Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen kontakta den lokala arbetskraftsmyndigheten. Ärenden som inte kunnat skötas kan rättas till i efterhand. Läs mera
 

Anvisningar och stöd⁠

Tingssekreterare

Intervjuer Publicerad

"I det här arbetet kommer man i kontakt med svåra saker, vilket det lönar sig att beakta när man planerar att söka sig till branschen. Tingsrätten erbjuder dock utöver behandlingen av brottmål många olika arbetsuppgifter, såsom behandling av ansökningar och arbete vid registratorskontoret."

  • Ritva Hietavalkama 
  • Tingssekreterare i Päijänne-Tavastlands tingsrätt. 
  • Har avlagt adb-merkonomexamen vid Lahtis yrkesläroanstalt. 
  • 40 års arbetserfarenhet inom branschen. 

Berätta kort vad du arbetar med.

Jag arbetar som tingssekreterare och sköter brotts-, tvångsmedels- och besöksförbudsärenden. Brottmål behandlas både skriftligt och vid sessioner. Jag sköter förberedelserna inför sessionerna. Jag intervjuar parterna och kallar dem till sessionen, förbereder dom- och protokollmallar samt reserverar plenisalar. Under sessionen gör tingssekreteraren protokollet och de anteckningar som behövs i domen, hör parterna på inspelningen samt säkerställer att distansförbindelserna fungerar i salen. 

I tvångsmedelsärenden svarar jag för beredningen av häktningsyrkanden, reseförbud, säkerhets- och beslag samt andra brådskande tvångsmedelsbeslut och kallelser till dem. I ärenden som gäller besöksförbud sköter jag kallelserna till behandlingen, förbereder protokollet och beslutsmallen samt meddelar nödvändiga uppgifter till polisen.  

Hur har du hamnat i det yrke du valt?

Jag inledde min karriär som 19-årigt bud vid magistraten i Lahtis, där jag senare fick en tjänst som byråsekreterare. Magistraten var på den tiden sammanslagen med rådhusrätten i Lahtis, som slutligen blev Päijänne-Tavastlands tingsrätt. Jag har alltså arbetat för rättsväsendet i över 40 år och trivs med mitt arbete. 

Beskriv en typisk arbetsdag eller arbetsvecka.

Till en typisk arbetsvecka hör många slags uppgifter. Ibland gör jag en vecka långa tvångsmedelsturer som ofta är krävande och hektiska. Tvångsmedel måste skötas snabbt och de går före allt annat. I veckan ingår i allmänhet också sessioner som kan vara flera under en dag. Tingssekreteraren sköter olika arrangemang i anslutning till sessionerna, såsom bokningar i salen, kommer överens om tidtabellen och tolkning samt håller kontakt med åklagaren och assistenterna. 

Hurdan är din arbetsmiljö eller vilka är dina arbetstider?

Jag arbetar i tingsrättens lokaler och ibland på distans hemma. Vi har ämbetsverksarbetstid och möjlighet att utnyttja flextid.  

Vilka kunskaper eller egenskaper krävs i yrket?

I detta arbete behövs flexibilitet samt förmåga att anpassa sig till brådska och snabbt föränderliga situationer. Goda interaktionsfärdigheter är nödvändiga eftersom man i arbetet samarbetar med många olika aktörer. En positiv attityd och förtroende för det egna arbetet är viktiga. Beslutsfattandet förutsätter säkerhet och en tydlig syn på vad man gör.  

Vad är det bästa med ditt yrke?

Det bästa med mitt arbete är mångsidiga uppgifter. Jag känner att jag behärskar mitt arbete och det går bra. Det är särskilt belönande att få beröm av assistenter, samarbetspartner och kunder. 

Vilka är skuggsidorna i yrket eller vad känns utmanande?

Arbetet belastas av att man måste arbeta med tunga fall. De värsta är våldsbrott och brott mot liv samt i synnerhet brott mot barn. Yrkeshjälp och samtal med arbetskamraterna hjälper med att hantera ärenden.  

Vad skulle du berätta för en person som överväger att bli tingssekreterare?

I det här arbetet kommer man i kontakt med svåra saker, vilket det lönar sig att beakta när man planerar att söka sig till branschen. Tingsrätten erbjuder dock utöver behandlingen av brottmål många olika arbetsuppgifter, såsom behandling av ansökningar och arbete vid registratorskontoret. 

Hur ser framtiden ut för ditt yrke?

Rättsväsendet är samhällets grundpelare, så arbetsuppgifterna försvinner inte heller i framtiden. Informationssystem som utvecklas i fortsättningen kan underlätta arbetet.  

Dela artikeln