Det kan ännu förekomma störningar i Jobbmarknadens sektion E-tjänster på grund av uppdateringen. Om du inte kan sköta ditt ärende på grund av en störning, vänligen lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten. Berätta vad du försökte göra och din sakkunniga kontaktar dig. Om det inte är möjligt att inleda arbetssökningen på grund av ett fel i tjänsten, vänligen kontakta den lokala AN-byrån eller kommunförsöket. Om du behöver ett intyg att du är arbetssökande, lämna en kontaktbegäran i E-tjänsten.

Anvisningar och stöd⁠

Receptionschef

Yrke Publicerad

Receptionschefer ansvarar för inkvarteringsverksamheten och receptionsservicen i hotell, vandrarhem, semesterbyar och liknande. Till uppgifterna hör att leda receptionspersonalens arbete samt att marknadsföra och sälja tjänster. Vid behov deltar receptionschefen också själva i det dagliga arbetet i receptionen.

Receptionschefer arbetar bland annat i hotell, spahotell, vandrarhem och semesterbyar. Den typiska arbetsmiljön är en hotellentré. Receptionen betjänar kunder dygnet runt, men receptionschefen arbetar i regel dagstid. Rusningstiderna varierar enligt veckodagar och årstider.

I yrket behövs färdigheter i kundservice och interaktion, språkkunskaper, organisationsförmåga och ekonomiskt tänkande. Vid yrkeshögskolor kan man avlägga en yrkeshögskoleexamen inom turism- och kosthållsbranschen (restonom, YH) med inriktning på till exempel hotell- och restaurangbranschen.

Majoituspalveluja tarjoavat yritykset, kuten hotellit ja kylpylät.

Bläddra bland jobbannonser: Receptionschef

Hotellipäälliköltä edellytetään palveluhenkisyyttä sekä kykyä tulla toimeen erilaisten asiakkaiden kanssa. Esihenkilötehtävissä tarvitaan vuorovaikutustaitoja, hyvää suullista ja kirjallista ilmaisutaitoa sekä järjestelmällisyyttä. Lisäksi tarvitaan taloudellista ajattelukykyä sekä hyviä organisointitaitoja.

Työssä tarvitaan myös vastuullisuutta sekä kykyä vastaanottaa palautetta, sillä hotellipäällikkö vastaa usein asiakastyytyväisyydestä ja palvelun kehittämisestä. Ammatissa on kehitettävä uusia ideoita ja toteutettava niitä yhdessä muun henkilöstön kanssa, joten työssä tarvitaan myös luovuutta ja yhteistyötaitoja.

Hyvä kielitaito on välttämättömyys.

Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa matkailu- ja ravitsemisalan ammattikorkeakoulututkinnon, restonomi (AMK). Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkinto. Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella.

Sök utbildningar (studieinfo.fi)⁠

Medianlön

2543 €/m

Informationen baserar sig på en medianinkomst, det vill säga på den lön som ligger i mitten av löner ordnade i storleksordning.

Källa: Statistikcentralens lönestrukturstatistiken