Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Kerro, mitä olit tekemässä, ja asiantuntijasi on sinuun yhteydessä. Jos työnhaun käynnistäminen ei onnistu Asiointi-osion virhetilanteen vuoksi, olethan yhteydessä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos tarvitset todistuksen työnhausta, jätä asiasta yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa.

Ohjeet ja tuki⁠

Stylisti

Ammatit Julkaistu

Stylisti työskentelee tyylin ja muotiin liittyvissä tehtävissä. Stylistin työhön kuuluu vaatteiden ja asusteiden valitsemista sekä pukeutumiseen ja tyyliin liittyvää neuvontaa. Stylistit voivat työskennellä muoti- ja mainosalan yrityksissä sekä henkilökohtaisina stylisteinä yksityisille asiakkaille. Työssä tarvitaan monipuolista vaatetusalan ja muodin osaamista sekä kiinnostusta trendeihin. Asiakaspalvelutaidot, hyvä visuaalinen silmä ja kädentaidot ovat ammatissa tarpeen.

Freelanceina tai yrittäjinä, tavarataloissa sekä muoti- ja mainosalanyrityksissä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Stylisti

Stylistin ammatti edellyttää pukeutumiseen ja vaatteisiin liittyvää osaamista sekä vahvaa kiinnostusta muotia ja trendejä kohtaan. Hyvä värisilmä, luovuus ja kyky hahmottaa mittasuhteita ovat tärkeitä ominaisuuksia stylistin työssä. Myös tekninen osaaminen, kuten ompelutaito, voi olla usein tarpeen.

Asiakaspalvelutaidot ovat tärkeät, sillä monet alalla toimivat freelancereina tai yrittäjinä. Yhteistyö- ja kommunikointitaitoja vaaditaan työskennellessä muiden alan ammatilaisten kanssa, kuten tv-tuotannoissa. Ammatissa tarvitaan myös hienotunteisuutta, kärsivällisyyttä, stressinsietokykyä sekä organsointikykyä. Kielitaito on eduksi.

Stylistien pohjakoulutus vaihtelee, ja ammattiin on mahdollista kouluttautua erilaisten kurssien avulla. Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa tekstiili- ja muotialan perustutkinnon (esim. muotiassistentti). Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa taideteollisuusalan perustutkinnon (artesaani) sekä hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinnon (kosmetologi, kampaaja, kosmetiikkaneuvoja tai parturi). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tekstiili- ja muotialan ammattitutkinto (esim. stailaaja), taideteollisuusalan ammattitutkinto, tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinto sekä hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto. Toisen asteen ammatilliset tutkinnot voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon artenomi (AMK), muotoilija (AMK) tai vestonomi (AMK). Yliopistossa voi opiskella muun muassa vaatetussuunnittelua. Alempi korkeakoulututkinto on taiteen kandidaatti, ylempi taiteen maisteri. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Mediaanipalkka

2310 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Haastattelut