Kauppias sai Juhosta motivoituneen työntekijän

Uutinen

Merkonomiksi valmistunut Juho Leppänen osallistui vammaisten henkilöiden työllistymistä edistäneeseen Homma haltuun – Toiveista työhön -hankkeeseen ja oli avotyötoiminnassa päivittäistavarakaupassa. Työnantajalle myönnettiin palkkatukea ja työolosuhteiden järjestelytukea, minkä jälkeen Juho sai kaupasta ensimmäisen palkkatyönsä. Asiakaspalveluhenkinen Juho on työyhteisössä pidetty jäsen, jolla on omia tehtävävastuualueita.

23-vuotias Juho Leppänen (kuvassa) valmistui merkonomiksi Spesia Ammattiopistosta kesäkuussa 2021. Opintojen aikana Juholle kertyi työkokemusta esimerkiksi päivittäistavarakaupoista, huoltoasemalta ja kahvilasta, mutta siitä huolimatta työllistyminen avoimille työmarkkinoille oli haastavaa merkonomitutkinnon suorittamisen jälkeen.

Merkonomiksi valmistumisen jälkeen Juho oli Homma haltuun – Toiveista työhön -hankkeessa, jonka tavoitteena oli auttaa vammaisia henkilöitä työllistymään. Hankkeen aikana Juho osallistui avotyötoimintaan Varkauden K-Market Pirkassa Varkauden kaupungin sosiaalipalvelujen kautta.

Samaan aikaan Juhon työllistymismahdollisuuksia ryhdyttiin selvittämään TE-palveluissa. Juho, TE-palvelujen asiantuntija, työkykykoordinaattori, hankkeen projektityöntekijä ja avotyötoiminnasta tuttu työnantaja tekivät tiivistä yhteistyötä. Työnantaja sai tietoa rekrytointiin tarkoitetuista tukimuodoista eli palkkatuesta ja työolosuhteiden järjestelytuesta. Näiden ansiosta Juho aloitti ensimmäisen palkkatyönsä syyskuussa 2022.

Molemminpuolinen hyöty

Homma haltuun – Toiveista työhön -hanke päättyi viime vuonna, mutta määräaikaisella työkyvyttömyyseläkkeellä olevan Juho Leppäsen työskentely K-Market Pirkassa jatkuu siis edelleen palkkatuen avulla. Juholla on suuri halu tehdä työtä ja kuulua työyhteisöön.

Työnantajan, kauppias Silva Laukkarisen (kuvassa) mukaan Juho on motivoitunut ja luotettava työntekijä sekä hurmaava persoona, joka sopii työyhteisöön hyvin. Juho on myös erittäin asiakaspalveluhenkinen.

– Vastuullisuus on osa toimintaamme, ja meille kaikki ovat tervetulleita. Erilaisuus on rikkaus. On ollut hienoa kulkea Juhon kanssa tätä matkaa ja pystyä tarjoamaan hänelle työpaikka. Juho on työyhteisömme täysivaltainen jäsen, ja hänellä on omia vastuualueita. Tämä oli win win -tilanne molemmille: Juho sai työpaikan, jota hän oli kauan toivonut, ja me saimme motivoituneen työntekijän, Laukkarinen kertoo.

Homma haltuun – Toiveista työhön -hanke oli yksi Työkykyohjelman hankkeista sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalla. Hanke oli käynnissä vuosien 2021–2022 ajan, ja sen toteutti Vaalijalan kuntayhtymä. Kohdealueina olivat Etelä- ja Pohjois-Savon maakunnat ja Varkaus, Pieksämäki ja Mikkeli toimivat pilottipaikkakuntina. Hankkeessa otetiin käyttöön laatukriteereihin perustuva tuetun työllistymisen työhönvalmennus.

Lue lisää