Sähkömestari, meriliikenne

Professions Published

Sähkömestari vastaa konepäällikön alaisena suuritehoisella sähkökäytöllä varustetun aluksen sähköjärjestelmistä yksin tai tarvittaessa laivasähkömiehen avustamana. Sähkömestareita työskentelee mm. suurilla matkustajalaivoilla, tankkilaivoilla ja jäänmurtajilla. Työ edellyttää korkeatasoista sähkötekniikan osaamista, nopeaa päätöksentekokykyä sekä sopeutumista laivaolosuhteisiin.

Sähkömestareita työskentelee jäänmurtajilla, suurilla matkustajalaivoilla ja matkustaja-autolautoilla sekä suurimmilla tankkilaivoilla.

Suomen ulkopuolella sähkömestareita työskentelee mm. öljynporausaluksilla, kaapelinlaskijoilla sekä jäähdytyslastilaivoilla.

Merenkulkuoppilaitoksessa koulutuksen saanut voi hakeutua myös maissa oleviin vastaaviin töihin.

Browse job postings: Sähkömestari, meriliikenne

Ammatti edellyttää korkeatasoista sähköteknistä osaamista, hyvää tietotekniikan hallintaa ja nopeaa päätöksentekokykyä. Työyhteisössä sähkömestarin on sopeuduttava pieneen eristettyyn yhteisöön, jonka kanssa on tultava toimeen työn ohella myös vapaa-aikana.

Kielitaito on työssä tarpeen. Ammatissa on sopeuduttava myös meriympäristön ajoittain ankariin sää- ja luonnonolosuhteisiin sekä niiden vaikutukseen laivaympäristössä, kuten keinuvaan työympäristöön.

Työssä ollaan yhtäjaksoisesti pitkiä aikoja merellä, jolloin ei voi viettää tavallista perhe- ja sosiaalista elämää, mikä edellyttää sopeutumista.

Ammattikorkeakouluissa voi suorittaa tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon, insinööri (AMK) sähkötekniikkaan suuntautuen. Ammattikorkeakoulussa voi opiskella myös merenkulun sähkövoimatekniikan insinööriksi. Lisäksi vaaditaan merenkulkualan turvallisuus- ja hätätilanneopinnot. Merenkulun koulutuskokonaisuus perustuu käytännön työharjoittelun ja opiskelun vuorotteluun sekä eritasoisiin pätevyystodistuksiin ja -kirjoihin.

Merenkulun pätevyyskirjat (traficom.fi)

Search for study options (studyinfo.fi)⁠

Sähkömestarin pätevyyskirjaan vaaditaan sähkömestarin opinnot.

Median salary

5025 €/mo

Private sector

5025 €/mo

The data is based on the median income, meaning the amount of salary which is the middle of the salary amounts arranged in order of magnitude.

Source: Statistics Finland's structural statistics on wages and salaries

Professional fields