Torimyyjä

Ammatit Julkaistu

Torimyyjät myyvät monenlaisia tuotteita myyntiteltastaan tai muusta myyntipisteestä suoraan kuluttajille. Torimyyjä myy esimerkiksi vihanneksia, marjoja, leivonnaisia, kalaa, lihajalosteita, kukkia tai matkamuistoja. Hän hankkii, tuottaa tai valmistaa itse myytävät tuotteet. Työssä tarvitaan mm. asiakaspalvelutaitoja, myyntihenkisyyttä ja yrittäjäosaamista.

Torikauppiaat työskentelevät useimmiten yrittäjinä. Heidän yrityksissään saattaa työskennellä saman perheen jäseniä (perheyritys) tai palkattuja työntekijöitä.

Ammattimaisten ympärivuotisten torikauppiaiden ja markkinakauppiaiden lisäksi alalla toimii myös osa-aikaisia kauppiaita, jotka myyvät tuotteitaan esimerkiksi sesonkien aikana tai kiertävät tapahtumissa. Myös maataloustuotteiden tuottajat ja jatkojalostajat sekä käsityöläiset myyvät tuotteitaan toreilla, markkinoilla ja muissa tapahtumissa.

Selaa avoimia työpaikkoja: Torimyyjä

Torikauppias tarvitsee työssään asiakaspalvelutaitoja ja myyntihenkisyyttä. Positiivinen ja siisti olemus sekä kohteliaisuus ja keskustelutaidot ovat eduksi. Torikauppiaan on tunnettava hyvin myymänsä tuotteet.

Yhteistyötaitoja tarvitaan toisten torikauppiaiden, torien ylläpitäjien, markkinajärjestäjien sekä alkutuottajien jne. kanssa toimittaessa. Kielitaito on eduksi, sillä asiakkaina on myös turisteja.

Yrittäjyyteen liittyvä osaaminen on tarpeen, esimerkiksi kirjanpitoon, verotukseen ja markkinointiin liittyvien asioiden tuntemus. Työhön liittyvä lainsäädäntö ja torimyyntiä koskevat yleiset ohjeet on tunnettava. Elintarvikkeiden osalta on tunnettava ulkomyynnin vaatimukset.

Aikaisin alkavat, usein pitkät työpäivät vaativat sopeutumista. Riittävän hyvä fyysinen kunto on tarpeen myyntipisteen, esimerkiksi telttakaluston kokoamisessa ja purkamisessa sekä tuotteiden ja tarvikkeiden siirtämisessä.

Torimyyjäksi ei ole virallista koulutusta eikä tutkintoa. 

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa esimerkiksi liiketoiminnan perustutkinnon (merkonomi). 

Osaamisen kartuttua voidaan suorittaa myös liiketoiminnan ammattitutkinto, yrittäjän ammattitutkinto ja liiketoiminnan erikoisammattitutkinto. 

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. 

Etsi koulutuksia (opintopolku.fi)⁠

Henkilöillä, jotka käsittelevät elintarvikelain mukaan hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa työkseen pakkaamattomia, helposti pilaantuvia elintarvikkeita, on oltava elintarvikehygieenistä osaamista osoittava hygieniaosaamistodistus (hygieniapassi).

Toiminnan luonteesta ja laajuudesta riippuen elintarvikehuoneistolle on haettava hyväksyntä paikalliselta valvontaviranomaiselta (jota edustaa yleensä kunnan eläinlääkäri tai terveystarkastaja) tai toiminnasta on tehtävä ilmoitus paikalliselle valvontaviranomaiselle.

Kuukausi- tai tuntipalkka. Kaupan alan työehtosopimuksessa palkan suuruuteen vaikuttavat työtehtävät, koulutus, palvelusvuodet, lisät ja kuntien kalleusluokitus.

Yrittäjillä ansiotaso määräytyy liiketoiminnan kannattavuuden mukaan.