Koordinoiva etsivä nuorisotyöntekijä
"Tässä ammatissa toimivalla pitää olla omat asiat kunnossa, jotta pystyy tukemaan vaikeissa tilanteissa olevia nuoria. Nuorisotyöntekijän on osattava kuunnella, minkä lisäksi täytyy pystyä puhumaan myös ikävistä asioista, joita nuori ei aina halua kuulla. Virheiden tekemistä ei pidä pelätä."
- Samira Al-Far
- Koordinoiva etsivä nuoristyöntekijä Loviisan kaupungilla.
- Suorittanut nuorisotyön tutkinnon Axxellissa sekä tiiminvetäjän koulutuksen Careeriassa. Lisäksi tehnyt Bachelor of Arts in Languages tutkinnon University of Western Sydneyssä ja Graduate Dipoloma in TESOL tutkinnon Sydneyn University of Technologyssa.
- Työkokemusta alalta seitsemän vuotta.
Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.
Olen koordinoiva etsivä nuorisotyöntekijä Loviisan kaupungilla. Teen etsivän nuorisotyöntekijän työtä eli autan nuoria, jotka tarvitsevat syystä tai toisesta aikuisen tukea ja apua. Lisäksi toimin hallinnollisia asioita hoitavana tiiminvetäjänä. Niihin kuuluu hankehakemusten tekemistä sekä kaupungin nuorisopalveluiden koordinointia.
Yleensä yhteydenotto tulee etsivälle nuorisotyöntekijälle koulusta, varuskunnasta, siviilipalveluskeskuksesta tai läheiseltä henkilöltä, joka on huolissaan nuoresta. Joskus myös nuori itse voi ottaa yhteyttä. Olen yhteydessä nuoreen, ja jos hän haluaa, autan häntä. Ongelmat ovat hyvin erilaisia, kuten mielekkään harrastuksen puuttuminen, huumeriippuvuus tai taloudelliset haasteet. Mietin yhdessä nuoren kanssa, mitä ongelman voisi ratkaista.
Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?
Opiskelin Australiassa englannin opettajaksi ja työskentelin maahanmuuttajien kielten opetuksen parissa. Koulutukseni ei kuitenkaan mahdollista opettajan työn tekemistä Suomessa. Ennen Suomeen muuttoa asuin Norjassa ja työskentelin lentoemäntänä. Kun sain lapsen, muutin Loviisaan. Sain vuoden pituisen määräaikaisen työn yläkoulun opinto-ohjaajana. Pidin työstä, mutta en voinut jatkaa siinä, koska minulta puuttui tarvittava pätevyys.
Halusin työskennellä nuorten parissa, joten hakeuduin töihin nuorisotyöntekijän tehtävään ja oppisopimuskoulutukseen. Tajusin pian, että haluan aktiivisemman roolin, jossa voisin auttaa nuoria, joten siirryin etsivän nuorisotyöntekijän tehtävään.
Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.
Esimerkiksi eilen aloitin työpäiväni sähköpostien lukemisella ja niihin vastaamisella. Sen jälkeen kävin kävelyllä nuoren kanssa, joka käy psykologin vastaanotolla kerran viikossa ja haluaa keskustella käynnistä kanssani. Kävelyn jälkeen sain viestin toiselta nuorelta, joka oli juuri saanut uuden vuokra-asunnon. Autoin nuorta vuokrasopimuksen allekirjoittamisessa ja asumistukihakemuksen kanssa.
Tämä jälkeen minulla oli palaveri, jossa käsiteltiin nuorisotyössä käytössä olevan sähköisen järjestelmän toimivuutta. Päivän lopuksi avasin nuorille tarkoitetun Ohjaamon tilat, ja autoin nuorta, joka halusi asioida TE-toimistossa.
Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?
Työskentelen lähes missä tahansa Loviisan kaupungin alueella, mutta yleensä olen Ohjaamossa, toimistolla, omassa tai asiakkaan kodissa tai ulkona.
Työajat vaihtelevat paljon, ja saan määritellä ne itse asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Yleensä päiväni kestää kello 8–16, mutta teen joskus iltavuoroja nuorisotalolla, jolloin työpäivä loppuu vasta kello 22.
Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?
Ensinnäkin tässä ammatissa toimivalla pitää olla omat asiat kunnossa, jotta pystyy tukemaan vaikeissa tilanteissa olevia nuoria. Elämänkokemuksesta on paljon etua, sillä työssä joutuu toisinaan kuulemaan järkyttäviä asioita. Lisäksi tarvitaan avointa mieltä ja kärsivällisyyttä.
Nuorisotyöntekijän on osattava kuunnella, minkä lisäksi täytyy pystyä puhumaan myös ikävistä asioista, joita nuori ei aina halua kuulla. Virheiden tekemistä ei pidä pelätä.
Mikä on parasta ammatissasi?
Pidän työstäni, sillä haluan auttaa nuoria ja uskon siihen, mitä teen. On hienoa nähdä, että omalla työllä on vaikutusta. Lisäksi pidän siitä, että voin itse päättää, miten teen työni. Minulla on hyvä työyhteisö, joka luottaa tekemiseeni.
Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?
Minusta tuntuu, että aikuiset eivät aina ymmärrä, millaisessa maailmassa nuoret elävät, joten en pidä siitä, kun aikuiset valittavat nuorista. Tuntuu ikävältä, että joudun jatkuvasti selittämään päättäjille, miksi työmme on tärkeää sekä hakemaan oikeutusta sille.
Joskus nuorten kanssa keskustellessa harmittaa se, että nuori on keksinyt itselleen diagnoosin, joka rajoittaa hänen elämäänsä. Syy haasteille saattaa olla kuitenkin jokin ihan muu.
Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee nuorisotyöntekijän ammattia?
Nuorisotyöntekijän ammatti saattaa vaikuttaa helpolta, mutta ei ole sitä. Työ voi sopia henkilölle, joka on kiinnostunut nuorten asioista ja heidän auttamisestaan.
Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?
Nuorille suunnatut palvelut vähenevät kaiken aikaa, vaikka niitä tarvittaisiin enemmän kuin koskaan aiemmin. Työstä tulee entistä haastavampaa, sillä nuorten ahdistuneisuus on kasvussa. Toisaalta nuorisotyön arvostus on mielestäni kasvanut.