Koristepuuseppä

Ammatti

Koristepuuseppä tekee taiteellisia puukoristeita tyylihuonekaluihin, koriste- ja käyttöesineisiin sekä tiloihin. Koristepuuseppä voi olla erikoistunut intarsiaan (upotuskoristeluun) tai koristeveistoon. Ammatissa tarvitaan kädentaitojen lisäksi luovuutta ja käsityöperinteiden tuntemusta. Koristepuusepät työskentelevät yrittäjinä tai esimerkiksi huonekaluja valmistavissa yrityksissä.

Marko11

Koristepuusepät työskentelevät usein yrittäjinä tai kalusteita, puusisustuksia, huonekaluja jne. valmistavissa yrityksissä.

Selaa työpaikkoja: Koristepuuseppä

Koristepuusepältä edellytetään riittäviä tietoja, taitoja ja kokemusta puusepän töistä, koristeveistosta ja intarsiasta. Koristeveistäjän on tunnettava perinteiset työmenetelmät.

Käsityötaitojen lisäksi koristepuuseppä tarvitsee huolellisuutta, tarkkuutta ja hyvää keskittymiskykyä. Tehtävissä korostuu perspektiivien ja värien hallinta. Koristeaiheiden suunnittelussa tarvitaan luovuutta. Pienessä verstaassa vuorovaikutustaidot ja sopeutuminen työyhteisöön on tärkeää.

Allergisuus liima-aineille ja puupölylle on haitaksi.

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa taideteollisuusalan perustutkinnon (artesaani), puusepänalan osaamisala. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voidaan suorittaa myös puuteollisuuden perustutkinto (puuseppä). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös puuteollisuuden ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto (puuseppämestari). 

Tutkinnot voidaan suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Koristeveistoa on harjoiteltu myös mestarin opissa. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Yrittäjillä tulot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta.

Puusepänteollisuus ry:n puusepänteollisuutta harjoittavien jäsenyritysten työntekijöiden palkkaus perustuu puusepänteollisuuden työehtosopimukseen.