Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Restaurerare

Intervjuer Publicerad

"Restaureraren ska beakta kundens behov och tänka på föremålets utseende samt hur det ska användas. Dessutom krävs noggrannhet och intresse för detaljer, eftersom det är viktigt att noggrant undersöka de föremål som ska restaureras."

  • Ville Lampi
  • Restaurerare i eget företag, tmi Entisöinti- ja maalaustyöt Ville Lampi.
  • Har avlagt grundexamen inom ytbehandlingsbranschen på läroavtal i tre år.
  • Arbetserfarenhet inom branschen 25 år.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag restaurerar bruks-, antik- och designmöbler, det vill säga arbetar med att bevara eller återställa möblernas ursprungliga utseende och öka deras hållbarhet. I mitt arbete tar jag emot både gamla antikföremål och nya möbler. Jag använder nästan alla medel som är lämpliga för att behandla möbler, såsom oljor, vax och lack.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Som ung var jag långtidsarbetslös och vilse. Under ett möte om yrkesval blev jag tillfrågad vad jag vill göra. Jag svarade att jag inte riktigt vet, kanske något med händerna. I och med mötet fick jag arbetsprövning vid Pekka Pietiläs restaureringsföretag. Jag var försiktig, men Pekka var lugn och uppmuntrande, vilket passade mig bra. Efter praktiken studerade jag till restaurerare på läroavtal och Pekka föreslog att jag skulle starta egen firma. Han hjälpte mig genom att förmedla arbetsbeställningar från bekanta snickare och jag fick startpeng för att börja företagsverksamheten.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

I början av arbetsveckan planerar jag tidtabellen så att jag hinner sköta brådskande arbeten först och så att alla beställningar framskrider smidigt. Oftast har jag 3–5 olika beställningar under en vecka, och under dagen arbetar jag med flera olika projekt. En del arbeten blir färdiga på några timmar, medan andra kan kräva flera dagar. Jag arbetar främst med grund- och ytbehandling samt gör utöver det lack-, målarfärgs- och fettborttagning. Alla arbeten där ett visst medel används strävar jag efter att sköta på en gång. I slutet av dagen gör jag oftast arbete med pensel, såsom att måla, lacka och betsa.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar i en gammal riabyggnad där jag har ett måleri, en verkstad, ett förråd och ett kontorsutrymme.

Mina arbetsdagar under vardagar räcker oftast 7–10 timmar, och på veckoslutet arbetar jag 10 timmar. Jag har funderat på att i fortsättningen ha en ledig dag i veckan, men hela mitt liv har jag vant mig vid att arbeta sju dagar per vecka. På sistone har jag dock lärt mig att ha ledigt enstaka dagar.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Restaureraren ska beakta kundens behov och tänka på föremålets utseende samt hur det ska användas. Dessutom krävs noggrannhet och intresse för detaljer, eftersom det är viktigt att noggrant undersöka de föremål som ska restaureras. Ofta måste man undersöka noga vilka tekniker och vilka material använts i det ursprungliga föremålet, vilka delar som möjligtvis har reparerats och var det till exempel kan finnas spikar gömda. Restaureringsarbetet kan vara långsamt, så det kräver tålamod. Om jag till exempel ska restaurera en stol i rokokostil kan jag arbeta med den i en vecka. Ju mer energi och entusiasm jag har i arbetet, desto bättre blir slutresultatet.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Kunderna berättar ofta roliga och intressanta berättelser om möblerna och deras tidigare ägare. Jag tycker om att lyssna på dem och att prata med människor. Det är belönande när slutresultatet blir hållbart och kunden är nöjd. Under åren har jag blivit självsäkrare på vad jag gör, vilket ger arbetet mer mening. 

Företagsamhet och hantverk passar mig jättebra. Det jag gillar med restaurering är att arbetet inte ändras i snabb takt. När man har lärt sig vilka ämnen som använts i möbler under de senaste 200 åren kan man mycket. Jag gillar också att de regler som finns inom restaureringen kan tillämpas och man kan prova på en hel del nytt. 

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

En av skuggsidorna i yrket är att man exponeras för behandlingsmedlen och deras lukter, och vissa medel orsakar framför allt huvudvärk. Petigt arbete blir svårare med en helmask och det är tungt att andas i en halvmask.  

Att vara småföretagare medför sina egna utmaningar, eftersom det inte alltid är möjligt att ta semester. Ibland kan jag ha svårt att sluta arbeta i en situation där jag behöver vila.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli restaurerare?

Som egenföretagare får man bestämma själv vad man gör och när. Nackdelen med företagsamhet är oro över företagets lönsamhet, eftersom alla dagar inte är lika produktiva, och långa sjukfrånvaron blir dyra. Dessutom ska man vara nåbar hela tiden. Ibland kan till exempel en utländsk kund ringa mitt i natten på grund av tidsskillnaden. Trots det skulle jag inte vilja vara anställd, eftersom frihetskänslan är så viktig för mig.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Artificiell intelligens kan vara till hjälp i många saker, men jag tror inte att det inom nära framtid är ekonomiskt lönsamt att utveckla en robot som kan utföra restaureringsarbete. Automatiseringen kommer säkert att ha en betydande roll i tillverkningen av nya möbler, men restaureringen kräver mänsklig kreativitet samt förmåga att analysera material och utföra noggrant handarbete.

Jag understöder cirkulär ekonomi och det är viktigt att avstå slit-och-släng-kulturen. Gamla föremål har nuförtiden mycket känslovärde, och de uppskattas mer än förut.

Dela artikeln