Lantmäteriingenjör
"Med lantmäteriingenjörens utbildning är det möjligt att utföra mycket olika typer av arbeten. Själv gör jag för närvarande huvudsakligen avtal om markanvändning i mitt arbete, men lika bra kunde jag till exempel arbeta som förrättningsingenjör i terrängen eller med att utveckla geodataapplikationer. Det finns många alternativ."
- Minna Kaunisvaara
- Lantmäteriingenjör i Uleåborgs stad.
- Har tagit ingenjörsexamen vid Mikkelin ammattikorkeakoulu. Studerar som bäst högre YH-examen inom hållbar stadsmiljö.
- Arbetserfarenhet inom branschen 15 år.
Berätta kort vad du arbetar med.
Jag är lantmäteriingenjör och teamledare inom Uleåborg stads samhälls- och miljötjänster. Vårt team ansvarar för att upprätta stadens arrendeavtal, övervaka avtalsvillkoren och för faktureringen. Till mina uppgifter hör också att överlåta tomter till byggföretag. Dessutom deltar jag i styrgrupper för detaljplanering.
Hur har du hamnat i det yrke du valt?
Byggande och stadsplanering har intresserat mig sedan jag var ung. Även om jag kände till lantmäteribranschens arbeten via mina föräldrar, upplever jag att jag snarare hamnat i branschen genom en slump än genom målmedvetna val.
Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.
En tredjedel av min arbetsvecka går åt till möten med kollegor och kunder, såsom byggföretag. Den andra tredjedelen går till att upprätta hyresavtal och olika beslutstexter. Resten av min arbetstid använder jag för växelverkan med kommuninvånare, det vill säga skriva e-post och svara på telefonsamtal.
Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?
Mitt arbete är huvudsakligen kontorsarbete, men ibland är jag ute i staden. Till exempel om en kommuninvånare ber mig att komma på plats för att titta på växtlighet som spridit sig från invånarens tomt på gatan.
Min arbetstid är typisk kontorsarbetstid, det vill säga klockan 8–16. Ibland arbetar jag kvällstid när det ordnas infomöten och verkstäder för kommuninvånarna.
Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?
Även om lantmäteriingenjörens arbete består av att utarbeta många Excel-tabeller, ingår diskussion och förhandlingar med olika människor i alla arbetsdagar. I det här yrket krävs det med andra ord goda interaktionsfärdigheter samt förmåga att komma överens med olika människor. Dessutom är det viktigt att kunna skriva klart och förståeligt.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa med mitt arbete är att arbeta med olika människor, såsom representanter för byggföretag, kommuninvånare, konsulter och kollegor, samt att bolla idéer. Det är inspirerande att få påverka hur Uleåborg ska byggas och hurdana tjänster som skapas här.
Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?
Ibland är det tungt att fatta beslut som är icke önskvärda för en enskild kommuninvånare. Till exempel kan en förhöjning i hyran kännas orimlig om det egna ekonomiska läget redan är tufft. Beslut som upplevs vara felaktiga leder ofta till negativ respons, och i värsta fall till och med till hot.
Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli lantmäteriingenjör?
Med lantmäteriingenjörens utbildning är det möjligt att utföra mycket olika typer av arbeten. Själv gör jag för närvarande huvudsakligen avtal om markanvändning i mitt arbete, men lika bra kunde jag till exempel arbeta som förrättningsingenjör i terrängen eller med att utveckla geodataapplikationer. Det finns många alternativ.
Hur ser framtiden ut för ditt yrke?
Lantmäteriingenjörerna kommer säkert att sysselsättas även i framtiden, men uppgifterna förändras i och med den tekniska utvecklingen. Även om automatiken och robotiken utvecklas behövs också människor. För närvarande pågår stora ändringar i lagstiftningen som har en betydande inverkan på olika aktörers rättigheter och skyldigheter.