Fostringsarbetare, församling
"Som fostringsarbetare får jag vara med i barnens vardagliga glädjeämnen och sorg samt stöda dem i deras lärande. Arbetet förutsätter närvaro i olika situationer. Detta är verkligen inte ett snyggt inomhusarbete, men just därför mycket belönande."
- Anna-Kaisa Massinen
- Fostringsarbetare i Tusby församling.
- Har avlagt grundexamen i barn- och familjearbete vid Församlingsinstitutet i Träskända.
- Arbetserfarenhet inom branschen 21 år.
Berätta kort vad du arbetar med.
Jag arbetar som fostringsarbetare i dagklubbar och hobbyklubbar för skolelever där jag ordnar olika aktiviteter för barnen, såsom lek, sång och hantverk. Samtidigt bekantar vi oss med kyrkoårets händelser samt kristna värderingar och traditioner. Dessutom leder jag motionsinriktade familjeklubbar.
Som fostringsarbetare deltar jag också i konfirmandarbetet, där jag deltar i grupphandledning och lektioner. Dessutom fungerar jag som koordinator för hjälp med utomhusvistelse. Familjen tar med sig sitt barn till klubben vid en överenskommen tidpunkt så att föräldern kan sköta ärenden i lugn och ro. Under utomhusvistelsen har jag hjälp av 2–3 fostringsarbetare. Jag deltar också i skolornas rastjour.
Vi ordnar många olika evenemang under året och jag deltar särskilt i evenemang riktade till barnfamiljer eller alla åldersgrupper. Under evenemangen gör jag många olika saker, till exempel handleder jag pyssel och steker våfflor.
Hur har du hamnat i det yrke du valt?
Det har alltid varit naturligt för mig att arbeta med barn och jag övervägde att arbeta på daghem. När jag studerade till barnledare avlade jag perioder av inlärning i arbetet inom församlingarna. Jag blev intresserad av de mångsidiga möjligheter som församlingen erbjuder barnen. Jag fick jobb inom församlingen genast efter att jag utexaminerats, och på den karriärvägen är jag fortfarande.
Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.
Min vanliga arbetsvecka består till största delen av klubbverksamhet. Innan klubben börjar gör jag nödvändiga förberedelser. Efter klubben städar jag och förbereder mig för nästa arbetsuppgift eller planerar tillsammans med andra kommande klubbar och evenemang. Ibland finns det mer arbete med barn, medan jag ibland lägger mer tid på att planera och förbereda den kommande verksamheten.
Dessutom gör jag rastjour i skolorna. På rasterna leker, spelar och pratar jag med barnen. I veckans arbete ingår ofta också att ordna hjälp med utomhusvistelse för familjer. Utomhusvistelsen tar två timmar och under den tiden gör vi till exempel en utflykt med barnen. Till arbetsveckan hör också kontorsarbete och möten.
Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?
Jag arbetar i församlingens klubblokaler, kontor och skolor. Det är nödvändigt att använda egen bil, eftersom jag ofta måste förflytta mig från en plats till en annan under dagen. I mitt arbete ingår ibland mycket utomhusvistelse.
Jag arbetar i regel vardagar kl. 8–16.30, men jag arbetar sporadiskt även kvälls- och veckoslutsarbete.
Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?
I detta yrke måste man känna till barns och ungas uppväxt och utveckling samt beakta deras behov för att kunna stöda och handleda dem. Av fostringsarbetare krävs mildhet, målmedvetenhet, kreativitet och flexibilitet. Om man har specialkompetens om till exempel musik, slöjd och motion kan man utnyttja den i arbetet. Dessutom behövs förståelse för familjernas mångfald i arbetet.
Vad är det bästa med ditt yrke?
Det bästa med detta arbete är mångsidigheten. Jag tycker om att kunna utnyttja min kompetens i stor utsträckning och på många olika sätt. Jag njuter också av samarbetet med församlingens övriga anställda. Arbetet erbjuder en möjlighet att utmana sig själv och växa yrkesmässigt.
Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?
Ibland är det bråttom och jag känner mig otillräcklig. Samarbetet med klienterna fungerar inte alltid på önskat sätt, men man strävar efter att lösa utmaningarna på bästa möjliga sätt.
Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli fostringsarbetare?
Som fostringsarbetare får jag vara med i barnens vardagliga glädjeämnen och sorg samt stöda dem i deras lärande. Arbetet förutsätter närvaro i olika situationer. Detta är verkligen inte ett snyggt inomhusarbete, men just därför mycket belönande.
Hur ser framtiden ut för ditt yrke?
Framtiden ser ljus ut, eftersom småbarnspedagogikens verksamhetsmiljö har utvecklats med tiden och kan förnyas ytterligare och svara på klienternas behov.