Anvisningar och stöd⁠

Säkerhetsexpert, gruvdrift

Intervjuer Publicerad

"Experter inom säkerhetsbranschen behövs i framtiden, eftersom ansvarstemana har blivit en synligare del av företagens strategier och affärsverksamhet. Utvecklingen av EU:s ansvarsrapportering påverkar också arbetssituationen inom branschen, eftersom regleringen styr företagen att satsa allt mer på säkerhet."

  • Juha Sinkkonen
  • Säkerhetsexpert vid Endomines Oy.
  • Har avlagt grundexamen inom social- och hälsovårdsbranschen inom kompetensområdet akutvård vid Norra Karelens utbildningssamkommun. Utexaminerad tradenom inom säkerhetsbranschen från Sydöstra Finlands yrkeshögskola.
  • Ett års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är säkerhetsexpert på gruvbolaget Endomines.  Mina arbetsuppgifter handlar om att förbättra säkerheten tillsammans med chefer och entreprenörer. Jag ansvarar för att utarbeta säkerhetspraxis och -anvisningar samt för att främja säkerhetsledningen. Målet med mitt arbete är att säkerhetstänkandet syns i det dagliga arbetet och är en naturlig del av vardagen på vår arbetsplats, eftersom vårt mål är noll olycksfall.

Jag administrerar HSEQ-systemet där säkerhetsavvikelser, arbetsolyckor, tillbud, observationer i anslutning till miljön och skador på anordningar rapporteras. Via systemet förmedlar jag observationer och situationer till cheferna för behandling och vid behov inleder vi en noggrannare utredning. Dessutom faciliterar jag tillfällen för behandling av säkerhetsavvikelser, håller utbildningar, gör materialanskaffningar och planerar säkerhetsavdelningens årsbudgetar. Till mina uppgifter hör också myndighetssamarbete med Säkerhets- och kemikalieverket, Räddningsverket och Strålsäkerhetscentralen.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

När jag var yngre arbetade jag länge inom kommunsektorn och då trodde jag inte att jag skulle börja arbeta i ett gruvbolag. Innan jag övergick till gruvbranschen arbetade jag vid Räddningsverket, där jag utförde projektarbete i anslutning till beredskapsplanering och beredskap. När uppdraget höll på att ta slut började jag leta efter nya möjligheter och upptäckte en ledig plats som säkerhetsexpert på Endomines. Jag sökte flera liknande uppgifter och lyckligtvis fick jag just denna plats, eftersom arbetsuppgifterna verkade mångsidiga och bolaget hade en tydlig vilja att utvecklas inom säkerheten.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

I början av arbetsdagen pratar jag vanligtvis om det senaste med arbetskamraterna. Därefter kontrollerar jag observationerna och rapporterna i HSEQ-systemet och läser e-postmeddelanden.  Jag går även igenom dagens schema och ser om det finns några närapå-situationer att utreda till exempel. Till dagen hör dessutom att svara på meddelanden, sätta sig in i frågor, utreda olika säkerhetsavvikelser och hålla möten. Jag samarbetar mycket med entreprenörer och företagets personal.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag gör hybridarbete.  Jag arbetar i genomsnitt tre dagar på gruvområdet och två dagar på distans. Gruvan är en unik arbetsmiljö där man tidvis befinner sig 900 meter under jorden i en mörk tunnel och ibland i ett dagbrott. Till min arbetsmiljö hör också gruvans processverk och laboratorium.

Jag får avsluta min arbetstid relativt fritt och veckoarbetstiden är 37,5 timmar. Ibland blir det kvällsarbete när man till exempel håller bykvällar för invånarna i närområdet.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Av säkerhetsexperten krävs vilja att lära sig nytt och utveckla verksamheten. Goda interaktionsfärdigheter är väsentliga, eftersom man i arbetet utvecklar människors arbetssätt och etablerade praxis. I yrket är det viktigt att kunna granska saker med tanke på säkerheten och även upptäcka osannolika risker.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt yrke är mångsidigheten. Jag får arbeta med arbetssäkerhet, brandsäkerhet och kemikaliesäkerhet. Arbetet erbjuder ständiga utmaningar och möjligheter att utvecklas. Goda arbetskamrater och stöd från teamet får arbetet att kännas meningsfullt.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Min personliga utmaning är att jag inte är teknisk person och att planeringen inom gruvbranschen ibland kräver teknisk kompetens. Branschen erbjuder dock goda möjligheter att utvecklas och lära sig nytt.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli säkerhetsexpert?

Det viktigaste är att man börjar arbeta med öppet sinne och vågar lämna sitt eget bekvämlighetsområde. Det är viktigt att nätverka inom säkerhetsbranschen, så det lönar sig att bekanta sig med kollegor alltid när det är möjligt.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Gruvsektorn har goda utsikter. Globala kriser ökar efterfrågan på gruvindustrin och västländerna strävar aktivt efter att frigöra sig från beroendet av jordmetaller i Kina. Förordningen om kritiska råvaror som publicerades 2024 kommer att öka antalet gruvprojekt i Europa och Finland. Experter inom säkerhetsbranschen behövs i framtiden, eftersom ansvarstemana har blivit en synligare del av företagens strategier och affärsverksamhet. Utvecklingen av EU:s ansvarsrapportering påverkar också arbetssituationen inom branschen, eftersom regleringen styr företagen att satsa allt mer på säkerhet.

Dela artikeln