Driftavbrott på lördagen 16.11. klockan 7-14.00. Under avbrottet är Jobbmarknadens E-tjänster för personkunder och E-tjänsterna för arbetsgivare och företag ur bruk. Vi ber om ursäkt för eventuella besvär.

Anvisningar och stöd⁠

Medicinalvaktmästare

Intervjuer Publicerad

"Som medicinalvaktmästare kan man arbeta med mycket olika uppgifter. En del arbetar på operationsavdelningen, såsom jag, men man kan också arbeta på jouren, i ambulans eller som preparator i bårhuset. Det finns knappt några medicinalvaktmästare på den privata sidan och inte ens på alla sjukhus på den offentliga sidan. Dagarna är mycket varierande, så i det här yrket finns det inte risk för att fastna i vissa mönster."

  • Turkka Miettinen
  • Medicinalvaktmästare vid HNS.
  • Har avlagt medicinalvaktmästare-ambulansförarexamen vid Helsingfors sjukvårdsläroanstalt.
  • Arbetserfarenhet inom branschen i 25 år.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som medicinalvaktmästare på operationsavdelningen för ortopedi och traumatologi. Ortopediska operationer är kirurgiska ingrepp som riktar sig till behandling av sjukdomar och skador i stöd- och rörelseorganen. Till mina uppgifter hör att lägga patienterna i operationsläge, använda röntgenmaskin under operationerna samt göra gipsningar i salen.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Efter gymnasiet arbetade jag som idrottsplatsföreståndare vid Helsingfors stads idrottsverk i cirka ett år, varefter jag tog värvning i armén. Efter armén blev jag vaktmästare på Drumsö hälsostation. Efter drygt ett år sökte jag in till studierna för medicinalvaktmästare-ambulansförare.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

När jag kommer till morgonskiftet är det första jag gör att kontrollera om det har hänt något under nattskiftet som påverkar morgonskiftets program. Efter det börjar jag förbereda operationssalarna. Patienternas position under operationerna förbereds enligt positionen i vilken patienten ska opereras.

När patienterna har anlänt börjar jag förbereda deras förflyttningar och deras positioner under operationerna. Operationerna tar vanligtvis 2–3 timmar, men ibland kan de ta upp till åtta timmar. Efter förberedelserna av salarna är det vanligen tid för kaffepaus tills patienterna byts ut och jag börjar göra genomlysningar och gipsningar igen.  Under morgonskiftet är det i allmänhet lite mer bråttom än under andra skift.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar i sjukhusmiljö och gör treskiftsarbete. Dessutom håller jag månatliga föreläsningar och utbildningar om ämnet vid läroanstalter och andra sjukhus.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Medicinalvaktsmästarens arbete har förändrats väldigt mycket under årens lopp. Betydelsen av teknisk kompetens har ökat enormt till exempel i och med 3D-bilder. Med andra ord kräver detta arbete en vilja att lära sig nytt. Sociala färdigheter behövs också för att kunna arbeta i grupp. Gipsning kräver hand- och fingerfärdighet i viss mån.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med medicinalvaktmästarens arbete är att arbeta tillsammans och framgångarna förknippade med det. Att hjälpa människor är något som generellt är givande. 

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Jag kan inte komma på några negativa sidor. För vissa kan treskiftsarbete vara en belastning, men jag tycker om det.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli medicinalvaktmästare?

Som medicinalvaktmästare kan man arbeta med mycket olika uppgifter. En del arbetar på operationsavdelningen, såsom jag, men man kan också arbeta på jouren, i ambulans eller som preparator i bårhuset. Det finns knappt några medicinalvaktmästare på den privata sidan och inte ens på alla sjukhus på den offentliga sidan. Dagarna är mycket varierande, så i det här yrket finns det inte risk för att fastna i vissa mönster. Det lönar sig att modigt bekanta sig med detta yrke och ta reda på om det här skulle vara ett arbete man trivs med.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Jag tror att medicinalvaktmästare kommer att behövas även i framtiden. Vi är proffs på patientens position under operationen och på genomlysning och behovet av denna kompetens håller inte på att försvinna någonstans. I framtiden kommer datatekniska färdigheterna att betonas också i medicinalvaktmästarens arbete.

Dela artikeln