Erikoisupseeri
"Erikoisupseeriksi hakeutuvan tulee olla joko reservin aliupseeri tai upseeri. Työssä vaaditaan ammattitaidon lisäksi avoimuutta, avuliaisuutta ja halua oppia uutta."
- Nimeä ei julkaista haastateltavan pyynnöstä.
- Erikoisupseerina Puolustusvoimissa.
- Valmistunut pukuompelijaksi ja ylioppilaaksi Tampereen ammattiopistosta sekä insinööriksi Hämeen Ammattikorkeakoulusta. Suorittaa parhaillaan tekniikan alan diplomi-insinöörin opintoja Tampereen yliopistossa.
- Työkokemusta alalta 10 vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Työskentelen Puolustusvoimien Maasotakoulussa tutkimusinsinöörinä. Vastaan erään sovelluksen kehitystyöstä ja testaamisesta tiimini kanssa.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Olen valmistunut aiemmin pukuompelijaksi ja ylioppilaaksi, mutta tietotekniikka ja erityisesti tietoliikennetekniikka ovat aina kiinnostaneet minua. Suoritin varusmiespalveluksen Panssariprikaatissa, ja kotiutumisen jälkeen työskentelin sopimussotilaana. Silloin kiinnostuin työstä Puolustusvoimissa, mutta tekninen asiantuntijuus kiinnosti enemmän kuin varusmiesten kouluttaminen. Vuoden 2018 alussa minulle tarjoutui mahdollisuus työskennellä Puolustusvoimissa tietotekniikan alan tehtävässä, ja sillä tiellä olen edelleen.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Työpäiviä ei ole kahta samanlaista, vaikka se kliseiseltä kuulostaakin. Saan suunnitella ja aikatauluttaa työtehtävät pääosin itse oman rytmini mukaisesti. Työviikon aikana suunnittelen sovelluksen vastaanottotestejä ja osallistun erilaisiin projektipalavereihin. Jos aikaa jää, harrastan liikuntaa, sillä myös erikoisupseereilta vaaditaan hyvää kuntoa. Lisäksi opiskelu vie ison osan ajastani.
Millaisessa työympäristössä tai työaikoina työskentelet?
Työskentelen pääsääntöisesti sisätiloissa, mutta toisinaan pääsen käymään myös maastossa. Työaikani on yleensä 114 tuntia 45 minuuttia kolmen viikon aikana. Sotaharjoitusvuorokausia on vuoden aikana noin 60, ja matkustan kotimaassa 10–15 päivää. Ulkomaanmatkoja teen harvemmin. Etätöitä saa tehdä kuukaudessa 12 päivää, mutta työskentelen yleensä kahdesta kolmeen päivää etänä kolmen viikon jakson aikana.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Erikoisupseeriksi hakeutuvan tulee olla joko reservin aliupseeri tai upseeri. Työssä vaaditaan ammattitaidon lisäksi avoimuutta, avuliaisuutta ja halua oppia uutta. Koen, että näillä ominaisuuksilla on eniten merkitystä.
Mikä on parasta ammatissasi?
Tässä työssä parasta ovat työkaverit ja työn mielekkyys. Omassa työyhteisössäni kaikkia kohdellaan yhdenvertaisina, ja hyvä esihenkilö pitää alaistensa puolia. Minulla on mahdollisuus kehittää omaa osaamistani ja pidän siitä, että saan jakaa sitä myös muille. Tässä työssä kohtaa myös haasteita, ja niiden ratkominen pitää mielen virkeänä ja työn mielenkiintoisena.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Sotaharjoitukset saattavat tuntua raskailta, ja kotoa poissa oleminen on ikävää myös mahdolliselle kotiväelle.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee erikoisupseerin ammattia?
Erikoisupseerin ammatti ei ole kovin tunnettu vaihtoehto. Erikoisupseerit eivät näy varusmiesten arjessa, eikä heistä kerrota juuri esimerkiksi ammattikorkeakouluissa tai yliopistoissa. Meille voi ja kannattaa hakeutua töihin, jos oma osaaminen ja taidot vastaavat edes osittain tehtävän vaatimuksia. Järjestelmien syvällinen hallinta kehittyy vasta työnteon myötä.
Toisaalta on myös hyvä tietää, että Puolustusvoimissa voi työskennellä myös muissakin kuin upseerin ja aliupseerin tehtävissä, sillä kolmasosa työntekijöistämme on siviilitehtävissä.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Puolustusvoimat pyrkii olemaan aina askeleen edellä eli koitamme ennustaa, miten esimerkiksi sotatekniikka tulee tulevaisuudessa kehittymään. Erikoisupseerin työ on teknisen asiantuntijuuden lisäksi myös maanpuolustusta ja se, että oma työ edistää maanpuolustuksen kehittymistä on minulle tärkeä asia.