Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Verksamhetsledare

Intervjuer Publicerad

"Kvinnors rättigheter är en hjärtefråga för mig, och att främja dem är det bästa i mitt arbete. Jag har svårt att föreställa mig en finare organisation än UN Women. Det gör inget att arbetet tar en stor del av livet, eftersom jag tror att mitt arbete är meningsfullt."

Toiminnanjohtaja Jaana Hirsikangas
  • Jaana Hirsikangas
  • Verksamhetsledare för UN Women Finland.
  • Utexaminerad från Jyväskylä universitet till magister i samhällsvetenskaper med huvudämnet samhällspolitik och utvecklingssamarbete. Har dessutom avlagt specialyrkesexamina i organisationsledning och yrkesmässig medelsanskaffning vid Rastor-institutet samt en utbildning i fredsarbete vid universitetet i Chulalongkorn i Thailand.
  • 15 års arbetserfarenhet inom organisationsbranschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som verksamhetsledare vid UN Women Finland. UN Women är en jämställdhetsorganisation som lyder under FN och strävar efter att främja kvinnors och flickors mänskliga rättigheter. Min uppgift är att leda organisationens verksamhet. En stor del av min arbetstid går åt till personalledningsuppgifter samt påverkansarbete, vilket bland annat innebär kontakt med politiker och tjänstemän. Dessutom utför jag medelanskaffningsarbete, kommunikation och administrativa uppgifter, såsom skötseln av organisationens ekonomi.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Det stod inte klart för mig vad jag ville göra efter gymnasiet. Jag bläddrade igenom lediga arbetsplatser på arbetskraftsbyråns webbplats och upptäckte att en organisation som är specialiserad på barns rättigheter vid namnet Interpedia sökte en verksamhetsledare. Jag insåg att det var mitt drömjobb. Här började en målmedveten kompetensutveckling för att jag skulle kunna söka mig till motsvarande uppgifter. I arbetsuppgiftens krav nämndes magisterexamen i samhällsvetenskaper, så jag sökte mig till universitetet för att studera samhällspolitik.

Vid universitetet utvidgade jag min kompetens inom utvecklingssamarbete och jämställdhetsforskning. Dessutom hade jag under mitt liv arbetat som frivillig i flera olika organisationer. Den drivkraft som styrde mig i mitt yrkesval var ett intresse för organisationsbranschen, inte ett ambitiöst behov av att avancera till verksamhetsledare.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Verksamhetsledarens arbetsveckor kunde beskrivas med två ord: tilltäppta och fulla. Det finns knappt om tid för tankearbete eller att andas ut, utan arbetsdagarna är att springa från ett möte till ett annat. Utöver de kontinuerliga mötena står man alltid inför en tidsgräns, såsom en inlämningsdag för en finanseringsansökan eller deadline för en rapport till FN:s högkvarter. Om det inte är något av dessa, har man en lista över andra brådskande ärenden.

Arbetsveckan innehåller många slags uppgifter, men största delen av tiden går åt till personalledning, såsom möten på UN Women Finlands kontor samt mindre möten med de egna teammedlemmarna. Dessutom har man höranden i riksdagen eller möten vid ministerierna. Det tar också tid att kommunicera och samarbeta med andra aktörer inom branschen och med högkvarteret. Ofta blir jag tvungen att utföra administrativt arbete och ekonomiuppgifter på kvällar och veckoslut.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Min arbetsmiljö är kontoret och samarbetsparternas lokaler. Jag upplever att verksamhetsledaren ska vara fysiskt anträffbar, så jag arbetar knappt alls på distans.

Arbetsdagarna är långa. Jag har ingen formell total arbetstid, men i praktiken följer jag en. Eftersom jag har små barn, försöker jag anpassa min arbetsdag enligt skoltiderna och barnens hobbyer.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Av organisationens verksamhetsledare krävs stark sakkunskap, passion och engagemang i de frågor som hen representerar samt mångsidiga generalistfärdigheter. Personalledning, ekonomiförvaltning och administrativa uppgifter tar minst hälften av arbetstiden, men för dessa uppgifter får man inte alltid den utbildning som behövs inom organisationsbranschen. Man måste skaffa kompetensen själv.

Av egenskaperna är utåtriktning, nyfikenhet och vilja att nätverka mycket viktiga i yrket. I detta arbete måste man tåla att saker aldrig blir färdiga. God stresstålighet hjälper, eftersom trycket kommer från många olika håll.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Kvinnors rättigheter är en hjärtefråga för mig, och att främja dem är det bästa i mitt arbete. Jag har svårt att föreställa mig en finare organisation än UN Women. Det gör inget att arbetet tar en stor del av livet, eftersom jag tror att mitt arbete är meningsfullt.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Den oändliga arbetsmängden leder till längre arbetstider, och lönen är låg i förhållande till arbetsmängden. Den låga lönenivån påverkar de tillgängliga resurserna och rekryteringarna, eftersom organisationerna har svårt att konkurrera med andra arbetsgivare. Jag själv har accepterat det, men jag upplever ofta en känsla av otillräcklighet när jag har begränsade möjligheter att påverka saken.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli site lead?

Det lönar sig att målmedvetet sträva mot sin egen dröm till exempel genom frivilligarbete, självbildning och praktik. Det kan vara en hård konkurrens om praktikplatser, så det är värt att komma ihåg att praktiken inte bestämmer riktningen för resten av livet. Det viktigaste är att man kan se en röd tråd mellan sina egna val och handlingar.

Om man är intresserad av ledningsuppgifter lönar det sig att med låg tröskel närma sig personer i ledningsuppgifter. På så sätt kan man få en realistisk bild av arbetet och sparrning i strävan efter uppgifter.

Om man hamnar i ledningsuppgifter inom organisationsbranschen är andra verksamhetsledare inom branschen en oersättlig resurs. Det är lätt att dela med sig av arbetets glädje och sorger med dem.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Det finns många utmaningar inom organisationsbranschen. Till exempel världsekonomins situation har en direkt koppling till hur framgångsrik medelsanskaffning är. Men jag vill tro att framtiden är bättre än det förflutna för kvinnor och flickor. Jämställdhetsutvecklingen går hela tiden mot det bättre, men å andra sidan är det oroväckande att antalet konservativa röster ökar.

Yrkesområde

Fler intervjuer

Dela artikeln