Turvallisuusasiantuntija, kaivostoiminta
"Turvallisuusalan asiantuntijoita tarvitaan tulevaisuudessa, sillä vastuullisuusteemat ovat tulleet näkyvämmäksi osaksi yritysten strategioita ja liiketoimintaa. Myös EU:n vastuullisuusraportoinnin kehittyminen vaikuttaa alan työtilanteeseen, sillä säätely ohjaa yrityksiä panostamaan turvallisuuteen yhä enemmän."

- Juha Sinkkonen
- Turvallisuusasiantuntijana Endomines Oy:ssä.
- Suorittanut sosiaali- ja terveydenhuoltoalan perustutkinnon ensihoidon osaamisalalla Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymässä. Valmistunut turvallisuusalan tradenomiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta.
- Työkokemusta alalta yksi vuosi.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Toimin turvallisuusasiantuntijana kaivosyhtiö Endominesilla. Työtehtäväni liittyvät turvallisuuden parantamiseen yhdessä esihenkilöiden ja urakoitsijoiden kanssa. Vastaan turvallisuuskäytäntöjen ja -ohjeistusten laatimisesta sekä turvallisuusjohtamisen edistämisestä. Työni tavoitteena on, että turvallisuusajattelu näkyy päivittäisessä tekemisessä ja on luonteva osa arkea työpaikallamme, sillä tavoitteenamme on nolla tapaturmaa.
Hallinnoin HSEQ-järjestelmää, jonne raportoidaan turvallisuuspoikkeamat, työtapaturmat, läheltä piti -tilanteet, ympäristöön liittyvät havainnot ja laiterikot. Järjestelmän kautta välitän havainnot ja tilanteet esihenkilöille käsiteltäväksi, ja tarpeen mukaan käynnistämme tarkemman tutkinnan. Lisäksi fasilitoin turvallisuuspoikkeamien käsittelytilaisuuksia, pidän koulutuksia, teen tarvikehankintoja ja suunnittelen turvallisuusosaston vuosibudjetit. Tehtäviini kuuluu myös viranomaisyhteistyö Turvallisuus- ja kemikaaliviraston, Pelastuslaitoksen ja Säteilyturvakeskuksen kanssa.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Nuorempana työskentelin pitkään kunta-alalla, enkä olisi silloin uskonut päätyväni työskentelemään kaivosyhtiöön. Ennen siirtymistäni kaivosalalle työskentelin Pelastuslaitoksella, jossa tein valmiussuunnitteluun ja varautumiseen liittyvää projektityötä. Kun tuo tehtävä oli päättymässä, aloin etsiä uusia mahdollisuuksia ja huomasin Endominesilla avoinna olevan turvallisuusasiantuntijan paikan. Hain useampaa samantyyppistä tehtävää, ja onnekseni sain juuri tämän paikan, sillä työtehtävät vaikuttivat monipuolisilta ja yhtiöllä oli selkeä halu kehittyä turvallisuuden saralla.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Työpäivän aluksi vaihdan yleensä kuulumiset työkavereiden kanssa. Sen jälkeen tarkistan HSEQ-järjestelmään tulleet havainnot ja raportit sekä luen sähköpostit. Käyn myös läpi päivän aikataulun ja katson, onko tulossa esimerkiksi läheltä piti -tilanteiden tutkimista. Päivään kuuluu lisäksi viesteihin vastaamista, asioihin perehtymistä, erilaisten turvallisuuspoikkeamien selvittämistä ja kokouksia. Teen paljon yhteistyötä urakoitsijoiden ja yrityksemme henkilöstön kanssa.
Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet?
Teen hybridityötä. Työskentelen keskimäärin kolme päivää kaivosalueella ja kaksi päivää etänä. Kaivos on omanlaisensa työympäristö, jossa ollaan välillä 900 metriä maan alla pimeässä tunnelissa ja toisinaan avolouhoksella. Työympäristööni kuuluu myös kaivoksen prosessilaitos ja laboratorio.
Saan päättää työaikani suhteellisen vapaasti, ja viikkotyöaika on 37,5 tuntia. Toisinaan on iltatöitä, kun pidetään esimerkiksi kyläiltoja lähialueen asukkaille.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Turvallisuusasiantuntijalta vaaditaan halua oppia uutta ja kehittää toimintaa. Hyvät vuorovaikutustaidot ovat olennaiset, sillä työssä kehitetään ihmisten työn tekemisen tapoja sekä vakiintuneita käytäntöjä. Ammatissa on tärkeää osata tarkastella asioita turvallisuuden kannalta ja huomata myös epätodennäköiset riskit.
Mikä on parasta ammatissasi?
Parasta ammatissani on monipuolisuus. Pääsen työskentelemään niin työturvallisuuden, paloturvallisuuden kuin kemikaaliturvallisuudenkin parissa. Työ tarjoaa jatkuvasti haasteita ja mahdollisuuksia kehittyä. Hyvät työkaverit ja tiimin tuki saavat työn tuntumaan mielekkäältä.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Henkilökohtainen haasteeni on se, että en ole tekninen ihminen ja kaivosalalla suunnittelu vaatii toisinaan teknistä osaamista. Ala tarjoaa kuitenkin hyvät mahdollisuudet kehittyä ja oppia uutta.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee turvallisuusasiantuntijan ammattia?
Tärkeintä on se, että lähtee tekemään työtä avoimin mielin ja uskaltaa poistua omalta mukavuusalueeltaan. Turvallisuusalalla verkostoituminen on tärkeää, joten kannattaa tutustua kollegoihin aina, kun se on mahdollista.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Kaivosalan näkymät ovat hyvät. Globaalit kriisit lisäävät kaivosteollisuuden kysyntää, ja länsimaat pyrkivät aktiivisesti irrottautumaan riippuvuudesta Kiinaan maametallien osalta. Vuonna 2024 julkaistu kriittisten raaka-aineiden asetus tulee lisäämään kaivoshankkeita Euroopassa ja Suomessa. Turvallisuusalan asiantuntijoita tarvitaan tulevaisuudessa, sillä vastuullisuusteemat ovat tulleet näkyvämmäksi osaksi yritysten strategioita ja liiketoimintaa. Myös EU:n vastuullisuusraportoinnin kehittyminen vaikuttaa alan työtilanteeseen, sillä säätely ohjaa yrityksiä panostamaan turvallisuuteen yhä enemmän.