Kesätyönhaussa "more is more" – paras aika hakea työ kesäksi on nyt

Uutinen

Kesätyöpaikkojen hakeminen kannattaa aloittaa heti alkuvuodesta, kun työpaikkoja on eniten tarjolla. Löydät kesätyöpaikkoja erilaisilta työnhakusivustoilta, mutta esimerkiksi piilotyöpaikat ja kuntien tarjoama apu kesätyönhakuun kannattaa selvittää. Kesätyö on tapa tienata rahaa, mutta myös keino saada arvokasta kokemusta työelämästä.

Jos suunnitelmissasi on löytää kesätyöpaikka kesäksi 2023, haku työpaikkoihin kannattaa aloittaa viimeistään nyt. Kesätyönhaun sesonki on aikaistunut muutamassa vuodessa. Aiemmin vilkkain hakukuukausi oli maaliskuu, mutta nyt työpaikkoja ilmoitetaan ja niihin haetaan aktiivisimmin tammi-helmikuussa. Jos et löydä työpaikkaa heti alkuvuodesta, älä luovuta, koska avoimista kesätyöpaikoista ilmoitetaan vielä myöhemminkin keväällä.

Opiskelemasi ala tai kiinnostuksenkohteesi vaikuttavat varmasti siihen, minkä alan kesätyöpaikkoja haluat hakea, mutta kesätöiden haussa kannattaa olla avoin kaikenlaisille tehtäville ja lähettää hakemuksia runsaasti.

– More is more! Mitä enemmän yrität, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada kesätyö. Kieltävistä vastauksista ei kannata lannistua, koska niissä ei yleensä ole mitään henkilökohtaista. Alan, jolta kesätyötä haet, ei tarvitse välttämättä olla intohimosi kohde, koska kyseessä ei todennäköisesti ole työ, jota teet loppuelämäsi ajan. Kesätyön tarkoituksena on, että saat kokemusta työelämästä ja voit tienata rahaa esimerkiksi tulevaa lukuvuotta varten, muistuttaa Eemeli Tammero, joka työskentelee uraohjaajana alle 30-vuotiaille apua työhön, koulutukseen ja arkeen tarjoavassa Ohjaamossa.

Kaikki keinot käyttöön

Internetissä on lukuisia työnhakusivustoja, joilla voit selata avoimia kesätyöpaikkoja. Mitä muita keinoja on kesätyönhakuun?

– Kannattaa muistaa esimerkiksi piilotyöpaikat. Voit kartoittaa asuinalueellasi toimivia yrityksiä, lähestyä niitä sähköpostilla ja tiedustella, onko niissä tarvetta kesätyöntekijöille. Jos olet TE-palvelujen työnhakija-asiakas, sinulla voi olla myös oikeus palkkatukeen, mikä kannattaa mainita työnantajalle. Lisäksi henkilökohtaiset suhteet on hyödyllistä ottaa käyttöön, Eemeli Tammero luettelee.

Jos kesätöiden hakeminen tuntuu haastavalta yksin, sinun kannattaa selvittää esimerkiksi kotikuntasi verkkosivuilta, millaista apua kunta tarjoaa kesätyön löytämiseen. Työpaikkahakemuksen ja CV:n tekoon saat apua vaikkapa alueesi Ohjaamosta. Lisäksi on olemassa kesätöitä varten räätälöityjä työllistämismalleja, kuten Tutustu työelämään ja tienaa kesätyö -malli (TTT).

Työnhakupaperit ja haastatteluun valmistautuminen

Monet työnantajat pyytävät kesätyönhakijoita lähettämään työhakemuksen ja CV:n. Usein nuorilla työnhakijoilla koulutus saattaa kuitenkin olla vähäistä, eikä työkokemustakaan juuri ole. Mitä hakupapereihin voi tässä tapauksessa kirjoittaa?

– Kirjoita hakemukseen lyhyt kuvaus itsestäsi ja siitä, miksi haet juuri kyseistä työtä. Tämän jälkeen voit listata CV:hen koulutustietosi ja erilaiset taitosi, joita voivat olla esimerkiksi tietotekniikkaan liittyvä osaaminen, ajokortit, hygieniapassi ja kielitaito. Myös harrastusten kautta hankituista taidoista ja suorituksista kannattaa mainita, jos koet, että niistä voi olla hyötyä hakemassasi työssä, uraohjaaja neuvoo.

Entä jos kesätyönhakija haluaisikin mieluummin soittaa työnantajalle tai käydä yrityksessä paikan päällä ja kysyä töitä – onko se kannattavaa?

– Se riippuu usein työnantajan koosta. Isommat yritykset hoitavat rekrytointinsa usein käyttämällä ainoastaan virallisia hakulomakkeita. Pieniin ja keskisuuriin yrityksiin voi mahdollisesti soittaakin, mutta useimmiten sitä ennen työnantajalle kannattaa kuitenkin lähettää työhakemus ja CV.

Hakupapereiden lähettämisen jälkeen sinut kutsutaan mahdollisesti työhaastatteluun. Eemeli Tammeron mukaan aina kannattaa valmistautua vastaamaan, miksi olet hakenut juuri kyseistä työpaikkaa. Työmarkkinatorilta löydät lisäksi muita vinkkejä haastatteluun valmistautumiseen, avoimet kesätyöpaikat ja tietoa työsopimuksesta.

Lue lisää

Aiheesta muualla

Suoma (toimistot.te-palvelut.fi)