Asiointi-osiossa voi esiintyä häiriöitä uudistuksen takia. Jos et pysty hoitamaan asiaasi, jätä yhteydenottopyyntö Asiointi-osiossa. Asiointi-osiossa on käyttökatko vuodenvaihteessa. Lue lisää

Ohjeet ja tuki⁠

Kultaseppä

Haastattelut Julkaistu

"Jos meinaa elättää itsensä kultasepän ammatissa, se vaatii erinomaista teknistä osaamista, luovuutta ja taiteellista lahjakkuutta. Menestyvä kultaseppä on usein samaan aikaan muotoilija, insinööri ja kaupallinen toimija. Rohkeutta ja valmiutta yrittäjyyteen ei voi korostaa liikaa."

Kultaseppä Eero Hintsanen
  • Eero Hintsanen
  • Yrittäjänä ja kultaseppämestarina yrityksessä Chao & Eero.
  • Valmistunut muotoilijaksi Lahden muotoiluinstituutista (AMK) sekä Aalto-yliopiston IDBM-maisteriohjelmasta.
  • Työkokemusta alalta 24 vuotta.

Kerro lyhyesti, mitä teet työksesi.

Toimin kultaseppämestarina yhteisessä yrityksessä vaimoni Chaon kanssa. Valmistamme tuotteita jalometalleista eli kullasta, valkokullasta ja hopeasta. Meillä kummallakin on omat mallistomme, minkä lisäksi teemme uniikkeja tilaustöitä. Panostamme töissämme materiaaliin ja laatuun. Meillä on oma verkkokauppa ja olemme vientiyritys, jonka asiakkaat ovat pitkin maailmaa.

Miten olet päätynyt valitsemaasi ammattiin?

Tiedostin omat vahvuuteni koulussa suhteellisen varhain. Minulla oli hyvä mielikuvitus sekä olin luova ja visuaalinen. Lukion jälkeen ajattelin, että haluan alalle, jossa saan tehdä jotakin käsilläni. Minua kiehtoi ajatus, että Lahden muotoiluinstituuttiin oli vaikea päästä opiskelemaan, joten päätin hakea sinne ja pääsin sisään.

Koska työni on yhtä paljon yrittäjyyttä kuin kultaseppämestarin työtä, sain paljon vahvistusta yrittäjyyden tielle harjoittelusta, jonka suoritin eräällä kultasepällä. Hän oli eräänlainen vapaa sielu, joka opetti minulle luovaa yrittäjyyttä. Silloin ymmärsin, että töissä voi ja pitää olla myös hauskaa.

Kuvaile tyypillistä työpäivääsi tai työviikkoasi.

Pienessä yrityksessä tyypillisiä työpäiviä voi olla vaikea kuvailla, mutta pyrimme siihen, että jokaisessa työpäivässä on niin kutsuttua päätyötä sekä kehittävää työtä. Päätyötä ovat korujen suunnittelu ja valmistus. Sen lisäksi aikaa kuluu esimerkiksi markkinointiin, verkkokaupan ylläpitoon, tarvikkeiden hankintaan ja sähköpostien kirjoittamiseen. Tekemistä ohjaa se, että aina pitää ennakoida tulevaa ja suunnitella tekemisiä siltä pohjalta.

Millaisessa työympäristössä tai millaisina työaikoina työskentelet?

Työskentelen toimistossa ja pajalla. Kultasepän paja vaatii investointeja, mikäli työtä haluaa tehdä ammattimaisesti. Jalometallien sulattaminen ja työstäminen vaativat hyvät vetokaapit ja valaistuksen sekä erilaisia kemikaaleja. Lisäksi pitää panostaa paloturvallisuuteen.

Minulla ei ole työaikaa, vaan voin muodostaa omat aikatauluni vapaasti. Se tarkoittaa sitä, että työn ja vapaa-ajan raja on hyvin häilyvä, varsinkin kun olemme yrittäjäpariskunta. Usein työ jatkuu iltaan saakka. Se ei sovi kaikille, mutta meille tämä on elämäntapa.

Millaista osaamista tai ominaisuuksia ammatissa vaaditaan?

Jos meinaa elättää itsensä kultasepän ammatissa, se vaatii erinomaista teknistä osaamista, luovuutta ja taiteellista lahjakkuutta. Menestyvä kultaseppä on usein samaan aikaan muotoilija, insinööri ja kaupallinen toimija. Rohkeutta ja valmiutta yrittäjyyteen ei voi korostaa liikaa. Yrittäjänä toimiminen vaatii Suomessa yllättävän paljon.

On tärkeää löytää ja kehittää oma erikoisosaaminen tai konsepti. Yleensä tällä alalla menestyvät ne, jotka tarkkailevat uteliaana ympäröivää maailmaa, trendejä ja muutoksia. Heillä on koko ajan mielessä seuraava askel.

Mikä on parasta ammatissasi?

Vapaus. Jos aurinko paistaa, voin mennä syömään jäätelöä rantaan. Myös se, että saan työskennellä toisten alojen huippuammattilaisten ja mukavien asiakkaiden kanssa.

Mitkä ovat ammatin varjopuolia tai mikä tuntuu haastavalta?

Yritystoiminnan kokonaisuuden hallinta on haastavaa. Siihen menee jonkin verran aikaa, että hahmottaa, mitä kannattaa tehdä itse ja mikä kannattaa ulkoistaa. Tekemistä on koko ajan paljon ja vaarana on, että pidemmän aikavälin kehitystyö jää liian vähälle huomiolle. Välillä pitää osata irtaantua omasta työstään, jotta näkee kokonaiskuvan. Myös kyky hallita stressiä on olennainen osa yrittäjyyttä.

Mitä kertoisit henkilölle, joka harkitsee kultasepän ammattia?

Ota selvää, mitä kultasepän työ todellisuudessa on. Hyvin usein se edellyttää yrittäjyyttä, ja jos siihen ei ole halua tai valmiutta, vaihtoehtoja on huomattavasti vähemmän. Mene rohkeasti juttelemaan ammattilaisten kanssa. Vaikka heillä on usein kiire, he kertovat mielellään alasta. Jos ryhdyt yrittäjäksi, alku voi olla rankka. Taloudellinen tilanne voi vaihdella paljon, ja investointeja joutuu tekemään, jotta työtä pystyy tekemään ammattimaisesti.

Ydinosaamisen ympärillä voi avautua uusia mahdollisuuksia. Kultasepän työhön liittyy usein esimerkiksi taide tai valokuvaus. Moni on löytänyt yhteistyön kautta uusia tapoja kehittää omia palveluitaan, tuotteitaan ja osaamistaan sekä löytänyt uusia kumppaneita.

Millaisena näet ammattisi tulevaisuuden?

Kultasepät tulevat olemaan nyt ja tulevaisuudessa pieni ammattikunta. Kansainväliset ja kovatasoiset tekijät tulevat pärjäämään myös tulevaisuudessa. Käsityö ja valmistamisen taito ovat kasvavia trendejä. Pitää löytää oma juttu ja kehittää siitä myyviä tuotteita. Suomi-eksotiikka puree maailmalla yllättävän hyvin.

Ammattiin kouluttautuminen on haastavaa, koska erityisesti korkeakoulutusta on ajettu alas viime vuosikymmenien aikana. Vaihtoehtona on kouluttautua kisälliperiaatteella eli jonkun kokeneemman opissa tai ulkomailla.

Ammatit

Ammattialat

Lisää haastatteluita

Jaa artikkeli