Taksinkuljettaja

Ammatit Julkaistu

Taksinkuljettajat tarjoavat kuljetuspalveluita yksityishenkilöille ja yritysasiakkaille sekä yhteiskunnalle esimerkiksi koululaiskuljetusten muodossa. Työ koostuu ajamisesta, siihen liittyvästä asiakaspalvelusta ja kyytien odottamisesta. Taksinkuljettajat työskentelevät taksiyritysten palveluksessa tai taksiyrittäjinä. Taksia ajetaan myös kausiluontoisesti ja keikkatyönä. Ammatti edellyttää hyvää ajotaitoa, asiakaspalvelutaitoja ja henkilökohtaista soveltuvuutta tehtävään.

Taksiyritykset. Itsenäisinä yrittäjinä.

Selaa avoimia työpaikkoja: Taksinkuljettaja

Taksin kuljettaminen on ennen kaikkea palveluammatti, jossa tarvitaan rauhallista ja hyvää ajotaitoa sekä joustavaa palveluosaamista ja -asennetta. Ammatissa on tunnettava ammattiliikennettä koskevat säännöt ja määräykset. Lisäksi kuljettajan on hallittava liikenneturvallisuus, sillä kuljettaja vastaa asiakkaan turvallisesta matkasta.

Taksinkuljettajan tulee olla asiakaspalvelutaitoinen ja henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan työhön sopiva. Kuljettajan on tultava toimeen erilaisten matkustajien kanssa. Hankalatkin tilanteet on osattava selvittää rauhallisesti.

Iltaisin ja öisin kyytiin saattaa olla tulossa arvaamattomia asiakkaita, joita voi kieltäytyä kuljettamasta, jos oma turvallisuus on vaarassa tai jos asiakas saattaisi jättää maksamatta. Suomen Taksiliitto on laatinut Työterveyslaitoksen kanssa turvaohjeet taksiyrittäjille.

Taksinkuljettajan on tunnettava hyvin paikkakuntansa. Kielitaitoa tarvitaan entistä enemmän erityisesti pääkaupunkiseudulla, varsinkin englantia. Taksinkuljettajan on hallittava myös ajokalustoonsa liittyvät asiat. Kuljettajan tehtäviin kuuluu pitää huolta autosta ja sen laitteista.

Kuljettajalta edellytetään hyvää näköä, huomio- ja arviointikykyä sekä nopeita, mutta samalla rauhallisia reaktioita. Taksiyrittäjältä edellytetään myös yrittämiseen liittyvää osaamista. Suurimmat hankinnat ovat auto, välityslaitteet ja mahdollinen välitysyhtiön osakkuus.

Suomen Taksiliiton jäsenyhdistykset järjestävät kuljettajakoulutusta eri puolilla Suomea.

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Taksiliikenteen harjoittaminen edellyttää, että yrityksellä on taksiliikennelupa, kuljettajalla on taksinkuljettajan ajolupa ja taksiliikenteeseen käytettävä ajoneuvo on merkitty luvanvaraiseen käyttöön.

Taksinkuljettajan ajolupa (traficom.fi)

Mediaanipalkka

2504 €/kk

Yksityinen sektori

2508 €/kk

Julkinen sektori

2437 €/kk

Tiedot perustuvat mediaanituloon eli palkan määrään, joka on suuruusjärjestykseen laitettujen palkkamäärien keskimmäinen.

Lähde: Tilastokeskuksen palkkarakennetilasto

Ammattialat

Haastattelut