Oma asiointi -palvelussa on käyttökatko torstaista 10.10. kello 16.30 maanantaihin 14.10. kello 8. Käyttökatkon aikana henkilöasiakkaan ja työnantajan asiointipalvelut ovat poissa käytöstä, ja Työmarkkinatorilla voi esiintyä katkoja. Työmarkkinatorille ei voi kirjautua käyttökatkon aikana ja tietosisällöissä ja linkkien toimivuudessa voi olla puutteita. Pahoittelemme häiriötä. Lue lisää.

Ohjeet ja tuki⁠

Suuhygienisti

Haastattelut Julkaistu

"Suuhygienistin ammatissa tarvitaan kuuntelu- ja neuvottelutaitoja. Ihmiset kokevat suunhoidon hyvin henkilökohtaiseksi asiaksi, joten motivointi- ja hoitotyössä pitää huomioida asiakkaat erilaisina yksilöinä."

  • Hanna Lähteenmäki 
  • Yrittäjänä ja suuhygienistinä LaHanna Oy:ssä. Toimii lisäksi Suomen suuhygienistiliiton puheenjohtajana. 
  • Suorittanut suuhygienistin AMK-tutkinnon ja kliinisen asiantuntijan YAMK-tutkinnon Helsingin ammattikorkeakoulussa sekä valmistunut filosofian tohtoriksi Helsingin yliopistosta. 
  • Työkokemusta alalta 23 vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Toimin suuhygienistinä, ja tehtäväni on edistää asiakkaiden suun terveyttä. Teen suun terveystarkastuksia, puhdistuksia ja valkaisuhoitoja sekä neuvon ja tuen asiakkaita itsenäiseen suunhoitoon liittyvissä asioissa. Suuhygienistin ammatissa tehdään yhteistyötä hammaslääkäreiden kanssa ja suoritetaan osatyövaiheita oikomis- ja protetiikkahoitojen sekä kirurgisissa toimenpiteissä. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Kiinnostuin alasta, kun pääsin kesäapulaiseksi hammashoitolaan. Sen jälkeen toimin hetken hammashoitajana, kunnes hain ammattikorkeakouluun opiskelemaan suuhygienistiksi. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Työpäiväni koostuu asiakasvastaanotoista. Luonani käy lähinnä aikuisia, ja hoidan 6–8 asiakasta päivän aikana. Käyntien syynä voi olla esimerkiksi hammaskiven poisto ja hampaiden kiillotus tai hampaiden valkaisu. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Työskentelen hammashoitolassa, ja siellä työympäristön puhtauteen ja hygieenisyyteen täytyy panostaa erityisen paljon. Tarjoan vastaanottoaikoja yleensä arkisin kello 8–16.  

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Suuhygienistin ammatissa tarvitaan kuuntelu- ja neuvottelutaitoja. Ihmiset kokevat suunhoidon hyvin henkilökohtaiseksi asiaksi, joten motivointi- ja hoitotyössä pitää huomioida asiakkaat erilaisina yksilöinä. On tärkeää, että tarkkaa hienomotoriikkaa vaativa työskentely sujuu ongelmitta.  

Mikä on parasta ammatissasi? 

Pitkät asiakassuhteet ovat palkitsevia, koska sekä asiakkaan että suuhygienistin suorittamien toimenpiteiden vaikutuksia pystyy seuraamaan parhaiten pitkälläkin aikavälillä. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Joskus työergonomiasta huolehtiminen on haastavaa. Suuhygienistin työskentelyasennot rasittavat varsinkin ylävartaloa. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee suuhygienistin ammattia? 

Suun terveyden edistämisessä näkee työnsä tuloksen. Jos pitää asiakaspalvelusta ja käsillä työskentelemisestä, suuhygienistin ammatti voisi olla hyvä vaihtoehto. Tässä ammatissa voi työskennellä yrittäjänä tai yksityisellä tai julkisella puolella. Tekijöistä on pulaa tällä hetkellä. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Suuhygienisteille tulee riittämään töitä hyvin tulevina vuosina. Yhteistyötä hammaslääkäreiden kanssa yritetään saada sujuvammaksi kaiken aikaa. Koulutusta on lisätty, jotta alan työvoimapulaan saadaan helpotusta.  

Jaa artikkeli