Webbtjänsten Mina e-tjänster har ett driftavbrott från torsdagen den 10.10. från klockan 16.30 till måndagen 14.10.2024 klockan 8. Under serviceavbrottet är e-tjänsterna för person- och arbetsgivarkunder ur bruk och det kan förekomma avbrott på Jobbmarknaden. Det är inte möjligt att logga in på Jobbmarknaden under driftavbrottet och det kan finnas brister i informationsinnehållet och länkarnas funktionalitet. Vi beklagar de olägenheter som avbrottet medför. Läs mer.

Anvisningar och stöd⁠

Munhygienist

Intervjuer Publicerad

"I munhygienistyrket behövs förmåga att lyssna och förhandla. Människor upplever mun- och tandvården som en mycket personlig sak, så i motiverings- och vårdarbetet ska klienterna beaktas som olika individer."

  • Hanna Lähteenmäki
  • Företagare och munhygienist vid LaHanna Oy. Är dessutom ordförande för Finlands munhygienistförbund.
  • Har avlagt YH-examen för munhygienist och högre YH-examen för klinisk expert vid Helsingfors yrkeshögskola samt avlagt filosofie doktorsexamen vid Helsingfors universitet.
  • Arbetserfarenhet inom branschen i 23 år.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som munhygienist och min uppgift är att främja klienternas munhälsa. Jag gör munhälsoundersökningar, rengöringar och blekningsbehandlingar samt ger klienter råd och stöd i frågor som gäller självständig munvård. I munhygienistyrket samarbetar man med tandläkare och utför vissa arbetsskeden inom tandreglering och protetisk behandling samt vid kirurgiska ingrepp.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag blev intresserad av branschen när jag fick ett sommarjobb på en tandklinik. Därefter arbetade jag som tandskötare en stund tills jag sökte till yrkeshögskolan för att studera till munhygienist.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Min arbetsdag består av klientmottagningar. Främst vuxna besöker min mottagning och jag behandlar 6–8 klienter per dag. Orsaken till besöken kan till exempel vara avlägsnande av tandsten och tandpolering eller blekning av tänderna.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag jobbar på en tandklinik och där måste man satsa särskilt mycket på renligheten och hygienen i arbetsmiljön. Jag erbjuder vanligtvis mottagningstider vardagar kl. 8–16.

Vilka kunskaper eller egenskaper kräver yrket?

I munhygienistyrket behövs förmåga att lyssna och förhandla. Människor upplever mun- och tandvården som en mycket personlig sak, så i motiverings- och vårdarbetet ska klienterna beaktas som olika individer. Det är viktigt att arbetet som kräver noggrann finmotorik löper problemfritt.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Långa klientrelationer är belönande, eftersom då kan effekterna av både klientens och munhygienistens åtgärder bäst följas upp även på lång sikt.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Ibland är det svårt att ta hand om arbetsergonomin. Munhygienistens arbetsställningar belastar särskilt övre delen av kroppen.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli munhygienist?

I främjandet av munhälsan ser man resultatet av sitt arbete. Om man gillar kundservice och att arbeta med händerna kan yrket som munhygienist vara ett bra alternativ. I detta yrke kan man arbeta som företagare eller på den privata eller offentliga sidan. Det råder för närvarande brist på munhygienister.

Hur ser du framtiden för ditt yrke?

Det kommer att finnas gott om arbete för munhygienister under de kommande åren. Man strävar hela tiden efter göra samarbetet med tandläkarna smidigare. Man har utökat utbildningsutbudet för att lindra bristen på arbetskraft inom branschen.

Dela artikeln