Modisti

Ammatti

Modisti on asustealan ammattilainen joka suunnittelee ja valmistaa hattuja sekä muita asusteita. Modistit työskentelevät mm. hattuliikkeissä, lakkitehtaissa, tavarataloissa, teattereissa ja puvustamoissa. Ammatissa tarvitaan käsityötaitoa, luovuutta ja asiakaspalvelutaitoja.

Modisti voi työskennellä esimerkiksi ateljeissa, hattu- ja turkisliikkeissä, lakkitehtaissa, tavarataloissa, teattereissa ja puvustamoissa.

Modisti voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä tai valmistaa tuotteita alihankintatyönä isommille yrityksille.

Selaa työpaikkoja: Modisti

Työskentely hattujen ja turkispäähineiden parissa edellyttää väri-, muoto- ja tyylitajua sekä taitoa työskennellä eri materiaalien parissa. Käden taitojen lisäksi modistilta vaaditaan luovaa suunnittelukykyä ja idearikkautta.

Ammatti edellyttää kiinnostusta muotiin ja sen jatkuvaa seuraamista. Hattumuoti ja käytettävät materiaalit vaihtuvat jatkuvasti ja usein mielikuvituksellisesti. Modistilla on paljon asiakaskontakteja, minkä vuoksi työssä tarvitaan palveluhenkisyyttä.

Yksipuoliset, epämukavat työasennot voivat olla työterveysriski.

Modistiksi voi valmistua suorittamalla toisen asteen ammatillisessa oppilaitoksessa tekstiili- ja muotialan perustutkinnon (Modisti (PT)). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös tekstiili- ja muotialan erikoisammattitutkinto. 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Yrittäjänä toimivan modistin ansiot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta. Apulaisena toimiva modisti saa tunti- tai kuukausipalkkaa.

Tehdastöissä toimivien modistien palkka perustuu yleensä kuukausittaiseen perusosaan ja tuotanto- tai urakkalisiin. Heidän palkkansa määräytyy tekstiili- ja vaatetusteollisuuden työehtosopimuksen mukaan.

Hyödyllisiä linkkejä