Dramaturg

Intervjuer Publicerad

"Av dramaturgen krävs förståelse för pjästexten och föreställningens struktur samt förmåga att gestalta texthelheter. Det är viktigt att känna till olika genrer och kontexter. Förmågan till samarbete samt en öppen och konstruktiv diskussion är också centralt i dramaturgens arbete."

  • Sanna Niemeläinen
  • Dramaturg på Helsingfors Stadsteater.
  • Utexaminerad filosofie magister från Helsingfors universitet med teatervetenskap som huvudämne. 
  • Arbetserfarenhet inom branschen i 15 år.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som dramaturg på Helsingfors Stadsteater. Min uppgift är att tillsammans med de två andra dramaturgerna på teatern hitta ny repertoar för teatern. Det sker genom att läsa pjäser och romaner, träffa aktörer och diskutera idéer, ämnen och intressanta faktorer. Jag följer med vad för intressant som görs internationellt och läser de senaste utländska pjäserna. Till arbetet hör också att se föreställningar på andra teatrar i hemlandet och i mån av möjlighet även utomlands.

Utöver programplaneringen fungerar jag som dramaturg för manusförfattare och regissörer. Det innebär att jag i skrivskedet fungerar som stöd för dramatikern, dvs. läser och kommenterar manuskripten i olika skeden. I produktionsfasen hjälper jag regissören i frågor som gäller pjäsens text och totaldramaturgi. Dessutom deltar jag i repetitionerna och diskuterar det jag sett med regissören.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Mitt intresse för teater ledde i tiderna till teaterstudier. Till Helsingfors Stadsteater kom jag ursprungligen som högskolepraktikant. Jag har haft olika uppgifter här innan jag år 2015 blev vald till dramaturg.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Under en typisk arbetsvecka sammanträder jag två gånger med teaterchefen och andra dramaturger i anslutning till teaterns kommande repertoar. Jag bekantar mig i allmänhet också med manuskriptet för en ny pjäs och ger respons på det samt diskuterar med författaren, läser texter eller granskar någon översättning och diskuterar det med översättaren. Dessutom deltar jag i teaterns produktionsplaneringsmöte och på programmet finns det också ibland läs- eller genomgångsövningar för det nya verket.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag jobbar i teaterns huvudbyggnad. Jag arbetar huvudsakligen på kontoret under kontorstid, men ibland även kvällstid under föreställningarnas repetitioner.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

Av dramaturgen krävs förståelse för pjästexten och föreställningens struktur samt förmåga att gestalta texthelheter. Det är viktigt att känna till olika genrer och kontexter. Förmågan till samarbete samt en öppen och konstruktiv diskussion är också centralt i dramaturgens arbete.  Dessutom ska man ha en bred allmänbildning och goda språkkunskaper. Dramaturgen ska också vara intresserad av samhälleliga teman och av det som händer i tiden.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa är att arbeta med intressanta aktörer och att få se hur föreställningen blir klar. Jag tycker också om att jag ständigt kan utveckla min yrkeskunskap.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Arbetet på teatern är känslointensivt både på gott och ont. Att göra en teater är ett grupparbete där positiv och negativ energi lätt sprids.  

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli dramaturg?

Dramaturgens arbete lämpar sig för en person som älskar att arbeta med texter, läsa, skriva och som älskar teater, men som inte brinner för att själva stå i strålkastarljuset. I bästa fall är dramaturgens arbete mycket intressant och givande på många sätt. 

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Jag tror på betydelsen av scenkonst, eftersom människor har berättat historier och samlats sedan förhistorisk tid. Det finns säkert ett behov av att hitta betydelsefulla teman och texter att framställa även i framtiden, så jag anser att framtiden för mitt yrke är ljus.

Dela artikeln