Olen tulossa Suomeen töihin

Oletko tulossa Suomeen töihin? Työmarkkinatorilta löydät tietoa työn aloittamisesta ja työelämästä Suomessa.

Kun haluat muuttaa Suomeen työskentelemään, sinun tulee etsiä työpaikka ja huolehtia lupa-asiat kuntoon. Kun aloitat työn, tee työnantajasi kanssa kirjallinen työsopimus.

Suomi on yksi maailman parhaista paikoista asua ja työskennellä. Selvitä etukäteen, löytyykö Suomesta oman alasi työtä ja aloita työnhaku ennen kuin muutat. Työmarkkinatorilta löydät avoinna olevat työpaikat. Myös EURES-portaalissa ja Work in Finland -sivustolla on tietoa avoimista työpaikoista sekä Suomen työmarkkinoista.

Jos haluat ryhtyä yrittäjäksi, ota selvää, mitä kaikkea yrityksen perustamisessa tulee ottaa huomioon.

Palvelut
Lue lisää

Aiheesta muualla

Ukrainalaisten työnhakijaksi ilmoittautuminen ja työnhaku Suomessa 

Ukrainasta sotaa paenneilla on oikeus tehdä Suomessa töitä. Tähän saat rekisteröinnin yhteydessä poliisin tai rajaviranomaisen tuottaman todistuksen. Työnhakijaksi TE-toimistoon voit ilmoittautua sen jälkeen kun, olet saanut päätöksen oleskeluluvasta.

Ennen oleskeluluvan saamista ja työnhakijaksi ilmoittautumista, TE-toimistosta saa neuvoja ja apuja yleisesti työnhakuun, ammatinvalintaan sekä koulutuksiin ja valmennuksiin liittyen.

Lue lisää

Huolehdi lupa-asiat kuntoon 

Suomessa työskentelyyn tarvittavat luvat ja rekisteröinnit riippuvat siitä, minkä maan kansalainen olet. Jos kotimaasi on EU- tai ETA-maa tai Sveitsi ja olet sopinut kotimaasi viranomaisen kanssa työnhausta Suomessa, ilmoittaudu työnhakijaksi henkilökohtaisesti TE-toimistossa seitsemän päivän kuluttua lähdöstäsi. Ota henkilöllisyystodistuksen lisäksi mukaan U2-lomake. Näin sinun on mahdollista saada työttömyysturvaa kotimaastasi siltä ajalta, kun haet töitä Suomesta. Varmista, että passisi tai EU:n virallinen henkilökorttisi on voimassa koko Suomessa oleskelusi ajan.  

Jos olet EU:n, Liechtensteinin, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, et tarvitse oleskelulupaa. Voit muuttaa Suomeen ja etsiä työpaikkaa kolmen kuukauden ajan. Jos olet Pohjoismaan (Ruotsi, Norja, Tanska ja Islanti) kansalainen, rekisteröi oleskelusi Digi- ja väestötietovirastossa. Jos olet EU:n, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen, sinun täytyy rekisteröidä oleskeluoikeutesi Maahanmuuttovirastossa, jos olet Suomessa pidempään kuin kolme kuukautta. Jos olet jonkin muun kuin EU:n, Liechtensteinin, Sveitsin tai Pohjoismaan kansalainen, sinun täytyy hakea työntekijän oleskelulupaa kotimaastasi. Ennen luvan saamista sinun on hankittava työpaikka Suomesta.  

Varmista ammattipätevyytesi 

Suomessa joissakin ammateissa työskentelyssä on kelpoisuusvaatimus. Jos haet tällaiseen työtehtävään, tarvitset päätöksen ammatti- tai korkeakoulututkintosi tunnustamisesta. Selvitä, mikä taho vastaa tutkintosi tai ammattisi tunnustamisesta.

Joillakin aloilla tarvitaan myös ammattipätevyyslupia. Ne ovat ammatillisia osaamistestejä, joiden suorittamisen jälkeen sinulla on lupa toimia ammatissa.

Aiheesta muualla

Kun aloitat työnteon Suomessa 

Tee työnantajasi kanssa kirjallinen työsopimus. Siinä määritellään työsuhteesi ehdot, jotka sovit työnantajasi kanssa. Avaa pankkitili, sillä tarvitset sen palkanmaksua varten. Selvitä verotukseen liittyvät asiat. Tilaa verokortti ja toimita se työnantajallesi, joka vähentää verokortissasi määrätyn ennakonpidätyksen palkastasi.

Jos aiot asua Suomessa vähintään vuoden, ilmoita muutostasi vakinaisena, kun saavut Suomeen. Tällöin saat kotikunnan ja sen kuntalaisilleen tarjoamat edut. Jos tilapäiseksi ajateltu asumisesi muuttuukin vakinaiseksi, on myös siitä ilmoitettava. Voit tehdä muuttoilmoituksen Digi- ja väestötietoviraston ja Postin yhteisessä verkkopalvelussa. Tarvitset palveluun tunnistautumista varten suomalaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Lue lisää

Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Kun muutat Suomeen, saat TE-palveluista apua kotoutumiseen ja työllistymiseen.

Kotoutumis- ja työllistymispalvelut apunasi

Kun tulet maahanmuuttajana Suomeen, on tärkeää, että kotoudut eli omaksut suomalaisessa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja ja taitoja.

Tarjolla on erilaisia kotoutumispalveluita, jotka auttavat sinua kotoutumisessa. Myös mukanasi muuttavilla perheenjäsenillä voi olla oikeus saada kotoutumispalveluita. Kannattaa myös alkaa opiskella suomen tai ruotsin kieltä, sillä kielitaito auttaa kotoutumisessa.

Jos tarvitset apua työnhaussa, myös silloin saat apua TE-palveluista. Tarjolla on laaja palveluvalikoima, josta löydät juuri sinulle sopivan palvelun työllistymisesi tueksi.

Alkukartoitus ja kotoutumissuunnitelma

Teet TE-toimiston asiantuntijan kanssa alkukartoituksen sekä kotoutumissuunnitelman. 

Alkukartoituksessa arvioidaan alustavasti, millaisilla palveluilla kotoutumistasi ja työllistymistäsi voidaan parhaiten tukea.

Alkukartoitus voi sisältää esimerkiksi

 • alkuhaastattelun,
 • kielitaidon testauksen ja
 • osaamisen kartoituksen.

Teet myös kotoutumissuunnitelman yhdessä asiantuntijasi kanssa. Siinä sovitaan toimenpiteistä, joiden tavoitteena on tukea mahdollisuuksiasi hankkia riittävä suomen tai ruotsin kielen taito sekä muita yhteiskunnassa ja työelämässä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä edistää mahdollisuuksiasi osallistua yhdenvertaisena jäsenenä yhteiskunnan toimintaan. 

Kotoutumissuunnitelmassa sovitaan esimerkiksi osallistumisesta palveluihin, jotka tukevat kotoutumistasi ja työllistymistäsi. Sopivia palveluita voivat olla esimerkiksi kotoutumiskoulutus, työnhaku- tai uravalmennus tai työkokeilu. Suunnitelmassa voidaan sopia myös suomen tai ruotsin kielen opiskelusta tai esimerkiksi oman äidinkielen tai luku- ja kirjoitustaidon opetuksesta.

Palvelut
Lue lisää
Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Voit kehittyä työnhakijana, kun hallitset työnhaun perusteet.

Olemme koonneet tälle sivulle vinkkejä, joiden avulla parannat mahdollisuuksiasi työllistymiseen. Kerromme esimerkiksi siitä, kuinka laadit työnhakudokumenttisi ja miten työhaastatteluun kannattaa valmistautua.

Työmarkkinatorilla voit automatisoida työnhakuasi luomalla työnhakuprofiilin. Työnhakuprofiililla voit esitellä itsesi, kertoa osaamisestasi ja listata koulutuksesi ja työkokemuksesi. Täyttämiesi tietojen pohjalta saat ehdotuksia sinulle sopivista työpaikoista ja osaamisestasi kiinnostuneet työnantajat voivat ottaa sinuun yhteyttä.

Ennen työhakemuksen lähettämistä

Työnhaussa on useita eri vaiheita ja se kannattaa aloittaa tiedon hankinnalla. Kun olet löytänyt kiinnostavan työpaikan, yritä saada mahdollisimman hyvä käsitys siitä, millainen työnantaja on ja mitä kaikkea avoimeen työtehtävään kuuluu. Kun olet hankkinut etukäteen tietoa, sinun on helpompi hakea paikkaa.

Kun löydät kiinnostavan työtehtävän, tutustu työpaikkailmoitukseen huolellisesti. Avoimeen tehtävään liittyen kannattaa etsiä vastaukset ainakin seuraaviin kysymyksiin.

 • Mitkä ovat tehtävän päävastuut ja erityisvaatimukset? 
 • Vaatiiko työpaikka tiettyä tutkintoa tai työkokemusta? 
 • Vastaavatko tehtävät osaamistasi? 
 • Mitkä tehtävän vaatimuksista voit oppia? 
 • Millaista henkilöä työtehtävään etsitään?

Ennen työhakemuksen lähettämistä kannattaa tutustua myös työnantajaan. Vieraile organisaation verkkosivuilla ja selvitä ainakin organisaation toimiala, koko ja rakenne sekä visio, arvot ja tavoitteet. 

Kun olet tutustunut sekä työtehtävään että työnantajaan ja haluat edelleen hakea paikkaa, kannattaa pohtia, miten edetä. Otatko yhteyttä työnantajaan ennen työhakemuksen lähettämistä? Auttaako soittaminen, työpaikalla vierailu tai sähköpostiviestin lähettäminen sinua hakemuksen kirjoittamisessa? Joskus työpaikkailmoituksessa kerrotaan lisätietojen kysymistä varten rekrytointiin osallistuvan henkilön yhteystiedot sekä ajankohdat, joina voit lähestyä työnantajaa. Jos sinulla on oikeasti kysyttävää työtehtävään liittyen ja koet, että työnantajaan yhteyden ottaminen on hyödyllistä, voit tehdä sen ennen työhakemuksen lähettämistä. Kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, mikä on tilanteeseesi sopivin vaihtoehto ja edetä sen mukaisesti.


Työnhakudokumentit

Vaikka perinteisten työnhakudokumenttien laatiminen saattaa tuntua vanhanaikaiselta, hakukirje ja CV vaaditaan edelleen lähes jokaisessa työnhakuprosessissa. Hyvä yhdistelmä on yleensä yksisivuinen hakukirje ja enintään kahden sivun pituinen ansioluettelo.

Oman osaamisen muotoilu kattavasti mutta kiinnostavasti voi olla haastavaa. Seuraavien ohjeiden avulla saat tehtyä onnistuneen hakukirjeen ja kiinnostavan CV:n.

Hakukirjeen kirjoittamiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa, sillä hyvän tekstin avulla voit päästä työhaastatteluun. Hakukirjeen tavoitteena onkin herättää rekrytoijan mielenkiinto niin, että saat kutsun työhaastatteluun.

Hakukirjeessä kerrot,

 • miksi haet työpaikkaa,
 • miten täytät työtehtävän valintakriteerit ja
 • miksi juuri sinut pitäisi valita kyseiseen tehtävään.

Hakukirjeen on hyvä olla myyvä, ytimekäs ja kohdennettu juuri sille työnantajalle, jonka työpaikkaa haet. CV:ssä kuvaat taustaasi ja työhistoriaasi, mutta hakukirjeessä suuntaat tulevaan.  

Vältä listojen tekemistä. Hakukirjeessä voit kertoa itsestäsi ja taidoistasi vapaamuotoisemmin. Asiaosaamisen lisäksi tuo esille myös muita vahvuuksiasi, joista on hyötyä hakemassasi tehtävässä. Niiden kuvaamisen lisäksi hakukirjeessä on olennaista kertoa, mitä juuri sinulla on tarjota organisaatiolle.

Jos haet työtehtävään, johon sinulla ei ole aiempaa kokemusta, selvennä, miten osaamisesi soveltuu tehtävään ja korosta oppimiskykyä, motivaatiota ja hyvää asennetta.

Lopuksi kannattaa tarkistaa tekstin oikeinkirjoitus. Hakukirje on tilaisuus näyttää kykysi, ja pienilläkin yksityiskohdilla on merkitystä. Varmista siis, ettei tekstiin jää kirjoitusvirheitä.

Kun teet ansioluetteloa, pyri tekemään siitä kattava mutta selkeä kokonaisuus. Voit käyttää luovuutta CV:si tekemisessä, mutta asettelun ei kannata poiketa liikaa yleisesti käytetystä rakenteesta. Ilmaisun kannattaa olla tiivistä. On nimittäin todella tärkeää, että rekrytoija löytää olennaiset tiedot helposti ja nopeasti, sillä yhdelle ansioluettelolle ei välttämättä anneta kovinkaan paljoa aikaa.

Hyvä ansioluettelo on visuaalisesti kiinnostava, selkeä ja helposti ymmärrettävä. Lisäksi siitä selviää nopeasti, täytätkö työtehtävän vaatimukset.

Ansioluetteloon kannattaa kuvata työkokemus ja koulutustiedot kronologisessa järjestyksessä niin, että viimeisin kokemus on ensimmäisenä. Kerro lyhyesti jokaisesta työkokemuksestasi. Kuvaile, mitä työtehtäviisi on kuulunut ja mitä olet työssä oppinut. Työkokemuksen lisäksi voit kertoa kielitaidostasi ja IT-taidoistasi sekä listata suosittelijoita.

Tarkista, että yhteystietosi löytyvät ansioluettelosta.

LinkedIn-profiili ei ole syrjäyttänyt perinteistä CV:tä, mutta palvelu voi toimia ansioluettelon tukena työnhakuprosessissa.

Voit kirjoittaa hakukirjeen myös sähköpostin viestikenttään. Mieti sähköpostin teksti yhtä huolellisesti kuin jos tekisit perinteistä hakukirjettä.

 • Kirjoita otsikkoriviin "Hakemus" ja haettavan tehtävän nimike.
 • Lataa ansioluettelo viestin liitteeksi.
 • Aloita tervehdyksellä. 
 • Kirjoita hakukirje tekstikenttään. Sinun ei tarvitse noudattaa perinteisen hakukirjeen asettelua. 
 • Kerro, että CV on sähköpostin liitteenä. 
 • Päätä kirje lopputervehdykseen ja yhteystietoihin.

Työnantajien omissa sähköisissä työnhakupalveluissa on omat erityispiirteensä. Rekrytoija voi esimerkiksi tehdä niihin sanahakuja. Etsi siis ilmoituksesta tehtävän luonnetta ja hakijan ominaisuuksia kuvaavia avainsanoja ja hyödynnä niitä hakemuksessasi. Muista kuvata myös oma erityisosaamisesi. 

Kun teet hakemuksen työnantajan verkkopalvelussa, lue täyttöohjeet huolellisesti. Avoimiin kohtiin tarkoitetut tekstit kannattaa kirjoittaa valmiiksi tekstinkäsittelyohjelmalla ja kopioida sitten lomakkeelle.

Jos kyseessä on avoin hakemus, päivitä sitä säännöllisesti.

Työnantajat pyytävät yhä useammin työnhakijoilta videohakemusta. Videomateriaali helpottaa työnantajaa hakijoiden esikarsinnassa. Videon välityksellä voit antaa itsestäsi aidomman kuvan kuin perinteisen työhakemuksen kautta.

Tee lyhyt, 1–3 minuutin pituinen video ja lataa se johonkin videopalveluun. Lähetä linkki työnantajalle. 

Esittely kannattaa opetella tekemään luontevasti ilman paperin lukemista. Videolla voit esimerkiksi 

 • kuvailla erityistaitojasi,
 • kertoa luonteestasi tai vahvuuksistasi tai
 • antaa näytteen kielitaidostasi.

Portfolio on kokoelma parhaimmista ja tärkeimmistä töistäsi tai saavutuksistasi. Voit koota portfolion eri tavoin. Se voi olla kansio, salkku, näytetyö, suunnitelma, piirros tai valokuvakokoelma. 

Luovilla aloilla käytetään paljon portfolioita, mutta ne toimivat monilla muillakin aloilla. Esimerkiksi kokin portfoliossa voisi olla itse kehitettyjä reseptejä, valokuvia annoksista ja asiakaspalautteita.

Jokaista työnhakukertaa varten on hyvä koota uusi portfolio. Älä tee portfoliosta liian laajaa. 

Portfolio voi sisältää 

 • todistuksia, suosituksia ja arviointeja,
 • näytteitä erilaisista työtehtävistä, esimerkiksi esitteinä, julisteina, käsiohjelmina tai lehtiartikkeleina tai
 • mitä tahansa, mikä auttaa sinua saamaan työpaikan.

Voit lähettää portfolion työnantajalle tai ottaa sen mukaan työhaastatteluun ja esitellä sitä siellä. Jos portfoliosi löytyy verkosta, muista laittaa työhakemukseesi linkki siihen.


Työhaastattelu

Työhaastattelua ei pidä ajatella yksipuolisena kuulusteluna, vaan mahdollisuutena tutustua puolin ja toisin. Työnantajalle haastattelu on tapa testata työnhakijan sopivuutta avoimeen tehtävään ja työyhteisöön. Myös hakija tutustuu työnantajaan sekä pohtii sopivuuttaan tehtävään ja kiinnostustaan tulla osaksi organisaatiota. Muista tämä, kun menet työhaastatteluun. 

Kun haastat haastattelijan ja esität kysymyksiä liittyen työnantajaan ja työtehtävään, luot itsestäsi motivoituneen vaikutelman ja ilmaiset, että olet aidosti kiinnostunut tehtävästä. Samalla saat tietoa siitä, sopiiko kyseinen paikka juuri sinulle.

Seuraavaksi kerromme vinkkejä, miten voit onnistua työhaastattelussa.

Kun valmistaudut haastatteluun hyvin, voit mennä haastatteluun rennompana ja olla oma itsesi. Pieni jännittäminen ei haittaa.

Ennen haastattelua kannattaa tehdä seuraavat asiat. 

 • Hanki tietoa työnantajasta.
 • Palauta mieleesi, millainen hakemasi tehtävänkuva on ja mitä ilmoituksessa on kerrottu. 
 • Kertaa osaamisesi ja valmistaudu kertomaan siitä tiiviisti.
 • Mieti kysymyksiä, joita haluat esittää tehtävästä ja työnantajasta.

Myönteisellä ensivaikutelmalla on suuri merkitys, kun ihmiset kohtaavat. Pukeudu haastatteluun haettavan tehtävän ja työnantajan mukaisesti. Ota mukaan hakukirjeesi, ansioluettelosi, työ- ja koulutodistuksesi sekä mahdollinen portfoliosi. Ole ajoissa paikalla.

Haastattelussa rekrytoija arvioi, oletko aidosti kiinnostunut tehtävästä ja ovatko taitosi ja osaamisesi avoimeen tehtävään sopivia. Haastattelussa selviää ennen kaikkea, millaisia ovat vuorovaikutustaitosi ja asenteesi. Jos haastattelijoita on enemmän kuin yksi, huomioi kaikki haastattelijat tasapuolisesti.

Muista, että eleillä, ilmeillä ja tavallasi puhua kerrot itsestäsi paljon. Kuuntele, mitä sinulta kysytään ja mieti vastaukset rauhassa. Kun vastaat, ole rehellinen, mutta arvioi myös, mitä kannattaa mahdollisesti jättää kertomatta.

Haastattelussa on yleensä kolme vaihetta.

 • Alussa jutellaan usein yleisistä asioista. Tavoitteena on luoda yleiskuva haastateltavasta. 
 • Haastattelun keskivaiheessa haastateltavat esittävät kysymyksiä, joiden tavoitteena on selvittä, kuinka motivoitunut olet ja miten sopisit tehtävään. Kysymykset koskevat myös työuraasi ja siinä tapahtuneita muutoksia. Lisäksi haastattelijat haluavat tietää, millainen ihminen olet sekä millaisia arvoja ja asenteita sinulla on.
 • Haastattelun loppuvaiheessa käydään läpi työtehtävään liittyviä käytännön asioita, kuten palkkaa, työaikaa ja aloitusaikaa. Usein kerrotaan myös, miten hakuprosessi jatkuu seuraavaksi. Voit tarvittaessa kysyä myös itse prosessin seuraavista vaiheista. 

Pohdi haastattelun jälkeen, miten se mielestäsi sujui. Arvioi, mikä meni hyvin ja missä voisi vielä parantaa.

Ellet tule valituksi, selvitä työnantajalta tai haastattelijalta, mitkä tekijät painottuivat valinnassa ja mitkä vaikuttivat siihen, ettet tullut valituksi.

Harjoittele kysymyksiin vastaamista ja pohdi sopivia vastauksia etukäteen. Mitä paremmin valmistaudut, sitä varmempi olo sinulla on haastattelutilanteessa.

 • Kerro lyhyesti itsestäsi. 
 • Kuvaile tämänhetkistä tai viimeisintä työsuhdettasi. 
 • Miksi haet tätä työpaikkaa? 
 • Miksi haluat vaihtaa työpaikkaa? 
 • Mitkä ovat tulevaisuuden tavoitteesi? 
 • Millainen työtoveri tai esihenkilö olet? 
 • Mitä tärkeää olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi? 
 • Millainen on unelmatyöpaikkasi tai -tehtäväsi? 
 • Mitkä ovat vahvuutesi ja heikkoutesi? 
 • Miten vahvuutesi auttavat sinua onnistumaan tehtävässäsi? Mitä olet tehnyt tai aiot tehdä korjataksesi heikkouksiasi?
 • Mikä motivoi sinua työntekijänä? 
 • Millaisessa työyhteisössä viihdyt? 
 • Millainen on mielestäsi hyvä työpaikka? 
 • Työskenteletkö mieluiten yksin vai ryhmässä? 
 • Miksi haet paikkaa, joka ei vastaa aiempaa työkokemustasi ja koulutustasi? 
 • Miten työskentelet paineen alla? Anna konkreettinen esimerkki. 
 • Oletko valmis matkustamaan työsi vuoksi? 
 • Oletko valmis joustamaan työajoissa? 
 • Mikä on palkkatoiveesi? 
 • Mitä olet oppinut aiemmissa työpaikoissasi? 
 • Mistä saavutuksestasi olet erityisen ylpeä? 
 • Miksi juuri sinut pitäisi valita? 
 • Mitä haluat tietää meistä? 
 • Kuka voisi suositella sinua? 
 • Jos soittaisimme suosittelijallesi, mitä hän sinusta kertoisi?

Sinulta saatetaan kysyä useita samankaltaisia kysymyksiä tai kysymysten järjestys voi tuntua täysin sattumanvaraiselta. Tällöin haastattelija voi testata paineensietokykyäsi.


Muuta työnhakuprosessiin liittyvää

Kannattaa muistaa, että kaikkiin työnantajan esittämiin kysymyksiin ei tarvitse vastata. On hyvä tiedostaa myös se, että työhaastattelun lisäksi työnantaja voi selvittää sopivuuttasi tehtävään henkilöarvioinneilla ja soveltuvuustesteillä.

On olemassa aiheita, jotka eivät saa vaikuttaa rekrytointiprosessiin. Sinun ei tarvitse esimerkiksi työhaastattelussa vastata kysymyksiin, jotka liittyvät 

 • ikään,
 • terveydentilaan,
 • perhesuhteisiin tai -suunnitelmiin,
 • seksuaaliseen suuntautumiseen, 
 • etniseen taustaan,
 • uskontoon tai
 • poliittisiin vakaumuksiin.

Työnantaja ei saa asettaa työnhakijoita eriarvoiseen asemaan edellä mainittujen ominaisuuksien perusteella.

Poikkeuksena voi olla harvoja tilanteita, joissa listatuilla ominaisuuksilla on olennaisesti vaikutusta työtehtävän suorittamiseen.

Työhaastattelun lisäksi pätevyyttäsi ja soveltuvuuttasi tehtävään voidaan selvittää myös muilla tavoin. 

Ammatillista pätevyyttäsi voidaan testata eri tavoilla. Sinua voidaan pyytää esimerkiksi antamaan työnäyte työtä muistuttavassa tilanteessa, osallistumaan ryhmätyöhön tai pitämään pienimuotoinen esiintyminen. 

Psykologinen arviointi selvittää tai ennustaa, miten suoriudut työssä tutkimalla ajatteluasi, osaamistasi, kykyjäsi, ominaisuuksiasi tai toimintamallejasi. 

Psykologisen arvioinnin kautta työnantaja voi haluta selvittää esimerkiksi  

 • miten ratkaiset ongelmia,
 • millainen on paineensietokykysi ja
 • millainen on vuorovaikutustyylisi ja persoonallisuutesi. 

Työnantajan velvollisuus on varmistaa, että testit perustuvat luotettaviin menetelmiin ja testauksella saatavat tiedot ovat virheettömiä. Niiden suorittajien tulee olla riittävän asiantuntevia. 

Valmistaudut testeihin parhaiten, kun olet oma itsesi ja menet paikalle avoimin mielin. Sinulla on aina oikeus saada kopio tai suullinen palaute testiraportista.

Palvelut
Aiheesta muualla

Työsuhde syntyy, kun sovit tulevan työnantajasi kanssa siitä, mitä työtä teet ja millaista korvausta saat tekemästäsi työstä.

Toimiva työsuhde perustuu huolellisesti laadittuun työsopimukseen. Työsopimus voi olla kirjallinen tai suullinen, mutta yleensä se kannattaa solmia kirjallisesti, jotta työsuhteen ehdot on helppo tarkistaa. Työsopimuksessa sovitaan sekä työnantajan että työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista, joten väärinkäsitysten välttämiseksi työsopimus kannattaa laatia huolellisesti.

Voit sopia työnantajasi kanssa työtehtävistä, työajasta, palkkauksesta sekä muista eduista ja ehdoista vapaasti, kunhan ne ovat lain mukaisia. Työlainsäädännössä on esimerkiksi työaikaa, työmäärää ja palkkausta koskevia reunaehtoja. Työsuhteen ehtoihin vaikuttaa myös yleissitova työehtosopimus, jos alallasi on sellainen. Lainsäädännön ja työehtosopimusten avulla pyritään pitämään huolta oikeuksistasi työntekijänä. 

Työsopimus solmitaan joko toistaiseksi voimassa olevaksi tai määräajaksi. Määräaikaisessa työsopimuksessa sovitte etukäteen työsuhteen päättymisajankohdan. Työsuhteen määräaikaisuudelle täytyy aina olla pätevä syy. Voit lukea Työsuojelun sivuilta, milloin määräaikaisen työsuhteen solmiminen on perusteltua.

Jos haluat varmistaa, että työsuhteesi on lain mukainen ja oikeutesi toteutuvat, kannattaa lukea aiheesta lisää. 

Aiheesta muualla

Alle 18-vuotiaan työsuhteeseen liittyy erityispiirteitä 

Jos olet nuori työntekijä, pyydä, että työsopimus tehdään kirjallisesti. Pidä huolta, että palkkasi maksetaan oikein ja että saat pidettyä sinulle kuuluvat lomapäivät. 

Jos olet täyttänyt 15 vuotta, saat tehdä, irtisanoa ja purkaa työsopimuksen itse. Jos olet alle 15-vuotias, on huoltajasi hyväksyttävä työsuhteesi.

Lain mukaan nuorella ei saa teettää työtä, joka voi olla liian raskasta tai haitata koulunkäyntiä. Joitakin töitä ja tehtäviä on rajoitettu tai kielletty kokonaan nuorilta työntekijöiltä. Kannattaakin tutustua työsuhteen erityissäädöksiin, jotta tiedät oikeutesi ja velvollisuutesi.

Jos olet epävarma oikeuksistasi, tutustu Työsuojeluhallinnon Nuori työntekijä -sivustoon. Myös Ohjaamosta saat tukea ja vastauksia työntekoon liittyviin kysymyksiin.

Lue lisää
Aiheesta muualla

 Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Suomalaisessa työelämässä on erilaisia sääntöjä, joita työntekijän ja työnantajan täytyy noudattaa. Lainsäädäntö ja työehtosopimus määrittelevät esimerkiksi vähimmäispalkan, työajan, lomat, sairausajan palkan ja irtisanomisen ehdot.

Työntekijänä sinulla on oikeus muun muassa

 • työehtosopimuksen mukaiseen palkkaan ja muihin vähimmäisehtoihin (esimerkiksi lomiin, sairausajan palkkaan, perhevapaisiin ja irtisanomisen ehtoihin),
 • lain ja sopimusten mukaiseen työaikaan,
 • ammatilliseen järjestäytymiseen,
 • terveelliseen ja turvalliseen työympäristöön,
 • työterveyshuoltoon ja työsuojeluun,
 • kirjalliseen työsopimukseen ja
 • tasavertaiseen kohteluun työpaikalla.

Työntekijänä sinulla on myös velvollisuuksia. Sinun täytyy esimerkiksi

 • tehdä työsi huolellisesti,
 • noudattaa sovittuja työaikoja,
 • noudattaa määräyksiä, joita työnantajasi antaa sinulle työn suorittamiseen liittyen (työnjohto-oikeus) ja
 • ottaa huomioon työnantajan etu (lojaalisuusvelvoite) myös vapaa-ajallasi.

Et saa myöskään aiheuttaa työnantajallesi vahinkoa. Älä esimerkiksi puhu työn ulkopuolella liike- ja ammattisalaisuuksista.

Lue lisää

Yksityisyyden suoja

Työnantaja saa käsitellä vain sellaisia henkilötietoja, jotka ovat työsuhteen kannalta tarpeellisia eli niiden täytyy liittyä sinun tai työnantajan oikeuksien tai velvollisuuksien hoitamiseen.

Työnantaja saa kerätä henkilötietojasi ensisijaisesti vain sinulta. Työntekijän suostumusta tietojen keräämiseen ei kuitenkaan tarvita tilanteissa, joissa viranomaisen pitää luovuttaa työnantajalle tietoja laissa säädetyn tehtävän suorittamiseksi tai työnantaja hankkii lain perusteella luotto- tai rikosrekisteritietoja työntekijän luotettavuuden selvittämiseksi.

Työnantaja ei saa säilyttää työntekijöidensä vanhentuneita, virheellisiä tai tarpeettomia tietoja.

Lakko-oikeus

Suomen perustuslaissa on turvattu ammatillinen yhdistymisvapaus, johon kuuluu oleellisena osana lakko-oikeus. Tämän lisäksi lakko-oikeus sisältyy kansainvälisen työjärjestö ILO:n määrittelemiin työntekijöiden perusoikeuksiin. Lakkopäätöksestä on aina vastuussa ammattiliitto, ei yksittäinen jäsen. Työnantaja- ja työntekijäjärjestöt tarjoavat lisää tietoa lakkoihin liittyen.

Velvollisuuksien laiminlyönti

Jos laiminlyöt työtehtäviäsi tai sinulle kuuluvia muita velvollisuuksia, työnantajasi voi antaa sinulle huomautuksen tai varoituksen.

Jos olet saanut varoituksen, sinulla on mahdollisuus korjata toimintatapasi. Jos koet, että saamasi varoitus on aiheeton, toimita työnantajalle kirjallinen vastine, josta ilmenee eriävä mielipiteesi perusteluineen.

Toistuvat laiminlyönnit ja niistä seuranneet varoitukset voivat johtaa työsuhteesi päättymiseen. Jos laiminlyönti on niin merkittävä, ettei työnantajalta voida kohtuudella edellyttää työsuhteen jatkamista, voidaan työsuhde päättää yhdenkin laiminlyönnin jälkeen.

Aiheesta muualla

Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)

Työntekijänä sinulla on oikeus työskennellä ilman syrjintää. Jos koet itse tai näet muita kohdeltavan epätasa-arvoisesti, kerro siitä työnantajallesi ja tarvittaessa yhdenvertaisuusasioita käsitteleville viranomaisille.

Työelämässä ketään ei saa syrjiä. Suomen tasa-arvolaki kieltää syrjinnän muun muassa sukupuolen ja sen ilmaisun sekä vanhemmuuden ja perheenhuoltovelvollisuuden perustella. Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. 

Työelämän tasa-arvoa on edistettävä etenkin palkkauksessa, työolosuhteissa, työsuhteen ehdoissa sekä urakehityksessä. Työnantajasi tulee kohdella kaikkia tasa-arvoisesti rekrytoinnissa, perehdytyksessä, työtehtävien jaossa, ylennyksissä ja irtisanomistilanteissa. 

Työpaikalla voi esiintyä hyvin erityyppistä syrjintää. Se voi olla esimerkiksi työtehtävien epätasaista jakamista, seksuaalista häirintää tai epäoikeudenmukaista palkkausta. Syrjintää voi esiintyä myös ennen varsinaista työhönottoa, jos työnantaja asettaa valintakriteereiksi tai työpaikkailmoitukseen epäoleellisia tai asiattomia vaatimuksia rekrytoitavalle työntekijälle. Työhönottotilanteessa syrjinnästä on kysymys esimerkiksi silloin, kun työnantaja rekrytoi vähemmän ansioituneen henkilön ansioituneemman henkilön sijaan pelkästään sukupuolen perusteella.

Syrjinnästä ilmoittaminen ja sen ehkäiseminen 

Jos työpaikallasi ilmenee syrjintää, kerro siitä työnantajallesi. Voit keskustella aiheesta esihenkilösi kanssa esimerkiksi kahdenkeskisissä kehityskeskusteluissa. Jos epäilet kokeneesi syrjintää, mutta et ole asiasta varma, tai työnantajasi ei puutu havaittuun syrjintään, on useita tahoja, joihin voit ottaa yhteyttä. Esimerkiksi tasa-arvovaltuutetulta, yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalta tai aluehallintoviraston työsuojeluviranomaisilta voit saada neuvoa tilanteeseesi. 

Muistathan, että jos työpaikallasi on vähintään 30 työntekijää, on sille oltava laadittuna tasa-arvosuunnitelma. Suunnitelman laatimisessa on kuultava henkilöstön nimeämiä edustajia. Tasa-arvosuunnitelmassa tulee käsitellä muun muassa rekrytointia, palkkausta, suoritusarviointia, vaikutusmahdollisuuksia ja työhyvinvointia. Pelkkä suunnitelma ei riitä, vaan tasa-arvosuunnitelmassa esitellyt asiat tulee viedä käytäntöön. Työntekijänä sinulla on oikeus tutustua tasa-arvosuunnitelmaan.

Aiheesta muualla

 
Työntekijän oleskelulupa -opas

Opas on upotettu Migri.fi-verkkosivustolta, ja se noudattaa Migri.fi:n evästekäytäntöjä. Käyttämällä opasta hyväksyt, että Migri voi kerätä analytiikkatietoja oppaan osalta, vaikka olisit hyväksynyt vain välttämättömät evästeet Työmarkkinatorilla.

 Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta! (europa.eu)