymmärrä, kuinka kiire keittiössä voi olla illallisaikaan. Toisinaan voi olla niin kiire, että ei ehdi juomaan edes vettä. Joskus on tietenkin hiljaisempia päiviä. Silloin siivotaan tai puuhaillaan jotain muuta hyödyllistä. Harvoin on hetkeä, jolloin ei olisi mitään tekemistä.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työajat vaihtelevat ravintola-alalla sen mukaan teetkö esimerkiksi lounasta vai a’la cartea, kuten minä. Oma työaikani on pääsääntöisesti kello 15-22.00. Usein menee myöhempäänkin.

Työympäristö on keittiö. Vaihtelua työympäristöön tuovat erilaiset tapahtumat, joissa kokki voi vaikka valmistaa liha-annoksia asiakkaille avotulella. Työ on sillä tavalla raskasta, että töissä joutuu seisomaan paljon ja askelia kertyy yli 20 000 päivässä.

Työympäristön suhteen on myös hyvä huomioida, että esimerkiksi astma saattaa haitata jonkin verran kokin ammatissa, koska keittiössä joutuu työskentelemään esimerkiksi pöllyävien jauhojen kanssa.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tärkeintä on, että antaa parhaansa koko ajan. Pitää olla ammattiylpeyttä omasta tekemisestä. Jokaisen annoksen pitää olla sellainen, johon olisit tyytyväinen, jos se tulisi sinulle. Toisin sanoen asenne ratkaisee tässäkin työssä. Kokin työssä on rajattomat mahdollisuudet kehittää itseään, sillä jatkuvasti tulee uusia makuja, ja voi kokeilla erilaisia yhdistelmiä.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta kokin ammatissa on sellaiset työpäivät, jolloin keittiössä vallitsee hallittu kaaos. Ilta vyöryy eteenpäin, mutta itse pysyt aallonharjalla. Sitten yhtäkkiä huomaat, että päivä on ohi ja heitetään läpyt työkavereiden kanssa. Juuri se viehättää tässä ammatissa, että työpäivät menevät parhaimmillaan lähes huomaamatta. Myös messut ja erilaiset tapahtumat tuovat mukavaa vaihtelua. Oma haaveeni on päästä tulevana keväänä pariksi viikoksi Lappiin kokeilemaan kokin työtä.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Tässä työssä täytyy olla stressinsietokykyä ja joustavuutta. Jos on kiireinen päivä, ei ole asiakkaan ongelma, jos kokki ei ole ehtinyt pitää taukoa työpäivänsä aikana. Silloin kokin pitää joustaa.  Pitää ajatella, että hiljaisempana päivänä tulee sitten enemmän taukoja.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee kokin ammattia?

Työajat kannattaa huomioida. Pääsääntöisesti kokit ovat töissä silloin kun muut ovat vapaalla. Esimerkiksi viikonloppuisin kokki on usein töissä. Myös lapsiperheellinen saattaa joutua valikoimaan tehtäviä työajan mukaan. Usein olen tilanteessa, jossa kaverit kysyvät mitä tehtäisiin viikonloppuna ja minä kysyn, että mitä tehtäisiin keskiviikkona, kun minulla olisi vapaa?

Myös se on hyvä huomioida, että tämä ei ole niinkään ala, jossa lähestytään työnantajaa ansioluettelo kädessä ja ajatellaan, että se ratkaisee kohtalosi. Usein käytäntö on se, että tulet tekemään pari vuoroa ja katsotaan sillä tavalla mihin rahkeesi riittää.

Sanoisin myös heille, jotka kouluttautuvat alalle, että kannattaa kysellä rohkeasti harjoittelupaikkoja hyvistä ravintoloista. Ei kannata olla liian vaatimaton, sillä hyvät näytöt ratkaisevat monesti myös tulevaisuudessa, jos harjoittelu onnistuu.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Alan työllistymisnäkymät näyttävät valoisilta. Tällä hetkellä on enemmän töitä kuin on kokkeja, sillä moni vaihtoi alaa korona-aikana. Ennen henkilöstövuokrausyritysten listoilta piti olla nopeasti nappaamassa vuoroja, mutta nyt saa vähän valikoidakin.

Lisää kuvia

Ammatit

Ammattialat

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli