Det kan förekomma störningar i sektionen E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. E-tjänsterna har ett driftavbrott vid årsskiftet. Läs mer

Anvisningar och stöd⁠

Koordinerande uppsökande ungdomsarbetare

Intervjuer Publicerad

"För det första måste den som arbetar i detta yrke ha sitt eget liv under kontroll för att kunna stöda unga i svåra situationer. Ungdomsarbetaren måste kunna lyssna och dessutom måste man kunna prata om jobbiga saker som den unga inte alltid vill höra. Man ska inte vara rädd för att göra misstag."

  • Samira Al-Far
  • Koordinerande uppsökande ungdomsarbetare i Lovisa stad.
  • Har avlagt examen för ungdomsarbete vid Axxell och utbildning för teamledare vid Careeria. Har dessutom har en Bachelor of Arts in Languages-examen från University of Western Sydney och Graduate Dipoloma in TESOL-examen från Sydney University of Technology.
  • Sju års arbetserfarenhet inom branschen.

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag är en koordinerande uppsökande ungdomsarbetare i Lovisa stad. Jag arbetar som uppsökande ungdomsarbetare, det vill säga jag hjälper unga som av en eller annan orsak behöver stöd och hjälp av en vuxen. Dessutom är jag teamledare som sköter administrativa ärenden. Till dem hör att göra projektansökningar och koordinera stadens ungdomstjänster.

Vanligtvis kontaktas den uppsökande ungdomsarbetaren av skolan, garnisonen, civiltjänstcentralen eller en närstående person som är orolig för den unga. Ibland kan också den unga själv ta kontakt. Jag kontaktar den unga och om hen vill, hjälper jag hen. Problemen är mycket olika, såsom avsaknad av en meningsfull hobby, drogberoende eller ekonomiska utmaningar. Tillsammans med den unga funderade jag på hur man kan lösa problemen.

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag studerade till lärare i engelska i Australien och arbetade med språkundervisning för invandrare. Min utbildning gör det dock inte möjligt att arbeta som lärare i Finland. Innan jag flyttade till Finland bodde jag i Norge och arbetade som flygvärdinna. När jag fick barn flyttade jag till Lovisa. Jag fick ett års tidsbundet arbete som studiehandledare vid högstadiet. Jag gillade arbetet, men kunde inte fortsätta med det eftersom jag saknade den kompetens som behövdes.

Jag ville arbeta med unga, så jag sökte mig till arbetet som ungdomsarbetare och till en läroavtalsutbildning. Jag insåg snabbt att jag vill ha en aktivare roll där jag kan hjälpa unga, så jag övergick till att arbeta som uppsökande ungdomsarbetare.

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Till exempel i går inledde jag min arbetsdag med att läsa e-postmeddelanden och svara på dem. Efter det tog jag en promenad med en av de unga som besöker psykologmottagningen en gång i veckan eftersom hen ville diskutera besöket med mig. Efter promenaden fick jag ett meddelande av en annan ung person som precis hade fått en ny hyresbostad. Jag hjälpte den unga att underteckna hyresavtalet och med att göra en ansökan om bostadsbidrag.

Därefter hade jag ett möte där man behandlade hur det elektroniska system som används i ungdomsarbetet fungerar. I slutet av dagen öppnade jag Navigatorns lokaler för unga och hjälpte den som ville uträtta ärenden vid arbets- och näringsbyrån.

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar nästan var som helst i Lovisa stad, men i allmänhet är jag på Navigatorn, på kontoret, i mitt eget hem eller i kundens hem eller utomhus.

Arbetstiderna varierar mycket och jag får själv definiera dem enligt kundernas behov. I allmänhet varar min dag kl. 8–16, men ibland gör jag kvällsskift på ungdomsgården, varvid arbetsdagen avslutas först kl. 22.

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

För det första måste den som arbetar i detta yrke ha sitt eget liv under kontroll för att kunna stöda unga i svåra situationer. Livserfarenhet är till stor nytta, eftersom man ibland blir tvungen att höra chockerande saker i arbetet. Dessutom behövs ett öppet sinne och tålamod.

Ungdomsarbetaren måste kunna lyssna och dessutom måste man kunna prata om jobbiga saker som den unga inte alltid vill höra. Man ska inte vara rädd för att göra misstag.

Vad är det bästa med ditt yrke?

Jag gillar mitt arbete eftersom jag vill hjälpa unga och tror på det jag gör. Det är fint att se att det egna arbetet har effekt. Dessutom tycker jag om att jag själv kan bestämma hur jag gör mitt arbete. Jag har en bra arbetsgemenskap som litar på mitt arbete.

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Det känns som om de vuxna inte alltid förstår i vilken värld de unga lever, så jag tycker inte om att de vuxna klagar på de unga. Det känns tråkigt att ständigt behöva förklara för beslutsfattarna varför vårt arbete är viktigt och ansöka om berättigande för det.

Ibland är det synd när man diskuterar med de unga att en ung person kan ha hittat på en diagnos som begränsar hens liv. Orsaken till utmaningarna kan dock vara något helt annat.

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli ungdomsarbetare?

Ungdomsarbetaryrket kan verka enkelt, men det är det inte. Arbetet kan passa en person som är intresserad av de ungas angelägenheter och av att hjälpa dem.

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Tjänsterna för unga minskar hela tiden, även om de behövs mer än någonsin tidigare. Arbetet blir allt mer utmanande, eftersom de ungas ångest ökar. Å andra sidan anser jag att ungdomsarbetets uppskattning har ökat.

Dela artikeln