Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Leipuri-kondiittori

Haastattelut Julkaistu

"Leipurilta vaaditaan sekä leivonta- että asiakaspalveluosaamista. Leipomotuotteiden valikoima on laaja, joten työssä täytyy hallita monien eri tuotteiden valmistus. Lisäksi ammatissa tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.  Asiakkaiden toiveita pitää osta kuunnella ja tulkita mahdollisimman tarkasti, jotta tilattu tuote on toiveiden mukainen."

  • Mia Nieminen  
  • Leipuri-kondiittorina yrityksessä Muta&Kakku. 
  • Itseoppinut eli ei alan koulutusta. 
  • Työkokemusta alalta viisi vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Työskentelen leipurina pienessä leipomossa eli leivon tuoretta leipää, pullaa, munkkeja, pasteijoita, leivoksia sekä muita leipomotuotteita. Leipomisesta tulee paljon tiskiä, ja minun tehtäväni on huolehtia ne pesuun. 

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Olen leiponut jonkin verran kakkuja kotona, ja menin aikoinaan töihin erään tutun kahvilaan, jossa hoidin kaikenlaisia tehtäviä. Sen jälkeen olen päätynyt leipuriksi nykyiseen työpaikkaani. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Kun tulen töihin, tarkastan ensimmäisenä, mitä tuotteita on jätetty kylmäkohotukseen ja valitsen, mitä niistä alan työstämään. Yleensä laitan ensiksi piirakat uuniin, ja teen aihiosta eli isosta pullataikinasta erilaisia pullia. Sen jälkeen laitan ruisleivät kohoamaan, ja jatkan makeiden konditoriatuotteiden parissa. Samalla paistan muita leipomotuotteita. Viimeisenä laitan uuniin munkit, ja suoritan kahvilan avaamiseen liittyviä tehtäviä. Minulla on työssäni vapautta eli saan päättää, mitä tuotteita teen yön aikana. Esimerkiksi juhlasesongit näkyvät tuotteiden valmistuksessa. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Työskentelen pienessä leipomossa, jossa on tällä hetkellä neljä vakituista työntekijää. Teen pelkkää yövuoroa, sillä opiskelen päivisin.  

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Leipurilta vaaditaan sekä leivonta- että asiakaspalveluosaamista. Leipomotuotteiden valikoima on laaja, joten työssä täytyy hallita monien eri tuotteiden valmistus. Lisäksi ammatissa tarvitaan pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä.  Asiakkaiden toiveita pitää osta kuunnella ja tulkita mahdollisimman tarkasti, jotta tilattu tuote on toiveiden mukainen.

Myös oma-aloitteisuus ja kyky itsenäiseen työskentelyyn on tärkeää.

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parasta on työn monipuolisuus ja se, että leipomotuotteiden valmistuksessa saa käyttää luovuutta. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Yötyö on tietenkin aina haastavaa. Välillä turhauttaa se, että leivonnassa käytetyt aineet eivät käyttäydy aina samalla tavalla. Vaikka on tehnyt saman asian monta kertaa, lopputulos vaihtelee. Esimerkiksi kuuma kesä voi vaikuttaa tuotteiden valmistukseen. 

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee leipurin ammattia? 

Erityisesti pienissä leipomoissa työajat voivat venyä ennen ja jälkeen työvuoron, ja on toivottavaa, että työntekijä pystyy joustamaan. Pienissä leipomoissa täytyy myös osata tehdä vähän kaikkea ja koneita on vähemmän, kun taas isoissa leipomoissa leipureilla voi olla tarkat tehtävät ja käytössään enemmän teollisia koneita. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Ihmiset arvostavat nykyään enemmän käsin tehtyjä tuotteita. Toisaalta pienikin laskusuhdanne taloudessa tarkoittaa sitä, että ihmisillä on vähemmän rahaa käytössään. Nämä ovat niitä tuotteita, joista tingitään ensimmäisenä.  

Myös konditoria-alalla trendit vaihtuvat kaiken aikaa, mikä on mielestäni hyvä asia, koska se haastaa leipurien luovuutta. 

Ammatit

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli