Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Kerro, mitä olit tekemässä, ja asiantuntijasi on sinuun yhteydessä. Jos työnhaun käynnistäminen ei onnistu Asiointi-osion virhetilanteen vuoksi, olethan yhteydessä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos tarvitset todistuksen työnhausta, jätä asiasta yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa.

Ohjeet ja tuki⁠

Maanmittausinsinööri

Haastattelut Julkaistu

"Maanmittausinsinöörin koulutuksella on mahdollista tehdä hyvin erityyppisiä töitä. Itse teen tällä hetkellä työssäni pääosin maankäyttöön liittyviä sopimuksia, mutta yhtä hyvin voisin työskennellä esimerkiksi toimitusinsinöörinä maastossa tai paikkatietosovellusten kehittämisen parissa. Vaihtoehtoja on paljon."

  • Minna Kaunisvaara
  • Maanmittausinsinöörinä Oulun kaupungilla.
  • Valmistunut Mikkelin ammattikorkeakoulusta insinööriksi. Opiskelee parhaillaan kestävän kaupunkiympäristön ylempää AMK-tutkintoa.
  • Työkokemusta alalta 15 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin maanmittausinsinöörinä ja tiiminvetäjänä Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluissa. Tiimimme vastaa kaupungin maavuokrasopimusten laadinnasta, sopimusehtojen valvonnasta ja laskutuksesta. Tehtäviini kuuluu myös tonttien luovuttaminen rakennusliikkeille. Lisäksi olen mukana asemakaavoitukseen liittyvissä ohjausryhmissä.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Rakentaminen ja kaupunkisuunnittelu ovat kiinnostaneet minua nuoresta lähtien. Vaikka maanmittausalan työt olivat minulle vanhempieni kautta tuttuja, koen päätyneeni alalle ennemmin sattuman kuin määrätietoisten valintojen kautta.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Työviikostani kolmannes kuluu kokouksissa kollegoiden ja asiakkaiden, kuten rakennusliikkeiden kanssa. Toinen kolmannes menee vuokrasopimusten ja erilaisten päätöstekstien laatimiseen. Loput työajastani käytän siihen, että olen vuorovaikutuksessa kuntalaisten kanssa eli kirjoitan sähköposteja ja vastaan puheluihin.

Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet? 

Teen pääosin toimistotyötä, mutta toisinaan liikun myös kaupungilla. Esimerkiksi silloin, kun kuntalainen pyytää paikan päälle katsomaan kasvustoja, jotka ovat levinneet asukkaan tontilta kadun puolelle.

Työaikani on tyypillinen toimistoaika eli kello 8–16.  Toisinaan työskentelen iltaisin, kun kuntalaisille järjestetään infotilaisuuksia ja työpajoja.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Vaikka maanmittausinsinöörin työssä saa laatia lukuisia Excel-taulukoita, kuuluu kaikkiin työpäiviin myös keskustelemista ja neuvottelemista eri ihmisten kanssa. Tässä ammatissa vaaditaan siis hyviä vuorovaikutustaitoja sekä kykyä tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Lisäksi on tärkeää osata tuottaa sujuvasti selkeää ja ymmärrettävää tekstiä.

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parasta työssäni on erilaisten ihmisten, kuten rakennusliikkeiden edustajien, kuntalaisten, konsulttien ja kollegoiden kanssa työskentely, sekä ideoiminen. On inspiroivaa olla mukana vaikuttamassa siihen, miten Oulua rakennetaan ja millaisia palveluita tänne syntyy.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Toisinaan on raskasta tehdä päätöksiä, jotka ovat yksittäiselle kuntalaiselle epämieluisia. Esimerkiksi vuokrankorotus voi tuntua kohtuuttomalta, jos oma taloudellinen tilanne on jo muutenkin tiukka. Päätökset, jotka koetaan vääriksi, johtavat usein negatiiviseen palautteeseen ja pahimmassa tapauksessa jopa uhkailuun.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee maanmittausinsinöörin ammattia? 

Maanmittausinsinöörin koulutuksella on mahdollista tehdä hyvin erityyppisiä töitä. Itse teen tällä hetkellä työssäni pääosin maankäyttöön liittyviä sopimuksia, mutta yhtä hyvin voisin työskennellä esimerkiksi toimitusinsinöörinä maastossa tai paikkatietosovellusten kehittämisen parissa. Vaihtoehtoja on paljon.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Maanmittausinsinööreille on varmasti töitä myös tulevaisuudessa, mutta teknologian kehityksen myötä tehtävät muuttuvat. Vaikka automatiikka ja robotiikka kehittyvät, tarvitaan myös ihmisiä. Parhaillaan on meneillään suuria lainsäädännön muutoksia, jotka vaikuttavat merkittävästi eri tahojen oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

Jaa artikkeli