Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Bagare-konditor

Intervjuer Publicerad

"Av en bagare-konditor krävs både baknings- och kundservicekompetens. Sortimentet av bageriprodukter är mycket brett, så i arbetet måste man behärska tillverkningen av många olika produkter. Händighet är en väsentlig del av arbetet. I yrket är dessutom långsiktighet och tålamod nödvändiga egenskaper. Man måste vara kapabel att lyssna på och tolka kundernas önskemål så noggrant som möjligt för att den beställda produkten ska motsvara önskemålen."

  • Mia Nieminen 
  • Som bagare-konditor på företaget Muta&Kakku.
  • Självlärd, dvs. ingen utbildning inom branschen.
  • Fem års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som bagare-konditor i ett litet bageri, dvs. jag bakar färskt bröd, bullar, munkar, pastejer, bakverk och andra bageriprodukter. Det blir mycket disk när man bakar, och det är min uppgift att ta hand om den.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag har bakat en del kakor hemma och en gång i tiden började jag arbeta på en bekants café där jag skötte alla möjliga olika uppgifter. Sedan dess har jag blivit bagare-konditor på min nuvarande arbetsplats.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

När jag kommer till jobbet kontrollerar jag först vilka produkter som har lämnats i kalljäsning och väljer ut vilka av dem jag börjar bearbeta. Vanligtvis sätter jag först pajerna i ugnen och gör olika bullar av råämnena, dvs. den stora degen. Efter det gör jag rågbröden färdiga för jäsning och fortsätter med söta konditoriprodukter. Samtidigt gräddar jag andra bageriprodukter. Till sist lägger jag munkar i ugnen och utför uppgifter som har att göra med öppnandet av cafét. Jag har frihet i mitt arbete, dvs. jag får bestämma vilka produkter jag gör under natten. Festsäsongerna syns till exempel i tillverkningen av produkterna.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar i ett litet bageri som för närvarande har fyra fast anställda. Jag jobbar bara nattskift, för jag studerar på dagarna. 

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Av en bagare-konditor krävs både baknings- och kundservicekompetens. Sortimentet av bageriprodukter är mycket brett, så i arbetet måste man behärska tillverkningen av många olika produkter. Händighet är en väsentlig del av arbetet. I yrket är dessutom långsiktighet och tålamod nödvändiga egenskaper. 

Man måste vara kapabel att lyssna på och tolka kundernas önskemål så noggrant som möjligt för att den beställda produkten ska motsvara önskemålen. Initiativförmåga och förmåga att arbeta självständigt är också viktiga egenskaper.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa är att arbetet är mångsidigt och att man får vara kreativ i tillverkningen av bageriprodukter.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Nattarbete är naturligtvis alltid en utmaning. Ibland är det frustrerande att de ingredienser som används i bakningen inte alltid beter sig på samma sätt. Slutresultatet kan variera även om man har gjort samma sak flera gånger. En varm sommar kan till exempel påverka tillverkningen av produkterna.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli bagare-konditor?

Särskilt i små bagerier kan arbetstiderna dra ut både före och efter arbetsskiftet och det är önskvärt att den anställda kan vara flexibel. I små bagerier måste man också kunna göra lite av allt och det finns färre maskiner, medan bagarna i stora bagerier kan ha exakta uppgifter och tillgång till industriella maskiner.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Nuförtiden uppskattar människor handgjorda produkter mer. Å andra sidan innebär även en liten nedgång i ekonomin att människor har mindre pengar till sitt förfogande. Det här är de produkter som man avstår från först. 

Även inom konditoribranschen varierar trenderna hela tiden. Det tycker jag är bra, eftersom det utmanar bagarnas kreativitet.

Dela artikeln