Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Entisöijä

Haastattelut Julkaistu

"Entisöijän pitää ottaa huomioon asiakkaan tarpeet sekä esineen käytännöllisyys ja ulkonäkö. Lisäksi vaaditaan tarkkuutta ja kiinnostusta yksityiskohtiin, koska on tärkeää tutkia korjattavia esineitä huolellisesti."

  • Ville Lampi
  • Entisöijänä omassa yrityksessä tmi Entisöinti- ja maalaustyöt Ville Lampi
  • Opiskellut pintakäsittelyalan perustutkintoa oppisopimuksella kolme vuotta.
  • Työkokemusta alalta 25 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Entisöin käyttö-, antiikki- ja designhuonekaluja, eli pyrin säilyttämään tai palauttamaan niiden alkuperäisen ilmeen ja lisäämään niiden kestävyyttä. Otan kunnostettavaksi sekä vanhoja antiikkiesineitä että uusia kalusteita. Käytän työssäni lähes kaikkia huonekalujen käsittelyyn soveltuvia aineita, kuten erilaisia öljyjä, vahoja ja lakkoja.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Olin nuorena pitkäaikaistyötön ja eksyksissä. Työvoimatoimiston ammatinvalintatapaamisessa minulta kysyttiin, mitä haluaisin tehdä. Vastasin, että en oikein tiedä ja ehkä jotain käsilläni. Sen myötä pääsin työkokeiluun Pekka Pietilän entisöintiliikkeeseen. Olin arka, mutta Pekka oli rauhallinen ja kannustava, mikä sopi minulle hyvin. Työharjoittelun jälkeen opiskelin alaa oppisopimuksella, ja hän ehdotti, että perustaisin oman toiminimen. Sain starttirahaa yritystoiminnan aloittamiseen, ja Pekka auttoi minut alkuun välittämällä useita työtilauksia tutuilta puusepiltä.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Työviikon alussa suunnittelen aikataulun, jotta ehdin hoitaa kiireelliset työt ensin ja kaikki tilaukset etenisivät sujuvasti. Yleensä teen viikossa 3–5 eri työtä, ja edistän päivittäin useampaa eri projektia. Osa töistä valmistuu muutamassa tunnissa, kun taas toiset voivat viedä useamman päivän. Työskentelen enimmäkseen pohja- ja pintakäsittelyn parissa, minkä lisäksi teen lakan-, maalin- ja rasvanpoistoa. Pyrin hoitamaan kaikki yhdellä aineella tehtävät työt yhdellä kertaa. Sivellintyöt, kuten maalaamisen, lakkaamisen ja petsaamisen, teen yleensä päivän loppupuolella.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen vanhassa riihirakennuksessa, jossa minulla on maalaamo, verstas, varasto ja toimistotila.

Työpäiväni kestävät yleensä arkisin 7–10 tuntia, minkä lisäksi työskentelen viikonlopun aikana 10 tuntia. Olen pohtinut, että jatkossa täytyisi pitää yksi vapaapäivä, mutta olen koko ikäni tottunut työskentelemään seitsemänä päivänä viikossa. Viime aikoina olen kuitenkin opetellut pitämään satunnaisia vapaapäiviä.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Entisöijän pitää ottaa huomioon asiakkaan tarpeet sekä esineen käytännöllisyys ja ulkonäkö. Lisäksi vaaditaan tarkkuutta ja kiinnostusta yksityiskohtiin, koska on tärkeää tutkia korjattavia esineitä huolellisesti. Usein on tutkittava tarkkaan, millä tekniikoilla ja mistä materiaalista esine on alun perin tehty, mitä kohtia on mahdollisesti korjattu ja missä saattaa olla piilossa esimerkiksi nauloja. Entisöintityö voi olla hidasta, joten se vaatii kärsivällisyyttä. Jos saan vaikkapa rokokootuolin entisöitäväksi, voin työskennellä sen parissa viikon ajan. Mitä enemmän energiaa ja intoa työtä tehdessä on, sitä parempi lopputulos on.

Mikä on parasta ammatissasi?

Asiakkaat kertovat usein hauskoja ja mielenkiintoisia tarinoita huonekaluista ja niiden entisistä omistajista. Minusta on mukava kuunnella niitä ja keskustella ihmisten kanssa. On palkitsevaa, kun saadaan aikaiseksi kestävä lopputulos ja asiakas on tyytyväinen. Vuosien varrella tekemiseen on tullut enemmän itsevarmuutta, ja se lisää työn mielekkyyttä.

Yrittäjyys ja käsityöläisyys sopivat minulle todella hyvin. Pidän entisöinnissä siitä, että työ ei muutu nopeaan tahtiin. Kun on opetellut viimeisen 200 vuoden aikana huonekaluissa käytetyt aineet, osaa paljon. Pidän myös siitä, että vaikka entisöinnissä on tiettyjä sääntöjä, niitä voi soveltaa ja kokeilla kaikkea uutta.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Yksi ammatin varjopuolista on käsittelyaineille ja niiden hajulle altistuminen, ja jotkin aineet aiheuttavat varsinkin päänsärkyä. Kokonaamari vaikeuttaa pikkutarkkaa työskentelyä ja puolimaskin kanssa hengittäminen on raskasta.

Pienyrittäjyys tuo omat haasteensa, kun ei ole aina mahdollista pitää lomaa. Toisinaan minun on hankala lopettaa työntekoa tilanteissa, joissa olisi parempi levätä.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee entisöijän ammattia?

Yrittäjänä saa itse päättää, mitä tekee ja milloin. Kääntöpuolena on kuitenkin huoli yrityksen kannattavuudesta, sillä kaikki päivät eivät ole yhtä tuottavia, eikä pitkiin sairauslomiin ole varaa. Lisäksi pitää olla tavoitettavissa kaiken aikaa. Joskus ulkomaalainen asiakas voi soittaa aikaeron vuoksi vaikka keskellä yötä. Kaikesta huolimatta en haluaisi olla työntekijä, sillä vapauden tunne on minulle niin tärkeä.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Tekoälystä voi olla apua monessa asiassa, mutta en usko, että lähitulevaisuudessa on taloudellisesti kannattavaa kehittää robottia, joka pystyisi tekemään entisöintityötä. Uusien huonekalujen valmistuksessa automatisaatio tulee varmasti olemaan merkittävässä roolissa, mutta entisöinti vaatii ihmisen luovuutta sekä kykyä analysoida materiaaleja ja tehdä tarkkaa käsityötä.

Kannatan kiertotaloutta, ja olisi tärkeää luopua kertakäyttökulttuurista. Vanhoilla tavaroilla on monille nykyään tunnearvoa, ja niitä arvostetaan enemmän kuin aiemmin.

Jaa artikkeli