Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Käräjäsihteeri

Haastattelut Julkaistu

"Tässä työssä joutuu tekemisiin rankkojen asioiden kanssa, mikä kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee alalle hakeutumista. Käräjäoikeudessa on kuitenkin tarjolla rikosasioiden käsittelyn lisäksi monia erilaisia työtehtäviä, kuten hakemusten käsittelyä ja kirjaamossa työskentelyä."

  • Ritva Hietavalkama 
  • Käräjäsihteerinä Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa. 
  • Suorittanut atk-merkonomin tutkinnon Lahden ammatillisessa oppilaitoksessa. 
  • Työkokemusta alalta yli 40 vuotta. 

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Työskentelen käräjäsihteerinä, ja hoidan rikos-, pakkokeino- ja lähestymiskieltoasioita. Rikosasioita käsitellään sekä kirjallisesti että istunnoissa. Hoidan istuntoihin liittyviä ennakkovalmisteluja. Haastan asianosaiset ja kutsun heidät istuntoon, valmistelen tuomio- ja pöytäkirjapohjat sekä varaan istuntosalit. Istunnon aikana käräjäsihteeri tekee pöytäkirjan ja tuomioon tarvittavat merkinnät, hoitaa osapuolten kuulemiset nauhoitteelle sekä varmistaa etäyhteyksien toimivuuden salissa. 

Pakkokeinoasioissa vastaan vangitsemisvaatimusten, matkustuskieltojen, vakuus- ja takavarikkojen sekä muiden kiireellisten pakkokeinopäätösten valmistelusta ja kutsuista. Lähestymiskieltoasioissa hoidan kutsut käsittelyyn, valmistelen pöytäkirjan ja päätöspohjan sekä ilmoitan tarvittavat tiedot poliisille.  

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Aloitin työurani 19-vuotiaana lähettinä Lahden maistraatissa, josta sain myöhemmin toimistosihteerin paikan. Maistraatti yhdistyi aikoinaan Lahden raastuvanoikeuteen, joka muuttui lopulta Päijät-Hämeen käräjäoikeudeksi. Olen siis työskennellyt yli 40 vuotta oikeuslaitoksen palveluksessa, ja viihdyn työssäni. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Tyypilliseen työviikkoon kuuluu monenlaisia tehtäviä. Välillä teen viikon pituisia pakkokeinovuoroja, jotka ovat usein vaativia ja kiireisiä. Pakkokeinoasiat pitää hoitaa nopeasti, ja ne menevät kaiken muun edelle. Viikkoon sisältyy yleensä myös istuntoja, joita voi olla useampia yhden päivän aikana. Käräjäsihteeri hoitaa istuntoihin liittyviä erilaisia järjestelyjä, kuten tekee salivaraukset, sopii aikataulusta ja tulkkauksesta sekä pitää yhteyttä syyttäjään ja avustajiin. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Työskentelen käräjäoikeuden tiloissa ja joskus etätöissä kotona. Meillä on virastotyöaika ja mahdollisuus hyödyntää liukumaa.  

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Tässä työssä tarvitaan joustavuutta sekä kykyä sopeutua kiireeseen ja nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Hyvät vuorovaikutustaidot ovat välttämättömiä, koska työssä tehdään yhteistyötä monien eri tahojen kanssa. Positiivinen asenne ja luottamus omaan tekemiseen ovat tärkeitä. Päätöksenteko edellyttää varmuutta ja selkeää näkemystä siitä, mitä on tekemässä.  

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parasta työssäni on monipuoliset tehtävät. Tunnen, että hallitsen työni ja se sujuu hyvin. Erityisen palkitsevaa on saada kiitosta avustajilta, yhteistyökumppaneilta ja asiakkailta. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Työssä kuormittaa se, että joutuu työskentelemään raskaiden tapausten parissa. Kaikista pahimpia ovat väkivalta- ja henkirikokset sekä erityisesti lapsiin kohdistuvat rikokset. Ammattiapu ja keskustelu työkavereiden kanssa auttavat asioiden käsittelyssä.  

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee käräjäsihteerin ammattia? 

Tässä työssä joutuu tekemisiin rankkojen asioiden kanssa, mikä kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee alalle hakeutumista. Käräjäoikeudessa on kuitenkin tarjolla rikosasioiden käsittelyn lisäksi monia erilaisia työtehtäviä, kuten hakemusten käsittelyä ja kirjaamossa työskentelyä. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden? 

Oikeuslaitos on yhteiskunnan perusta, joten työtehtävät eivät häviä tulevaisuudessakaan. Jatkossa kehittyvät tietojärjestelmät voivat tuoda helpotusta työhön.

Kuva: Antti Aimo-Koivisto, Lehtikuva

Jaa artikkeli