Työmarkkinatorin Asiointi-osiossa voi esiintyä virhetilanteita uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi virheen vuoksi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Kerro, mitä olit tekemässä, ja asiantuntijasi on sinuun yhteydessä. Jos työnhaun käynnistäminen ei onnistu Asiointi-osion virhetilanteen vuoksi, olethan yhteydessä TE-toimistoon tai kuntakokeiluun. Jos tarvitset todistuksen työnhausta, jätä asiasta yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa.

Ohjeet ja tuki⁠

Panimon toimitusjohtaja

Haastattelut Julkaistu

"Panimon toimitusjohtajalta edellytetään aitoa kiinnostusta panimoalaa kohtaan. Lisäksi tarvitaan avointa ja reipasta luonnetta, sillä tässä työssä pitää tehdä paljon sellaista, jonka oppii vain tekemisen myötä – ja usein kantapään kautta."

  • Anne Silmälä 
  • Toimitusjohtajana OlutMylly Oy:ssä. 
  • Valmistunut restonomiksi Haaga-Helia-ammattikorkeakoulusta sekä suorittanut Bachelor of Arts tutkinnon Euroopan turismista Lincolnin yliopistossa. 
  • Työkokemusta alalta kahdeksan vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.  

Toimin toimitusjohtajana Panimo Olutmyllyssä, joka valmistaa oluita. Meillä on perheyritys, jossa mieheni vastaa oluiden valmistamisesta ja minä hoidan melkein kaiken muun. Tehtäviini kuuluu myyntiä, markkinointia, taloushallintoa ja varastonhallintaa. Lisäksi järjestämme ryhmille panimokierroksia ja maistajaisia sekä tarjoamme kokoustiloja vieraiden käyttöön. Hoidan ryhmien vastaanottamisen ja ohjaamisen, teen anniskelua ja siivoan kokoustilat tilaisuuksien päätyttyä. Vastaan myös tuotteiden logistiikasta, eli kuljetan tilaukset suoraan asiakkaille. Varsinkin kesäisin myymme oluita useissa eri tapahtumissa.  

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin? 

Äitiysloman jälkeen aloitin Mustialan kartanon yrittäjänä. Päätimme mieheni kanssa vuokrata tilan läheisyydessä olleen panimon. Pikkuhiljaa aloimme opetella oluiden valmistamista. 

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi. 

Päivän aluksi tarkastan sähköpostin, puhelimen ja kalenterin. Jos meillä on oluiden toimituspäivä, teen lähetteet ja suunnittelen ajoreitin kohteeseen. Sen jälkeen pakkaamme oluet kyytiin ja lähden kuljettamaan niitä tilaajalle. Päivät ovat hyvin vaihtelevia, sillä voi olla kokouksia esimerkiksi oppilaitosten kanssa, oluiden tölkittämistä, myyntiä kesätapahtumissa tai vaikkapa raporttien parissa työskentelyä tietokoneella. 

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet? 

Jos en ole panimolla, ajelen autolla ympäri Suomea, olen tapahtumissa tai etätöissä kotona.  

Työaikoja on vaikea kuvailla, sillä ne vaihtelevat päivittäin ja viikoittain. Yleensä päivät ovat pitkiä, mutta toisaalta yrittäjällä on vapaus tehdä asioita haluamallaan tavalla ja omassa tahdissaan. Kesällä ei oikein voi pitää lomaa. 

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan? 

Panimon toimitusjohtajalta edellytetään aitoa kiinnostusta panimoalaa kohtaan. Lisäksi tarvitaan avointa ja reipasta luonnetta, sillä tässä työssä pitää tehdä paljon sellaista, jonka oppii vain tekemisen myötä – ja usein kantapään kautta. 

Mikä on parasta ammatissasi? 

Parasta on se, että olen saanut luoda juuri minulle sopivan työn. Panimoala on oma maailmansa, ja pidän alalla työskentelevistä ihmisistä. Meillä on hyvä verkosto. 

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta? 

Tällä alalla yritystä ei ole helppoa saada kannattavaksi, joten toisinaan panimon taloudellinen tilanne aiheuttaa stressiä. Olisipa varaa palkata työntekijä! En myöskään pidä siivoamisesta, ja pimeinä talvipäivinä ajomatkat tuntuvat usein pitkiltä.  

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee toimitusjohtajan ammattia? 

Jos harkitsee panimoalan yrittäjyyttä, kannattaa ottaa yhteyttä alan toimijoihin ja kysellä rohkeasti vinkkejä. Meillä on käynyt moni aloitteleva yrittäjä tutustumassa, ja olemme mielellämme avuksi jatkossakin. 

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?  

Saa nähdä millaiseksi tulevaisuus muodostuu, sillä tällä hetkellä kulut nousevat ja raaka-aineissa on toisinaan saatavuusongelmia. Toisaalta Suomessa on paljon ihmisiä, jotka haluavat juoda jotakin muuta kuin tavanomaista olutta.

Jaa artikkeli