Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Specialofficer

Intervjuer Publicerad

"Den som söker till specialofficer ska vara antingen reservunderofficer eller officer. I arbetet krävs utöver yrkesskicklighet även öppenhet, hjälpsamhet och en vilja att lära sig nytt."

Erikoisupseeri
  • Namnet publiceras inte på den intervjuades begäran. 
  • Specialofficer vid Försvarsmakten. 
  • Utexaminerad klädsömmare och student från Tammerfors yrkesinstitut samt ingenjör från Tavastlands yrkeshögskola. Studerar som bäst till diplomingenjör inom det tekniska området vid Tammerfors universitet. 
  • 10 års arbetserfarenhet inom branschen. 

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som specialofficer vid Försvarsmaktens Markstridsskola. Jag ansvarar för utvecklingen och testningen av en applikation tillsammans med mitt team. 

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag har tidigare avlagt klädsömmar- och studentexamen, men datateknik och i synnerhet datakommunikationsteknik har alltid intresserat mig. Beväringstjänsten fullgjorde jag vid Pansarbrigaden och efter hemförlovningen arbetade jag som avtalssoldat. Då blev jag intresserad av att arbeta inom Försvarsmakten, men den tekniska expertisen intresserade mig mer än att utbilda beväringar. I början av 2018 erbjöds jag möjlighet att arbeta med datateknik inom Försvarsmakten, och jag är fortfarande på den vägen. 

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Ingen arbetsdag är den andra lik, även om det låter klyschigt. Jag får huvudsakligen planera och schemalägga arbetsuppgifterna själv enligt min egen rytm. Under en arbetsvecka planerar jag mottagningstester för applikationen och deltar i olika projektmöten. Om det blir tid över motionerar jag, eftersom det också krävs god kondition av en specialofficerare. Dessutom upptar studierna en stor del av min tid. 

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Vanligen arbetar jag inomhus, men ibland kan jag också vara ute i terrängen. Min arbetstid är i allmänhet 114 timmar och 45 minuter under tre veckors tid. De militära övningarna upptar cirka 60 dygn och mina resdagar i hemlandet 10–15 dagar på årsnivå. Utrikesresor blir det mer sällan. Distansarbete får utföras 12 dagar per månad, men jag arbetar vanligtvis två till tre dagar på distans under en treveckorsperiod.  

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Den som söker till specialofficer ska vara antingen reservunderofficer eller officer. I arbetet krävs utöver yrkesskicklighet även öppenhet, hjälpsamhet och en vilja att lära sig nytt. Jag upplever att dessa egenskaper har störst betydelse.  

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med detta arbete är arbetskamraterna och ett meningsfullt arbete. I min egen arbetsgemenskap behandlas alla jämlikt, och vi har en bra chef som står upp för sina underordnade. Jag har möjlighet att utveckla min egen kompetens och tycker om att dela den med andra. I det här arbetet stöter man också på utmaningar och att lösa dem håller sinnet alert och arbetet intressant. 

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Övningarna kan kännas tunga och för en eventuell familj skulle det vara tråkigt när man är borta hemifrån.  

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli specialofficer?

Specialofficersyrket är inte särskilt känt. Specialofficerare syns inte i beväringarnas vardag och det berättas inte så mycket om dem till exempel vid yrkeshögskolor eller universitet. Man kan och bör söka arbete hos oss om den egna kompetensen och färdigheterna åtminstone delvis motsvarar kraven för arbetsuppgiften. Den djupgående kunskapen om systemen utvecklas först i arbetet.  

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Å andra sidan är det bra att veta att man inom Försvarsmakten även kan arbeta med andra uppgifter än officers- och underofficersuppgifter, eftersom en tredjedel av våra anställda arbetar med civila uppgifter.  

Försvarsmakten strävar alltid efter att ligga steget före, dvs. vi försöker förutspå hur till exempel militärtekniken kommer att utvecklas i framtiden. Specialofficersarbetet handlar utöver den tekniska expertisen även om försvar, och det att det egna arbetet främjar utvecklingen av försvaret är en viktig sak för mig.

Dela artikeln