Poronhoitaja

Ammatti

Poronhoitaja hoitaa porotokkaa eli laumaa. Hän merkitsee eläimet, lajittelee niistä myytävät sekä huolehtii eläinten hyvinvoinnista ja ravinnontarpeista. Poronhoitaja tekee työtään Pohjois-Suomen luonnossa, metsissä ja erämaissa, joten hyvät erätaidot ovat välttämättömiä. Poronhoitajaksi ei yleensä erikseen ryhdytä, vaan työhön kasvetaan pienestä pitäen.

Poronhoitajat ovat yrittäjiä.

Poronomistajan on kuuluttava paliskuntaan.

Selaa avoimia työpaikkoja: Poronhoitaja

Ammatissa on tunnettava porot ja porotalous. Ammatissa tarvitaan käytännöllisyyttä, erämiestaitoja sekä kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja päätöksentekoon.

Töiden ja tehtävien liikkuvuus paikasta toiseen edellyttää paljon maastossa oloa, jossa ruokailu ja majoitukset on hoidettava itse. Poronhoitajan on viihdyttävä hyvin ulkona, luonnossa ja eläinten parissa.

Poronhoitajalla on oltava hyvä kunto, sillä päivän aikana joutuu liikkumaan paljon.

Toisella asteella voi suorittaa luonto- ja ympäristöalan perustutkinnon, jossa voi suuntautua porotalouteen.  

Alalla voi suorittaa myös porotalouden ammattitutkinnon. 

Lapin Ammattiopisto Kittilässä sekä Saamelaisalueen koulutuskeskus Kaamasessa järjestävät porotalouden koulutusta. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Tulot ovat riippuvaisia myytävien porojen määrästä ja lihan hinnasta. Lisätuloja voidaan hankkia jatko-jalostuksesta, palveluelinkeinoista, erityisesti matkailusta ja muista maaseutuammateista.

Paliskunta maksaa tehdyistä työpäivistä palkan ja vastaavasti porojen omistaja maksaa paliskunnalle porojen hoitomaksua, joka on tietty summa poroa kohden.

Hyödyllisiä linkkejä