Stylist
En stylist arbetar med uppgifter som har anknytning till stil och mode En stylists arbete innefattar val av kläder och accessoarer samt rådgivning om klädsel och stil. Stylisterna kan arbeta inom mode- och reklambranschen samt som personliga stylister för privatkunder. Arbetet kräver mångsidig kompetens inom klädbranschen och mode samt intresse för trender. Färdigheter för kundservice, bra visuell förmåga och hantverksskicklighet är nödvändiga i yrket.
Freelanceina tai yrittäjinä, tavarataloissa sekä muoti- ja mainosalanyrityksissä.
Stylistin ammatti edellyttää pukeutumiseen ja vaatteisiin liittyvää osaamista sekä vahvaa kiinnostusta muotia ja trendejä kohtaan. Hyvä värisilmä, luovuus ja kyky hahmottaa mittasuhteita ovat tärkeitä ominaisuuksia stylistin työssä. Myös tekninen osaaminen, kuten ompelutaito, voi olla usein tarpeen.
Asiakaspalvelutaidot ovat tärkeät, sillä monet alalla toimivat freelancereina tai yrittäjinä. Yhteistyö- ja kommunikointitaitoja vaaditaan työskennellessä muiden alan ammatilaisten kanssa, kuten tv-tuotannoissa. Ammatissa tarvitaan myös hienotunteisuutta, kärsivällisyyttä, stressinsietokykyä sekä organsointikykyä. Kielitaito on eduksi.
Stylistien pohjakoulutus vaihtelee, ja ammattiin on mahdollista kouluttautua erilaisten kurssien avulla. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa tekstiili- ja muotialan perustutkinnon (esim. muotiassistentti). Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa taideteollisuusalan perustutkinnon (artesaani) sekä hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon (kosmetologi, kampaaja, kosmetiikkaneuvoja tai parturi).
Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto (esim. stailaaja), taideteollisuusalan ammattitutkinto, tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinto sekä hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto. Toisen asteen ammatilliset tutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.
Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon artenomi (AMK), muotoilija (AMK) tai vestonomi (AMK). Yliopistossa voi opiskella muun muassa vaatetussuunnittelua. Alempi korkeakoulututkinto on taiteen kandidaatti, ylempi taiteen maisteri.
Medianlön
2488 €/m
Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.