Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, olethan yhteydessä alueesi työvoimaviranomaiseen. Virhetilanteiden takia hoitamatta jääneet asiat voidaan korjata jälkikäteen. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Kasvatustyöntekijä, seurakunta

Haastattelut Julkaistu

"Kasvatustyöntekijänä saan olla mukana lasten arjen iloissa ja suruissa sekä tukea heitä oppimistaan. Työ edellyttää läsnäoloa erilaisissa tilanteissa. Tämä ei todellakaan ole siistiä sisätyötä, mutta juuri sen vuoksi erittäin palkitsevaa."

  • Anna-Kaisa Massinen
  • Kasvatustyöntekijänä Tuusulan seurakunnassa.
  • Suorittanut lapsi- ja perhetyön perustutkinnon Järvenpään Seurakuntaopistossa.
  • Työkokemusta varhaiskasvatusalalta 21 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Työskentelen kasvatustyöntekijänä, ja vastuulleni kuuluvat ohjelman suunnittelu ja lasten ohjaaminen päiväkerhoissa ja koululaisten harrastekerhoissa. Kerhoissa leikimme, laulamme ja harjoittelemme kädentaitoja ja samalla tutustumme kirkkovuoden tapahtumiin sekä kristillisiin arvoihin ja perinteisiin. Lisäksi ohjaan liikuntapainotteisia perhekerhoja.

Toimin myös koordinaattorina ulkoiluavussa. Se tarkoittaa sitä, että vanhemmat voivat tuoda lapsensa ulkoilemaan sovittuna aikana kerhopisteeseen. Teen myös välituntipäivystystä kouluilla sekä olen mukana rippikoulutyössä, jossa osallistun ryhmänohjaukseen ja oppituntien pitämiseen.

Seurakunnassa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia vuoden aikana. Osallistun erityisesti niihin, jotka on suunnattu lapsiperheille tai kaikille ikäryhmille. Tapahtumissa teen monenlaista, kuten ohjaan askartelua tai paistan vohveleita.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Lasten kanssa toimiminen on ollut minulle aina luontaista, ja harkitsin työtä päiväkodissa. Kun opiskelin lastenohjaajaksi, suoritin työssäoppimisjaksoja seurakunnissa, ja innostuin niiden lapsille tarjoamista monipuolisista mahdollisuuksista. Pääsin heti valmistutumiseni jälkeen töihin seurakuntaan, ja sillä tiellä olen edelleen.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Tavallinen työviikkoni koostuu suurimmaksi osaksi kerhotoiminnan ohjaamisesta. Ennen kerhojen alkamista teen tarvittavat valmistelut, ja kerhojen jälkeen siivoan tilan ja valmistaudun seuraavaan työtehtävään tai suunnittelen yhdessä muiden kanssa tulevia kerhoja ja tapahtumia. Lisäksi teen välituntipäivystystä kouluilla. Välitunneilla leikin, pelaan ja juttelen lasten kanssa. Viikkoon sisältyy usein myös ulkoiluavun järjestämistä perheille. Ulkoilu kestää kaksi tuntia, ja sinä aikana käymme esimerkiksi retkellä lasten kanssa. 

Välillä työviikko koostuu pääosin lasten kanssa työskentelyä, kun taas toisinaan käytän enemmän aikaa tulevan toiminnan suunnitteluun. Lisäksi työviikkoon voi kuulua toimistotöitä ja kokouksia. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen seurakunnan kerhotiloissa ja toimistossa sekä kouluissa. Oman auton käyttö on välttämätöntä, koska siirryn päivän aikana monta kertaa paikasta toiseen. Työhöni sisältyy toisinaan paljonkin ulkoilua. 

Työskentelen pääsääntöisesti arkipäivisin kello 8–16.30 välillä, mutta teen satunnaisesti myös ilta- ja viikonlopputöitä. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Tässä ammatissa täytyy tuntea lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä sekä ottaa heidän tarpeensa huomioon, jotta voi tukea ja ohjata heitä. Kasvatustyöntekijältä vaaditaan lempeyttä, määrätietoisuutta, luovuutta sekä joustavuutta. Jos on erityisosaamista esimerkiksi musiikkiin, käsityöhön ja liikuntaan liittyen, sitä voi hyödyntää työssä. Lisäksi työssä tarvitaan ymmärrystä perheiden monimuotoisuudesta.

Mikä on parasta ammatissasi?

Parasta tässä työssä on monipuolisuus. Pidän siitä, että voin hyödyntää osaamistani laajasti ja monin eri tavoin. Nautin myös yhteistyöstä seurakunnan muiden työntekijöiden kanssa. Työ tarjoaa mahdollisuuden haastaa itseään ja kasvaa ammatillisesti.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Toisinaan on kiire, ja koen riittämättömyyden tunnetta. Yhteistyö ei aina suju asiakkaiden kanssa toivotulla tavalla, mutta haasteet pyritään ratkaisemaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee kasvatustyöntekijän ammattia?

Kasvatustyöntekijänä saan olla mukana lasten arjen iloissa ja suruissa sekä tukea heitä oppimistaan. Työ edellyttää läsnäoloa erilaisissa tilanteissa. Tämä ei todellakaan ole siistiä sisätyötä, mutta juuri sen vuoksi erittäin palkitsevaa.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Tulevaisuus näyttää valoisalta, sillä varhaiskasvatus on kehittynyt ajan mukana ja kykenee edelleen uudistumaan ja vastaamaan asiakkaiden tarpeisiin.

Jaa artikkeli