Netan tarina: Luota siihen, että jokainen askel on oikea

Uratarina

Ensimmäinen ammatti ei määritä koko tulevaisuutta. Jos määrittäisi, työskentelisin nyt tarjoilijana.

Asia valkeni minulle vuonna 2018, kun olin juuri avannut oven ja astunut vilkkaalle jalkakäytävälle kuukauden toisen työhaastatteluni päätyttyä. Astuessani ulos tunsin puhelimen värisevän. Soittaja oli nykyinen esihenkilöni, joka kertoi, että olin saanut paikan lastenoikeusjärjestö Plan International Suomesta sosiaalisen median suunnittelijana.

En muista tarkkaan, mitä sanoin, sillä olin niin iloinen uutisesta. Kiitin esihenkilöäni vuolaasti ja fiilistelin, miten suurella innolla odotan töiden aloittamista. Olin tallentanut työhakemukseni luonnoksen kansioon, jonka nimeksi olin kirjannut toiveikkaasti “Unelmaduunissa”. Nyt unelma oli totta.

Tämä työpaikka oli minulle iso askel, sillä ajattelin hakuprosessin aikana, ettei minulla ole mahdollisuuksia saada viestinnän paikkaa ilman viestinnän tutkintoa ja pitkää työkokemusta pelkästään viestinnän tehtävistä. Nyt kun ajattelen elämääni taaksepäin, huomaan, ettei monialainen kokemus ole mennyt hukkaan.

Olen ensimmäiseltä koulutukseltani tarjoilija. Kyllä, voitteko kuvitella! Unelmani oli olla flair tendering -mestari tai kahvilanomistaja. No, minusta ei tullut kuuluisaa drinkkitaiteilijaa eikä pullantuoksuista hipsterikahvilan omistajaa, mutta minulla oli tutkinto ja seitsemän vuotta työkokemusta ravintola-alalta.

Joku voisi kysyä, miksi hukkasin useamman vuoden elämästäni työskentelemällä alalla, joka ei kuitenkaan ollut se, mitä halusin elämälläni tehdä. 18-vuotiaana se oli kuitenkin unelmani, enkä halua vähätellä sitä. Se oli tärkeä ja arvokas unelma. Unelma, joka opetti taitoja, joista on hyötyä myös nykyisessä työssäni. Ongelmanratkaisu-, neuvottelu- ja myyntitaidot ovat tarpeellisia alalla kuin alalla.

Järjestötyön arvopohja lisäsi työn merkityksellisyyttä

Ravintolauran jälkeen kaipasin työtä, jossa voisin yhdistää ihmisläheisen tekemisen itselleni tärkeisiin arvoihin. Hakeuduin opiskelemaan Humanistiseen Ammattikorkeakouluun kansansalaistoiminnan ja nuorisotyön tutkintoa. Opiskeluvuosinani etsin itseäni, kokeilin erilaisia kursseja ja mietin, mikä olisi juuri minulle sopiva paikka. Kun tuli viimeisen harjoittelujakson vuoro, vaihdoin viime metreillä harjoittelupaikan taidekasvatuksesta digitaaliseen nuorisotyöhön. Se kolahti heti, olin tullut kotiin.

Harjoittelupaikkani, opinnäytetyöni yhteistyökumppani ja ensimmäinen työpaikkani oli Pelastakaa Lapset ry:n verkkonuorisotalo Netari. Sosiaalinen media ja nuorten parissa tehtävä työ veivät minut mennessään. Tuntui mahtavalta, kun pystyin tekemään jotain sellaista, jolla oli yhteiskunnallista merkitystä. Tällä tiellä halusin jatkaa.

Kun jokin tuntuu oikealta, se on sitä

Työ nuorten parissa oli minulle merkityksellistä ja palkitsevaa. Opiskeluajoilta mieleeni oli kuitenkin jäänyt kipinä viestinnän työstä. En muista olleeni millään kurssilla niin innoissani kuin mediakasvatukseen ja sosiaaliseen mediaan liittyvillä tunneilla. Jäin koulun jälkeen istumaan useaksi tunniksi tietokoneen äärelle, jotta saisin videoni editoitua loppuun saman päivän aikana.

Törmäsin sattumalta Planin työpaikkailmoitukseen LinkedInissä. Haku oli sulkeutumassa samana päivänä, joten aikaa miettimiseen ei juuri ollut. Tein nopeasti hakemuksen ja painoin enteriä. Tilanne oli ohi silmänräpäyksessä, mutta vatsaan jäi tunne, että työhakemus oli oikea askel.

Pääsin haastatteluun ja sain puhelun, jolla minut toivotettiin tervetulleeksi uuteen työhön. Uskomatonta, ajattelin. Puhelu vahvisti uskoani siihen, että aina kannattaa tavoitella omia unelmia, vaikka ne tuntuisivat aluksi mahdottomilta.

Jos mietit tällä hetkellä, oletko riittävän hyvä unelmatyöhösi – kokeile! Astumalla tuntemattomaan selvität, voitko saavuttaa unelmasi jo nyt. Vaikka et tällä heti saisi unelmiesi työtä, saat arvokasta kokemusta ja uskallusta tavoitella unelmiasi.

Netta Vahteri
Sosiaalisen median suunnittelija
Plan International Suomi