Kultaseppä

Ammatti

Kultaseppä tekee pääasiassa jalometalleista tai jalokivistä koruja. Työtehtäviin kuuluu suunnittelua, valmistusta, korjausta ja myyntiä. Ammatissa tarvitaan kädentaitoja, taiteellisuutta ja asiakaspalvelutaitoja. Kultasepät työskentelevät yrittäjinä tai jalometallituotteita valmistavissa yrityksissä sekä alan tukku- ja vähittäiskaupan palveluksessa.

Kultasepät työskentelevät joko yrittäjinä tai kultasepänalan yritysten tai alan tukku- ja vähittäiskaupan palveluksessa.

Hopeasepän työpaikka on useimmiten alan teollisuudessa.

Kaivertajat työskentelevät joka yrittäjinä tai alan teollisuuden ja vähittäiskaupan palveluksessa.

Selaa työpaikkoja: Kultaseppä

Kultaseppä on käsityöammatti, jossa tarvitaan kädentaitoja, luovuutta ja tarkkuutta. Lisäksi tarvitaan sorminäppäryyttä, sillä käsiteltävät esineet ovat usein hyvin pieniä. Tarkkuustyö edellyttää kärsivällisyyttä ja hyvää keskittymiskykyä.

Ammatissa tarvitaan myös hyvää näköä ja värinäköä. Arvokkaiden materiaalien käsittely edellyttää huolellisuutta, luotettavuutta ja rehellisyyttä. Asiakaspalvelutaidot ovat ammatissa tarpeen.

Kultaseppä voi erikoistua esimerkiksi 3D mallintamiseen ja tulostamiseen, jolloin vaaditaan myös tietoteknistä osaamista. Yrittäjänä toimiva kultaseppä tarvitsee yrittäjyyteen liittyvien asioiden tuntemusta.

Ala ei sovi sellaiselle, joka on allerginen kemikaaleille tai metalleille.

Kultasepäksi voi valmistua suorittamalla taideteollisuusalan perustutkinnon (artesaani), jalometallialan osaamisala. 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös taideteollisuusalan ammattitutkinto (kultaseppä) ja erikoisammattitutkinto (kultaseppämestari). 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuksella. 

Ammattikorkeakoulussa voi suorittaa kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinnon muotoilija (AMK) sisällyttäen tutkintoon korumuotoilua. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Jalometallituotteiden valmistusta ja kauppaa säädetään Suomessa lailla.

Myytävissä jalometallituotteissa on oltava pitoisuusleima sekä toiminnanharjoittajan rekisteröity nimileima tai tarkastuslaitoksen tarkastusleima. Turvatekniikan keskus (TUKES) myöntää valmistajalle nimileiman.

Yrittäjänä toimivan kultasepän ansiot riippuvat liiketoiminnan kannattavuudesta.

Toisen palveluksessa palkkaus perustuu jalometallialan työehtosopimukseen.

Hyödyllisiä linkkejä